Annons

Medicin mot Alzheimer kan finnas inom några år

Efter över tjugo års forskning har två Uppsalaforskare kommit ett steg närmare ett botemedel mot Alzheimers. "Det är väldigt roligt att hypotesen som vi jobbat efter stämmer", säger forskaren Lars Lannfelt till Dagens Industri.

Mejla
Dela (134)
Pinna

Pär Gellerfors (vänster) och Lars Lannfelt (höger) grundare av BioArctic

Pär Gellerfors och Lars Lannfelt. Bild: Pressbild

Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen. Bara i Sverige finns runt 100 000 drabbade – i hela världen räknas omkring 30 miljoner vara drabbade.

Men nu har Uppsalaforskarna Lars Lannfelt och Pär Gellerfors kommit ett steg närmare ett botemedel mot sjukdomen. Nyligen presenterade forskarnas bolag Bioractic lovande resultat från tester av ett nytt läkemedel.

Annons

856 patienter med tidig Alzheimers sjukdom har provat preparatet under 18 månader. Utifrån studien har forskarna kunnat se hur en särskilda antikropp, kallad BAN2401, bromsat och minskat sjukdomsutvecklingen av Alzheimers sjukdom hos testpersonerna.

– Det här är första gången så här robusta resultat har noterats i en stor studie, säger Lars Lannfelt till Uppsala Nya Tidning.

Medicin mot Alzheimers sjukdom

Studien kommer nu att gå in i en tredje fas där resultatet ska bekräftas.

– Efter det kan läkemedlet bli godkänt, och det är vad vi hoppas på, säger Lars Lannfelt.

Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå

Förhoppningen är att kunna lansera preparatet på marknaden inom några år.

– Det är väldigt roligt att hypotesen som vi jobbat efter stämmer. Det är helt otroligt. Det är också väldigt glädjande för patienterna och deras anhöriga, för mig personligen och de många forskare som genom åren varit inblandade i projektet – och för Uppsala universitet och för svensk forskning i allmänhet, säger Lars Lannfelt till Dagens Industri.

Alzheimers sjukdom screening

Lars Lannfelt har forskat kring Alzheimers sjukdom sedan slutet av 1990-talet. Han var då med och hittade den så kallade arktiska mutationen som orsakar sjukdomen.

Bild: Shutterstock/IBL

Om ett läkemedel mot Alzheimers sjukdom blir godkänt kan det också innebära nya rekommendationer kring screening. I framtiden kan det bli aktuellt för drabbade släkter och andra högriskgrupper att ta reda på om de kommer att drabbas av Alzheimers sjukdom.

– Det är inget som vi rekommenderar i dagsläget eftersom det inte finns något botemedel, sa Lars Lannfelt till Neurologi i Sverige 2017.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Missa inte: Gunnar fick alzheimers i medelåldern: Det är bara skalet kvar


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...