Annons

Annons

Mats ”Masse” Magnusson har hittat lyckan igen!

Nu stundar fotbolls-VM och för Mats ”Masse” Magnusson väcker det många minnen till liv. Han var en firad fotbollsstjärna med proffskarriär i portugisiska Benfica när tillvaron plötsligt rasade och många tunga år följde. Men så mötte han Waldenice från Brasilien...


vitpixelMats "Masse" Magnusson

Nu vet jag att kärleken är större än fotbollen

Livet och tillvaron kan växla snabbt. Mats ”Masse” Magnusson, 50, har gjort erfarenheten. Han var, för inte så länge-sedan, firad och kändis i fotbollsvärlden. VM-spelare, svensk mästare, proffsstjärna i utlandet. Berömmelse, stora inkomster, lycka i privatlivet. Så kom motgångarna och besvikelserna, en efter en. Nu har allting vänt, mörker har blivit ljus. – Jag träffade en ny kärlek och har blivit pappa igen. Det avgjorde allt. Jag har haft tur och är djupt tacksam för det, säger Masse. Snart börjar fotbolls-VM i Brasilien, en världshändelse i idrottsvärlden som betraktas av miljarder tv-tittare. I Brasilien är fotboll en sorts religion. Sverige medverkade när landet var värdland 1950 och vann en bronsmedalj. Den här gången gick det inte lika bra. Sverige missade avancemanget efter en avgörande förlust mot Portugal. Om några dagar börjar fotbolls-VM, världens största idrottsscen – fast utan Sverige. Men Masse – med en storslagen karriär i just Portugal – har redan vunnit högsta vinsten i Brasilien. Kärleken.

Annons
Gilla Allers på Facebook

– Ja, nu vet jag vad lycka är i livet. Igen. Jag upplevde den under många år med min tidigare familj. Jag gjorde min fotbollskarriär, det var en bra tid. Sedan hände tråkiga saker, det gick utför och jag kände mig väldigt vilsen i tillvaron. Varje dag var blytung. Men nu har det vänt och det är du som har fixat det, säger han och smeker sin hustru på kinden. Det är ett ögonblick av värme och känslor under trädkronorna i en park i Malmö, staden där de har sitt hem – en modern, ombonad fyrarumslägenhet i centrum – där de inlett sitt nya liv tillsammans.

– Jag hade gärna önskat att jag varit ett antal år yngre och fått spela med landslaget i ett VM just i Brasilien. Men jag kunde aldrig känt mig gladare och tacksammare än vad jag gör nu med en kvinna från detta land. Fotboll är stort – men kärleken är större, konstaterar Masse med ett lyckligt leende.

Mats "Masse" Magnusson med Thomas Ravelli inför landskamp 1989 mot Frankrike i Malmö

Mats ”Masse” Magnusson med Thomas Ravelli inför landskamp 1989 mot Frankrike i Malmö

 

Mats Magnusson har en ikonstämpel i svensk fotbollshistoria. Han föddes i Helsingborg och uppfostrades huvudsakligen av sin morfar. Fotbollskarriären började tidigt i Högaborgs BK, en ”talangfabrik” där också Henrik Larsson inledde sin karriär. De förenades så småningom, i Helsingborgs IF 1992, och förde laget från sin hemstad tillbaka till allsvenskan. Masse, som han kallas, tvingades redan året därefter avsluta sin karriär på grund av knäskador. Då hade han en lysande karriär bakom sig i Portugal. Han var stjärna i det portugisiska stjärnlaget Benfica, vann titlar och stora pengar, och tusentals fans hyllade honom. Han fick smeknamnet ”den vita råttan.” Han var omslagspojke i Europas stora fotbollstidningar, livet lekte. – Det var fantastiska år. Jag hade varit proffs i en schweizisk klubb, det hade gått så där och jag var bränd. Återvände till Malmö FF och vann SM-guld. Men när erbjudandet kom, överraskande, från Benfica, kunde jag inte tacka nej. Min dåvarande hustru Marie-Louise drev på, vi väntade vårt andra barn och det var läge att slå till. Jag fick stor uppskattning där, det finns fortfarande föräldrar som döper sina söner till Mats. Livet där var en stor upplevelse, säger Masse. Han spelade huvudrollen  i en oförglömlig landskamp på Råsunda, Sveriges VM-kvalmatch mot dåvarande Västtyskland 1985. När en halv minut återstod blev han inbytt, fick en drömpassning och kvitterade till 2–2, ett historiskt fotbollsmål. Sverige missade VM-slutspelet 1986, men kvalificerade sig till Italien 1990. Han spelade mot Brasilien men blev skadad – och Sverige förlorade sina tre matcher i gruppspelet.

– Det är inget roligt minne. Vi hade många halvskadade spelare i truppen, jag var en av dem. Och fler chanser fick jag inte. Men jag tröstar mig med att jag i alla fall varit med i ett VM, det är inte alla förunnat. Många unga svenska spelare kämpade för att komma till Brasilien i sommar. Sverige var nära, som när jag var med inför 1986, men det misslyckades. Det skiljer så lite mellan lycka och motgång, både i fotboll och i livet.

Just livet blev inte så lyckosamt när Masse tvingades ta avsked från fotbollen. Han förlorade sitt arbete, gick igenom en skilsmässa och det fina huset – köpt för proffspengarna – intill Sofiero slott i Helsingborg såldes. Han hamnade, som han säger, ”i en isolerad värld”.

– Det fanns olika anledningar till att det blev som det blev. Fotbollen hade haft en stor plats i mitt liv, den styrde det mesta i min tillvaro. Jag missade allt annat och fick betala för det, det var en svår och kämpig tid. Jag drack lite för mycket och jag förlorade min familj, det var det svåraste. Men när jag tagit mig upp ur det svarta hålet fick jag tillbaka kontakten. Det betyder mycket för mig att jag i dag har en fin och tät relation till min förra hustru och mina barn.

Masse fick ett arbete. En i mängden på ett nio till fem-jobb i fabriksmiljö i Malmös utkanter. En företagare som står Malmö FF nära erbjöd en anställning i ett byggnadsföretag – stor omställning för en firad fotbollsstjärna som haft stor frihet, rest runt världen och bott på fina hotell.

– Jag trivs bra med mitt arbete, tycker om rutinerna och har fina arbetskamrater. Och jag cyklar till jobbet varje dag, drygt en mil. Både själen och kroppen mår bättre än på länge.

Mats "Masse" Magnusson och Waldenice gifte sig i Malmö 2011

Mats ”Masse” Magnusson och Waldenice gifte sig i Malmö 2011

Vändpunkten blev när han för några år sedan, av en slump, träffade Waldenice i Malmö. Waldenice hade en släkting i Danmark och åkte dit för att hälsa på. Hon besökte under de dagarna Malmö när hon träffade Masse.

– Fast inte på dans. Mats kan inte dansa så bra – ännu. Jag ska lära honom. Alla kan dansa i Brasilien, säger Waldenice med ett skratt och ger sin älskling en kärleksfull blick. De råkade hamna på samma fest hos goda vänner till Masse. Waldenice är född och uppvuxen i Brasilien. Hon bodde i samhället Santos utanför storstaden São Paulo, skilde sig och började sitt nya liv i Sverige, där hon började som lokalvårdare på ett hotell. Nu jobbar hon inte, men kommer att söka sig ut på arbetsmarknaden igen.

– Waldenice är en vacker och klok kvinna. Hon ger mig glädje och trygghet i tillvaron. Ingen vinst i min fotbollskarriär har varit större än att vinna hennes hjärta, säger Masse.

– Vi har det bra i Malmö. Just nu är Waldenice föräldraledig, vi fick ju en son i vintras. Vi lever ett vardagligt liv; umgås med vänner, tar promenader och ser ibland fotbollsmatcher tillsammans. Men jag har inga engagemang i fotbollen. Nu prioriterar jag familjelivet. Jag har lärt mig av livet och är mer rädd om det jag har. Under några jul- och nyårsveckor besökte Waldenice och Masse Brasilien. Waldenice hade inte träffat sina tre systrar på tio år. Och de kom med tidernas överraskning – en son, döpt till Derek Benjamin. Han föddes 11 december 2012.

– Ja, det är märkligt att det kunde hända. Jag hade fått besked av läkare att båda mina äggledare var ”stängda”, att jag skulle inte kunna få några barn. Och så hände det som hände, jag blev oplanerat gravid. Jag trodde aldrig det skulle hända mig. Det var en fantastisk känsla att få föda ett barn, kanske mitt enda. Vi får se, det kanske händer ett mirakel till, säger Waldenice. Masse lyssnar andäktigt och kramar sin hustru varmt och ömt. Det nya livet har börjat.

Mats "Masse" Magnusson och Waldenice är stolta föräldrar till lille Derek Benjamin

Mats ”Masse” Magnusson och Waldenice är stolta föräldrar till lille Derek Benjamin

 

Text: KEN OLOFSSON

Bild: PIERRE MENS

 

Missa inte: Dansbandsstjärnan Elisa Lindström: ”Fick jobba mentalt med det”Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...