Annons

Annons

Melvin – katten som stal bakverk

"Ena dagen kunde han komma hem med en semla, dagen efter en kärleksmums och tredje dagen en dammsugare."


katten-melvinEtt Ballerinakex, en semla och till slut en hel tårta. Kakfatet hemma hos familjen Jacobsson fylldes efter hand av söta bakverk. Alla virkade och hemsläpade av katten Melvin. Var han fick tag i dem visste ingen. Men till slut nystades mysteriet upp…

Annons

Camilla Jacobsson tittar på familjens norska skogskatt Melvin som ligger och slumrar bredvid henne i soffan.
– Tänk att ett så litet djur kan ställa till med en sådan uppståndelse.
På några dagar gick Melvin från att vara en doldis i kvarteret till att bli en snackis i hela Sverige!

Märkliga troféer

Familjen Jacobsson bor i det lilla värmländska samhället Deje. Det är Camilla, hennes man Bobby och deras son William och för drygt ett år sedan utökades familjen med kattungen Melvin. Eftersom familjen bor ute på landet var det tänkt att Melvin skulle bli en utekatt och redan efter de första dagarna i sin nya miljö visade han tecken på att vara en katt som skiljde sig från mängden. Han började nämligen komma hem med märkliga jakttroféer. Virkade troféer.
– Han kom släpandes på vantar, pannband och annat virkat, berättar Camilla. Han var ju fortfarande en rätt liten katt då vilket gjorde att det såg oerhört komiskt ut när han kom släpandes på en stor tumvante.
Camilla berättar att de aldrig haft har några virkade föremål i sitt hus, så varifrån Melvin fått sin fäbless för det materialet har hon ingen aning om.
– Vi har köpt en massa kattleksaker som gummiråttor och bollar med pinglor. Men dem visar han inget intresse för, i stället bär han ut dem i trädgården och låter grannkatterna leka med dem.

Ett märkligt tygbageri

För ett par månader sedan började Melvin komma hem med virkade bakverk. Det första som dök upp var ett Ballerinakex.
– Det såg riktig verkligt ut och verkade alldeles nytt, berättar Camilla som tog hand om fyndet, men tänkte inte så mycket mer på det.
Men när Melvin fortsatte att släpa hem det ena virkade bakverket efter det andra blev familjen Jacobsson alltmer konfunderade. Det var som om han hittat ett märkligt tygbageri.
– Ena dagen kunde han komma hem med en semla, dagen efter en kärleksmums och tredje dagen en dammsugare.
– Det bästa var när han kom hem med en stor vit tårta som var större än hans huvud, det slog ju alla rekord. Det såg så roligt ut när han släpade och drog för att få hem den. Väl framme la han sig intill tårtan och betraktade den samtidigt som han tittade på oss. Det märktes tydligt att han var oerhört stolt över sin trofé.

Väntade med spänning

Camilla ordnade ett kakfat där de virkade bakelserna fick ligga och efter några veckor började fatet bli fullt. Varje gång Melvin var ute väntade familjen med spänning för att se vad han skulle komma hem med, men samtidigt förstod de att någon troligtvis började sakna sina bakverk.
– Deje är ju ett litet samhälle där alla känner alla. Vi började frågade runt om någon hade en aning om vart ifrån de virkade kakorna kom ifrån, men ingen kändes vid dem.
Till slut tog Camilla en bild på Melvin med sina bakverk och la ut den på Facebook och Instagram för att se om hon kunde få napp. Det tog bara några dagar innan en väninna till Camilla hörde av sig och berättade att hon hittat ägaren till bakverken.
Bara 300 meter från familjen Jacobsson bor familjen Högberg, vars dotter, fyraåriga Maya hade blivit av med hela sin bakverkssamling som hennes farmor virkat. Ett efter ett försvann bakverken tills det bara låg kvar en virkad jordgubbe på kakfatet. Mayas föräldrar trodde att dottern förlagt bakverken. Att grannens katt stulit dem var aldrig något de misstänkte. Familjen Högberg känner nämligen väl till katten Melvin. De har själva tre katter och trodde att Melvin kom för att umgås med dem, men det var hela tiden det virkade som lockade.

Fick behålla en prinsesstårta

Nu har Maya varit hemma hos Melvin och hämtat hem sina bakverk. Trots sin ringa ålder lät hon mycket osjälviskt Melvin behålla en grön prinsesstårta, dessutom hade Maya med sig fyra virkade småbakelser som hon skänkte till honom.
Här skulle den märkliga historien kunnat sluta. Men Camilla berättar att Melvin redan varit ute på nya upptåg.
– Redan dagen efter att Maya var och hämtade sina bakverk kom Melvin hem med en ny trofé. En virkad docktröja som han varit och tagit från Maya, säger Camilla och ler.

Gilla Allers på Facebook

Text: Peter Helperin Bild: Anders HansonLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...