Annons

Mat-Niklas: ”Mat och lycka hänger ihop”

Här berättar stjärnkocken Niklas Ekstedt hur du ska äta för att bli glad! Mat som gör magen glad, gör även hjärnan glad, hävdar Mat-Niklas!

Mejla
Dela (124)
Pinna

mat-niklas-nya-kokbok

Stjärnkocken Niklas Ekstedt är intresserad av hälsosam mat.

Mat-Niklas nya kokbok: ”mat och lycka hänger ihop”

Måla kroppen invändigt – ät varierad mat i olika färger! Det är stjärnkocken Niklas Ekstedts bästa tips för hur du ska tänka om du vill äta hälsosamt, och framför allt äta för att bli glad!
Happy food: Om hur mat och lycka hänger ihop, det är titeln på den bok som ”Mat-Niklas” gett ut i samarbete med vetenskapsjournalisten Henrik Ennart. Här varvas inspirerande recept med de senaste rönen kring hur maten påverkar oss. Om hur rätt mat inte enbart kan hjälpa till att förhindra kroppsliga sjukdomar utan även motverka depressioner och faktiskt göra oss gladare.

Missa inte: Kom i god form med en hälsosam bok!

Mat kan förändra hur vi mår

– Jag har ju alltid ägnat mig åt gastronomi och matupplevelser, men att mat kan förändra hur vi tänker och mår, att allt hänger ihop, det är intressant, säger Niklas.
Idén till att fördjupa sig i dessa kunskaper kom när de båda samarbetade kring sin förra bok, Den blå maten. Då byggde recepten på mat som äts på de platser på jorden där folk är friskast och lever längst.
– När vi reste till de här platserna så insåg vi att folk här inte bara var friska, de var också lyckliga. Det ville veta mer om.

Läs också: Forskare: Depression och ångest kan botas av rätt mat

Niklas älskar kall potatis

En riktig aha-upplevelse under arbetets gång tycker Niklas är kunskapen om så kallad resistent stärkelse, som har fått ett eget kapitel i boken.
– Tänk att kokt, kall potatis kan vara så nyttigt, det är roligt. Jag har alltid älskat kall potatis, skrattar Niklas.
– Och att kroppen kan behöva lagrade ostar, vilken lycka!

Inga dieter

Det här ska vara en bok om just lyckan med mat, om glädjen i att kunna unna sig. Det är ingen diet-bok, påpekar Niklas.
– Det handlar inte om att få dåligt samvete över hur man äter. Man ska hitta glädjen med att äta, att mat kan göra nytta i kroppen.
Mat som gör magen glad, gör även hjärnan glad!

Annons

 

Av: Ann-Sofie Lindell

Bild: IBL

 

Missa inte: 7 konstiga maträtter som aldrig borde sett dagens ljus

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...