Annons

Annons

Fråga Allers doktor: Kan medicinskt silke lindra psoriasis och eksem?

Vad är medicinskt silke och hur kan det göra nytta? Är det något ämne i som hjälper till att läka eksem? Och kan det lindra vid psoriasis?


medicinskt-silke-psoriasis-eksem

Medicinskt silke sägs lindra eksem. Bild: IBL

Kan min psoriasis lindras av medicinskt silke?

Hej! Jag har en fråga som gäller medicinskt silke. Vad är det egentligen och hur kan det göra nytta? Är det något ämne i som hjälper till att läka eksem? Min väninna har böjveckseksem och hon har köpt nattplagg av detta material som hon är mycket nöjd med. Själv är jag skeptisk, men ändå lite nyfiken. Jag lider av psoriasis och har i perioder utslag framför allt på armar och rygg. Kan detta vara till nytta för mig och är det något märke eller butik som du föredrar?
/Eva

Allmänläkare Christina Ledin svarar:

Det är inte helt enkelt att förstå hur fabrikanten menar att ”medicinskt silke” fungerar och hur det skiljer sig från silke. Men om jag förstår det rätt är ”medicinskt silke” stickat silke som impregnerats med ett bakteriedödande medel. Silkefibern är i sig mycket längre än bomullsfibern vilket ju gör silke mjukt. Det i sig kan göra att silke är mindre lokalirriterande än andra material.

Visat god effekt på eksem

Tillverkaren hänvisar till en liten undersökning gjord i Schweiz där man ska ha visat god effekt på eksem hos barn. Flera svenska hudläkare har kritiserat den här undersökningen dels för att den är gjord på ett litet antal barn, dels för att de anser att jämförelsen med vanlig behandling inte gjorts på ett riktigt sätt.
Jag kan inte hitta några uppgifter om att ”medicinskt silke” använts vid behandling av psoriasis. Psoriasissjukdomen och eksem är helt olika sjukdomar.

Medicinskt silke är dyrare

Silke är ett behagligt material som jag själv och många trivs med. Medicinskt silke kan rimligen inte vara skadligt på något sätt. Men jag ser att det är ganska mycket dyrare än vanligt silke (som inte är ett billigt material!) och jag kan inte se att det skulle finnas någon anledning för dig att lägga ut de här pengarna.

Har du en fråga till doktorn? Ställ den här under!

Du kan vara helt anonym!

Annons
Gilla Allers på Facebook

Fråga doktorn

  • Accepterade filtyper: jpg, gif, png, pdf, doc, docx.
    Döp inte din fil med å, ä eller ö.
  • Om du vill vara anonym kan du ange en valfri signaturLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...