Annons

Annons

Min fine vän på Facebook var en iskall bedragare!

Karin var mycket glad för sin manliga Facebook-vän, den ensamstående pappan och eldsjälen David. De hade aldrig träffats, men förde romantiska och djupa konversationer via mejl och telefon. När David hamnade i akut ekonomiskt trångmål ställde Karin upp med pengar. I samma ögonblick som hon gav honom den första tusenlappen var det som att öppna Pandoras ask: hotsamtal från hela Europa började välla in. Nu vill Karin varna andra.


Dela din historia med oss
Skriv till Allers medarbetare Anna Karin Ericson om du har någon erfarenhet som du vill dela med dig av. Du kan vara anonym om du önskar det. Mejla till: [email protected]
kvinna-dator

Bild: Shutterstock (Bilden är arrangerad)

 

En miljon i skuld. Inte ett enda öre har Karin använt till sig själv. Bedragaren var så skicklig att inte ens hennes bank eller advokaten som hon anlitade kunde avgöra om hon råkat ut för bedrägeri eller om alla pengar som hon utlovats fanns på riktigt.

Annons

Sjön blänker i solskenet, Karin bjuder på kaffe och rester från helgens knytkalas. Hon älskar att samla sina vänner. I hela sitt liv har hon värnat och skyddat människor som av olika anledningar hamnat på livets skuggsida.

Gilla Allers på Facebook

– Jag har levt sparsamt och enkelt, aldrig unnat mig något ut-över det dagliga, lärt barnen samma mantra – spara först, köpa sedan.

Men Karins mantra hjälpte föga då hennes vackraste personlighetsdrag – generositet och idealitet – ledde henne rakt in i en mardröm. De två senaste åren har Karin levt på existensminimum. Hon är välutbildad och har ett bra jobb med hygglig lön, men sedan en tid tillbaka har hon löneutmätning. 7 500 kronor går direkt till banken varje månad. Summan räcker inte ens till räntorna, men kommunens skuldsanerare rådde henne till att sluta betala.

Det satt långt inne, Karin försökte i det längsta betala det hon var skyldig. Men till slut hade hon knappt ens råd med mat till sig själv och yngste sonen som bor kvar hemma. Bostadsrätten är såld, sommarstugan nere vid sjön hyr hon av en god vän.

– Det är Guds gåva till mig, säger hon och pekar ut genom fönstret. När jag ser sjön och den vackra naturen kan jag koppla av en stund från mina problem, som annars förföljer mig dygnet runt.

Bott utomlands

Allting började när Karin skaffade ett Facebook-konto. Hon har bott utomlands stora delar av sitt liv och har vänner på olika kontinenter. Därför blev hon inte särskilt förvånad när en man från Buffalo i USA som kallade sig David ville bli vän med henne. Han skickade meddelanden och ville att de skulle chatta med varandra. Han var kristen, precis som hon, och delade hennes vision om att hjälpa utsatta människor i världen. Först ignorerade hon hans inviter, men till slut blev hon nyfiken. Hon skrev tillbaka: ”Vem är du?” David beskrev sig själv ingående: han var en läkare som brann för att hjälpa människor, änkling och pappa till en tonårsdotter. Nu i efterhand ser Karin att hans beskrivning stämmer alltför väl in på hennes eget liv. Men då var hon mest nyfiken på vem denne noble världsförbättrare var. Hon fick en bild som föreställde en äldre man med mycket trovärdigt yttre.

David ringde till henne. Snart hade de kontinuerlig telefonkontakt och Karin pratade också med hans dotter. David var artig och Karin var imponerad över hans allmänbildning, både när det gällde teologiska och politiska frågor. De hade spännande diskussioner. Han skrev mejl som var poetiska, romantiska och känslosamma. Karin, som vuxit upp i en latinokultur, gillade hans sätt, även om hon mest skrattade åt hans uppvaktning. Kärlek på nätet var inget för henne. Men hon blev smickrad av hans intensiva uppvaktning. Mellan varven tvivlade hon på att han fanns på riktigt. Hon ställde kontrollfrågor då de pratades vid i telefon och hon lät både sin mamma och flera nära vänner prata med honom.

– Mamma tyckte väldigt mycket om honom. När han behövde ekonomisk hjälp var mamma den första att erbjuda mig pengar. Även mina vänner tyckte att jag gjorde rätt då jag bestämde mig för att skicka pengar. Vi trodde absolut att han talade sanning då han berättade vad som hade hänt honom.

Skulle rädda liv

David sålde kirurgisk utrustning som skulle rädda tusentals liv, och han planerade att åka till Afrika för att effektivisera och förbättra vården i underutvecklade länder. Detta var den historia han berättade för Karin då han bad henne skicka pengar:

Bara någon dag efter att David anlänt till Lagos, där han ska installera sin sjukvårdsutrustning, utbryter en brand i den lokal där apparaturen förvaras. Två personer befinner sig i byggnaden och brinner inne. David blir skyldig ett högt skadestånd till de omkomnas familjer och kan bara lämna landet om han betalar en stor
lösensumma.

David försäkrar att Karin inte riskerar någonting. Det finns ett bankkonto i London med en större penningsumma deponerad som ska gå till dotterns studier. Men han behöver pengar för att betala en advokat och för att muta polisen så att han kan lämna landet. När han väl kommer till London ska han göra Karin till förmånstagare på sitt bankkonto, så att hon kan vara säker på att få sina pengar i retur.

Karin snyter sig. Tårarna har redan gått åt, kvar finns tunga suckar. Det handlar inte bara om pengar, även om hon förlorat i princip allt hon äger – det värsta är att hon förlorat tilliten. Hon trodde att David var den ärliga och altruistiska världsförbättrare som han sa sig vara. Hon är uppfostrad till att hjälpa andra, att göra gott för sina medmänniskor om hon bara kan.

– Hans dotter ringde mig också och vädjade till mig att hjälpa honom.

Brutna löften

Karin skickade ner de första tusenlapparna med löfte om att hon snart skulle få dem tillbaka. Men nu brakade helvetet löst. Från början rörde det sig om några tusenlappar, men snart fick Karin kravbrev på hundratusentals kronor. Det var depositionsavgift för förvaring av pengarna till ett säkerhetsföretag. Det var växlingsavgifter, frakter – hon minns inte allt. Det var ständigt nya krav.

Dessutom fick hon, periodvis dygnet runt, hotfulla samtal till sin hemtelefon. Om hon inte betalade skulle hon få påhälsning. Telefonen ringde jämt och om hon inte svarade ringde de till barnens mobiltelefoner.

Hon försökte prata med banken. Skulle hon betala avgifterna? Fanns det några pengar som var hennes i London? Ingen kunde svara henne. Den advokat hon anlitade uppmanade henne att kontakta en advokat i USA.

– Vad skulle det kosta? Jag hade redan tagit lån på min bostadsrätt långt över vad den var värd.

Karin tog nya lån och betalade. Hon vågade inget annat. Hon beklagade sig för David. Han sa att allt skulle ordna sig. Han hade ingen aning om varför hon utsattes för hot. Men han uppmanade henne att betala, så att hon verkligen skulle få tillgång till alla hans pengar på kontot.

Orkar inte minnas

Hon har glömt en del. Orkar inte minnas allt. Periodvis har hon haft svårt att sova, äta och arbeta. Hjärnan har arbetat på högtryck för att försöka förstå vad det är för situation hon hade hamnat i.

Hon har känt sig ensam och utlämnad. Ingen har kunnat hjälpa henne. Polisen har stått handfallen. Banken har inte haft några råd.

– Jag skäms, jag har blivit lurad, jag förstår det nu. Jag såg ingen utväg. Det var betydligt värre än den värsta skräckfilm. På julafton 2012 fick jag 20 hotfulla samtal från olika personer i London. Om jag inte betalade ögonblickligen skulle vi råka illa ut hela familjen. Jag är ensamstående mamma till tre barn. Det är klart att jag betalade.

Karin vet ännu i denna dag inte om det finns pengar i London som hon är förmånstagare till. Hon vet bara att hon inte har betalat en enda ”avgift” på ett och ett halvt år.

Hon tror själv att hon är utsatt för en internationell liga. Hotsamtalen har kommit från hela Europa, ”David” var den snälla som lurade in henne, för att de samvetslösa rånarna senare skulle kunna plocka henne på pengar.

Hotsamtalen har nästan upphört sedan hon flyttade och sa upp sin hemtelefon. Men kvar finns räntorna och lån på en miljon kronor. Nu tvingas hon leva på existensminimum för lång tid framöver. Hon kan ansöka om skuldsanering, men det är inte alls säkert att en sådan blir beviljad. Även om hon får skuldsanering dröjer det många år innan hon
blir helt fri från sitt ekonomiska dilemma.

– Någon har bara utnyttjat min medkänsla och min givmildhet, säger Karin, som trots allt hon gått igenom ändå försöker att leva i nuet och hitta en glädje i det. ■

Text: Majken Öst-Söderlund

Läs också

Jag lever med 300 hagelkulor i kroppen

anne-greth-puff

 

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...