Annons

Annons

Matprat med Micael Bindefeld!

Odling på egna lantstället tar allt större plats i Micael Bindefelds liv. Tomater, jordärtskockor och bärbuskar är ett bra komplement till hans jobb som festarrangör.


Micael Bindefeld

Vem lärde dig laga mat?

– Intresset kommer från min morfar som stod mig nära, men det mesta har jag lärt mig själv genom att testa mig fram. Jag är ganska orädd. Redan som tonåring lagade jag mycket mat. Helstekt kalkon var en av mina favoriter.

Kommer du från en matintresserad familj?

– I alla fall matmedveten. Min mamma var tandsköterska och oerhört mån om att vi skulle äta nyttigt. I vårt hem fanns inget socker: varken läsk, godis eller isglass. Mamma lagade nyttig mat tjugo, trettio år innan det blev modernt. Vi åt mycket frukt, råa grönsaker och uteslutande grovt, nästan svart bröd.

Blev det någon motreaktion från din sida?

– Nej, inte alls. Varken jag eller min bror är sockerberoende. Jag gillar goda efterrätter, men jag går inte och köper smågodis.

Du odlar mycket själv. Vad är din bästa gren?

– Jag tycker själv att jag är väldigt bra på tomater. Jag får fantastiska tomatskördar i mitt växthus. De första kommer i slutet av juni och sedan har jag galet mycket, och enormt stora, tomater fram till slutet av oktober.

Vad gör du med din stora skörd?

– Jag äter tomater i princip varje dag i tre månader. Jag kokar ketchup långt inpå nätterna för att jag inte vet vad jag ska göra med dem. Men min egen ketchup är verkligen fantastisk och har man en gång gjort sin egen kan man inte köpa färdig.

Vad äter du mer från trädgården?

– Jag odlar mycket bönor: bondbönor, gröna bönor och klättrande vaxbönor. Jag kokar upp dem i någon minut och äter med skirat smör, riven parmesan, flingsalt och några droppar citron.

Det finns så mycket man inte kan styra över i en trädgård: sniglar, rådjur, hagelstormar. Blir du inte irriterad av att odla?

–Mer förtvivlad! Om någon minutiöst har knaprat i sig hela barken på fruktträden då blir jag förtvivlad. Det är fina specialbeställda fruktträd som jag har vårdat som mina barn.

I din trädgårdsbok finns goda saker som pelargonglass, kanderade syrener och ricottafyllda zucchiniblommor. Hur kommer du på recepten?

– På kvällarna ligger jag ofta och läser recept. Jag gör om dem till mina egna genom att byta ut ingredienser och ändra proportioner. De flesta recepten i boken har jag gjort i många år.

Är mat din stora hobby?

– Lika ambitiös, detaljerad och förälskad som jag är i att planera och handla för en middag – lika ointresserad är jag av att laga vardagsmat. På vardagar köper jag oftast med mig färdigmat hem. Eller så gör jag storkok och fryser in. Viltgryta är en favorit.

Vad bjöd du på senast du hade folk hemma?

– Nyligen hade jag en middag för nära vänner och kände för att lyxa till det å det grövsta. Jag köpte en liten bit Albatryffel à 60 kronor grammet och gjorde tryffelpasta. Till efterrätt serverade jag äpple från min egen trädgård. De var ugnsbakade och fyllda med toscasmet. Otroligt gott!

Annons

Namn: Micael Bindefeld
Ålder: ”Ständigt 27”.
Bor: I lägenhet på Östermalm och sommarhus på Värmdö.
Gör: Festarrangör och pr-konsult i egna bolaget Micael Bindefeld AB.
Aktuell med: Trädgårds- och receptboken Min trädgård är en fest, utgiven av Roos & Tegnér.

Här hittar du Micael Bindefelds recept på hemgjorda ketchup och läckra marängtårta!

KetchupMarängtårta

 

Micael Bindefelds egna recept från hans bok ”Min trädgård är en fest”
Av Charlotte Ågren Foto: Ewa-Marie Rundquist
Förlag: Roos & TegnérLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...