Annons

Annons

Melwin räddade livet på lillasyster Lilja: ”Hela familjens stora hjälte”

Plötsligt var lilla Lilja försvunnen! Linda och Joakim letade både inomhus och därute, men deras 1-åriga dotter fanns ingenstans. Då hörde de plötsligt storebror Melwin skrika från framsidan av huset: "Lilja ligger i poolen!"


Bild: Kai Rehn Melwin, längst bak, är familjens hjälte.

Melwin, längst bak, är familjens hjälte. Bild: Kai Rehn

Familjen upptäckte att Lilja var borta – då ryckte Melwin in

Det märks att det finns ett särskilt band mellan åttaårige Melwin och hans ettåriga lillasyster Lilja. Lilja tittar beundrande på sin storebror när han berättar om hur han räddade livet på henne.

Annons

– Melwin är vår hjälte. Tack vare hans snabba ingripande gick det så bra som det gjorde, säger deras mamma Linda Gunnarsson, 31.

Allers träffar hela familjen hemma på gården utanför halländska Ullared. På bordet framför oss har mamma Linda och pappa Joakim Kvarnström, 30, lagt diplomet och plaketten för rådigt ingripande som Melwin belönats med av Räddningstjänsten Väst och Svenska livräddningssällskapet.

Och även om Melwin fortfarande blir lite generad av att kallas hjälte märks det att han är stolt över uppmärksamheten och hyllningarna.

– Jag minns att vattnet i poolen kändes iskallt, berättar han.

Det var lördagen den tredje september som olyckan skedde, den som var nära att kosta lilla Lilja livet. Den dagen skulle hela familjen, som även består av mellansyster Älva, 3, och storebror Benjamin, 10, åka på kalas hemma hos Lindas föräldrar.

– Vi var på väg ut till bilen när vi upptäckte att vi hade glömt bilnycklarna. Linda gick tillbaka för att hämta dem medan jag fortsatte mot bilen, berättar Joakim.

Lilja var försvunnen

När de skulle sätta sig i bilen upptäckte de att lilla Lilja plötsligt var försvunnen. Medan Linda letade runt bilen sprang Joakim in i huset eftersom han trodde att hon hade blivit kvar därinne när de låste dörren.
Men där fanns hon inte.

– Sedan hörde jag Melwin ropa på mig från framsidan av vårt hus där vi har poolen, berättar Linda. Först reagerade jag inte eftersom han bara ropade ”mamma” i vanlig ton. Men sedan skrek han: ”Lilja ligger i poolen!”

Melwin hade fått en känsla av att Lilja kunde ha sprungit mot poolen och därför gått dit när övriga familjen letade på andra ställen. Där fick han se sin lillasyster flyta till synes helt livlös i den 80 centimeter djupa plastpoolen.

– Hon låg på rygg och det bubblade ur hennes mun när jag kom fram till henne. Jag hoppade i med kläderna på mig och fick tag i henne, berättar den lille hjälten.

Melwin tog ett tag runt sin lillasysters bröstkorg och med alla sina krafter lyfte han upp den genomblöta flickan så att hennes ansikte kom över vattenytan.

– Hon rörde lite på sig i början, men sedan blev hon helt stilla, berättar han.

Läs också: Hjältehunden Atlas räddar mattes liv

Lamslagen av skräck

När Linda hörde Melwin skrika att Lilja låg i poolen blev hon först nästan lamslagen av skräck – det var ju alla föräldrars värsta mardröm som nu inträffade! Men ögonblicket senare rusade hon dit så fort hon kunde och fruktade samtidigt för vad hon skulle få se medan hon sprang.

– Det första jag såg var Liljas likbleka ansikte när hon hängde livlös i Melwins armar. Jag mer eller mindre slet upp henne ur poolen och la henne på gräsmattan samtidigt som jag berömde Melwin för hans insats.

Linda tyckte att hennes dotter blev vitare och vitare i ansiktet. Under några skräckfyllda sekunder trodde hon att hon var på väg att förlora sin yngsta dotter. Hon skrek åt äldsta sonen Benjamin att hämta filtar så de att kunde värma henne.

Joakim var inne i huset men hörde också hur sonen skrek att Lilja låg i poolen.

– Jag minns inte att jag hann tänka något. Jag blev som blockerad av panik och det enda jag ville var att rusa dit så fort som möjligt för att rädda hennes liv.

Även Joakim fruktade först det värsta när han kom runt husgaveln och fick se Linda lutad över deras livlösa dotter.

– Lilja var vid medvetande och andades, men hon rörde sig inte och hon var helt tyst.

Medan de virade in den lilla flickan i handdukar för att värma henne ringde familjen 112. Efter omkring tio minuter var ambulansen på plats. Linda följde med i ambulansen till Varbergs sjukhus. Joakim fick först ordna barnvakt åt de andra barnen innan han oroligt kunde följa efter i sin egen bil. Han hade ingen aning om hur det var med Lilja.

– Därför var det en oerhörd lättnad när jag kom fram och fick veta att hon mådde bra.

Bild: Kai Rehn Kram på dig storebror!

Bild: Kai Rehn
Kram på dig storebror!

I sista stund

Trots att Lilja enligt föräldrarnas bedömning bara kan ha legat mellan en och en och halv minut i vattnet var hon ordentligt nerkyld. Just den här dagen var det ganska fint väder, men det hade varit kyligt dagarna innan och därför var vattnet i poolen ganska kallt.

– Det var verkligen i sista stund Melwin hittade Lilja, säger Joakim. Om hon legat en minut till i vattnet hade hon kanske inte överlevt.

Lilja röntgades eftersom vårdpersonalen först fruktade att hon hade fått vatten i lungorna och att hon därför riskerade lunginflammation. Det hade hon lyckligtvis inte fått.

– Men hon har troligen fått några rejäla kallsupar och det har skrämt henne. Det var antagligen därför hon var så medtagen, säger Linda.

Troligen var det inte själva poolen som lockade henne till framsidan av huset.

– Men precis bredvid poolen stod en liten bebisrutschkana och den har hon klättrat upp på. Troligen ville hon åka rutschkana, men tappade balansen och föll i stället i vattnet, säger Joakim.

Så fort Linda och Joakim kom hem från sjukhuset med Lilja efter den traumatiska händelsen tömde de ut vattnet ur plastpoolen och packade ihop den.
– Den sätter vi inte upp igen förrän barnen har blivit större. Vi skaffade den faktiskt den här sommaren för att vi inte skulle behöva åka till stranden varje gång barnen ville bada, men nu vågar vi inte ha den uppe nästa sommar, säger Linda.

Läs också: Alcatraz räddade polisen Daniels liv

Rädd för vatten

Tack vare sin bror klarade sig Lilja helt utan några fysiska men, men hon har efter dramat blivit mer rädd för vatten, bland annat tycker hon inte längre om att bli duschad.

– Förhoppningsvis går det över så småningom, säger hennes mamma.

Brandinspektören Jens Nielsen i Falkenberg fick en tid efter drunkningstillbudet höra talas om den dramatiska händelsen när han besökte Melwins skola. Han blev imponerad av den lille pojkens snabba ingripande och tyckte att han skulle belönas för sin hjälteinsats.

Vid en ceremoni i slutet av oktober hyllades Melwin av både Räddningstjänsten Väst och Svenska livräddningssällskapet.

– Jag fick komma till brandstationen och titta på brandbilarna, säger Melwin stolt och visar diplomet han fick av räddningstjänsten.

I motiveringen på diplomet står det: ”Du har med mod och handlingskraft bidragit till en ökad trygghet genom ditt rådiga ingripande.”

Lilla Lilja är för liten för att förstå ordens innebörd, men det märks tydligt på hennes blickar att hennes sju år äldre storebror betyder mycket för henne.

– Han är verkligen hela familjens stora hjälte, säger mamma Linda och ger både Melwin och Lilja en riktig bamsekram.

Text: Per-Ola Ohlsson
Bild: Kai Rehn

Läs mer: Anita räddade Torsten ur isvaken

Anita JohanssonLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...