Annons

Annons

Maria ser till att tjejer kommer tryggt hem ”Drömmen är varje helg”

Förra sommaren var Maria Jonasson med och stoppade en våldtäkt. "Det blev en väckarklocka. Jag ville göra något för kvinnors 
rätt i samhället". Hon startade Tjejskjutsen i Skellefteå och erbjuder tjejer skjuts hem från krogen.


Maria startade Tjejskjutsen som nu har 2000 medlemmar (arkivbild).

Maria Jonasson startade Tjejskjutsen i Skellefteå

När lördagsmyset är över och barnen lagt sig är det dags för 29-åriga fyrabarnsmamman Maria Jonasson att ladda om. Medan maken Robin är hemma i lägenheten och ser till barnen kör hon runt i Skellefteå och erbjuder kvinnor skjuts hem från krogen.

Stoppade våldtäkt

Initiativet kom efter att hon förra sommaren var med och stoppade en våldtäkt.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Läs också: Jag klandrade mig själv länge – nu hjälper jag andra våldtäktsoffer

Maria växte upp i Skellefteå och bor där med man och fyra barn. Hon läser in poäng på Komvux för att öka chansen att komma in på utbildningen till barnmorska. Att tjejer känner sig trygga när de går hem från krogen är viktigt för Maria. Hon hade länge funderat på en lösning när hon till sist bestämde sig för att ställa upp och köra hem tjejer gratis.

Startade Tjejskjutsen

Hon startade Facebookgruppen Tjejskjutsen som nu har nästan 2 000 medlemmar.

– Vi är en stor familj och vår bil har sju säten, den kommer väl till pass, säger Maria.

Första turen gick en lördagsnatt i februari. Fyra tjejer hade förbeställt gratisskjuts hem från krogen. Sedan fortsatte det att ringa hela natten.

Maria stannade också och erbjöd skjuts om hon såg någon kvinna som gick ensam.

Vid fyra på morgonen hade hon sett till att tio kvinnor kommit hem tryggt.

– Det var verkligen uppskattat. Kvinnorna var glada över att slippa gå hem eller ta svarttaxi, berättar Maria. Jag bestämde mig för att fortsätta även om det går tid och jag själv får betala bensinen.

Maria Jonasson.

Flera av kvinnorna hon möter känner sig otrygga, särskilt när det är mörkt ute. En tjej berättade för Maria att hon var jätterädd och hade med sig både överfallssprej och larm.

– Många jag har pratat med tycker inte att det är lönt att ta taxi. Eller att det för dyrt. Jag tycker inte att det ska hänga på ens ekonomi om man kommer säkert hem, betonar Maria.

Hör många historier

Maria får ut mycket själv av att köra. Hon lär känna nya människor och det pratas friskt om både det ena och andra i bilen.

– Jag pladdrar på ganska mycket och frågar vad de har gjort och hur kvällen har varit. Tjejerna är så glada över att jag kör dem hem, men när skrattet lagt sig kommer det ofta en historia om vad de har varit med om. Det var en tjej som hade blivit förföljd av en bil med killar. När jag hör sådana historier blir jag ännu mer motiverad.

Från början tänkte hon bara köra när det var lönehelg, men gensvaret blev stort. Några privatpersoner har stöttat med bensinpengar. Ett bilföretag har sponsrat med två bussar som har tio platser vardera.

– Drömmen är varje helg, men det kommer jag inte att orka själv. Förhoppningsvis vill fler haka på och köra. Vi kanske kan bilda ett nätverk, säger Maria.

Stolt man

Hon har stort stöd hemifrån och hennes man är jättestolt. Om inte de gillat det hon gör hade det inte gått. Även äldsta barnet, 11-åriga Natalia, tycker att det är jättehäftigt.

– Jag gör det för hennes skull också. Om Tjejskjutsen blir etablerad med flera som kör har jag kanske bidragit till att min dotter kommer tryggt hem när det är dags för henne att hänga på krogen.

Text: Therése Weber 
Cedergren

Bild: Privat och IBLLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...