Annons

Mazarinens historia: Här är bakverkets ursprung

Mazarinen är ett av våra mest klassiska bakverk. Precis som många andra kända bakverk har den en den en särskild dag i almanackan – men om det är den 10 januari eller 13 mars tvistar de lärda.

Mejla
Dela (0)
Pinna

Mazarin 
med fräscha hallon. Foto: Pontus Ferneman

Mazarinen, mördegsskål fylld med mandelmassa och socker och täckt med glasyr, är en kondisbit som de flesta känner till. Tillsammans med dammsugaren och chokladbollen är den en av de mest självklara kondisbitarna.

Annons

Namnet anspelar på franskans maserin som betyder skål eller bägare.

Mazarinens historia

Mazarinens historia är inte helt klarlagd.

Den nutida mazarinen tros ha skapats någon gång under 1800-talet av den franska bagaren och kocken Jules Gouffé (1807–77).

Men enligt Hembakningsrådet är bakverket av klassisk 1600- och 1700-talstyp. Troligtvis har mazarinen också fått sitt namn efter kardinalen och den fransk statsmannen Jules Mazarin (1602-1661).

Jules Mazarin. Bild: IBL Bildbyrå

Mazarinens dag 10 januari

Precis som vi firar kanelbullens dag den 4 oktober och våffeldagen den 25 mars uppmärksammas även mazarinen. Men i stället för att bara ha en dag har den faktiskt två.

Den 10 januari benämns av vissa som mazarinernas dag. Men även den 13 mars uppmärksammas bakverket genom mazarinens dag.

Saftig fyllning med mandelmassa och en chokladkräm på toppen med smak av pepparkaka har våra underbara mazariner. Foto: Sophie Håkansson

Men i ärligheten namn, varför välja när du kan fira dem båda?

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...