Annons

Annons

Marängtårta med jordgubbscurd

En magisk tårta! Oavsett vad vädret blir, lyser denna marängtårta upp sommaren!


marangtarta-jordgubb

Marängtårta med jordgubbskräm

• 1 tårta, ca 10 bitar

Maräng

4 äggvitor
1 tsk färskpressad citron
2 ½ dl socker
2 tsk potatismjöl

Jordgubbskräm

ca 5 dl jordgubbar, 250 g
finrivet skal och saft av 1 citron
4 äggulor
1 ½ dl socker
1 msk potatismjöl
75 g smör

Jordgubbssalsa

8 dl färska jordgubbar
2 msk hackad mynta
finrivet skal och saft av ½ citron
2 msk socker
Fyllning och garnering
4 dl vispgrädde
finrivet citronskal
färsk mynta

Annons

1. Dela äggen och låt vitorna till marängen stå framme en stund så att de blir rumstempererade. Sätt ugnen på 150º.
2. Gör tre runda markeringar, ca 18 cm i diameter, på baksidan av ett bakpapper.
3. Vispa äggvitorna och citronsaften med absolut rena redskap till ett fast vitt skum. Spara ett par matskedar av sockret och tillsätt resterande, lite i taget, under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Blanda potatismjölet med det sparade sockret och strö över. Vispa ytterligare en kort stund tills det blandats ner jämnt i smeten.
4. Bre ut marängsmeten jämnt innanför markeringarna på bakpapperet och ställ in plåten i mitten av ugnen. Grädda i ca 15 minuter. Sänk därefter till 100och grädda i ytterligare ca 1 timme, eller tills bottnarna känns torra och lätta och släpper bakpapperet. Låt dem gärna eftertorka i den avstängda ugnen med luckan på glänt.
5. Jordgubbskräm: Skölj och rensa jordgubbarna, skär dem i mindre bitar och lägg i en kastrull. Mixa till ett mos och tillsätt finrivet citronskal och -saft. Värm upp och låt moset koka utan lock i 12–15 minuter tills mängden reducerats till ca hälften. Ta från värmen och låt svalna.
6. Vispa äggulor och socker vitt och poröst. Blanda ner potatismjölet. Vispa ner äggsmeten i jordgubbsmoset. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt blandningen sjuda upp på svag värme under ständig vispning tills den tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen, den får absolut inte koka. Klicka ner matfettet i små bitar lite i taget och låt smälta innan nästa tillsats. Ställ kylskåpskallt att kallna till krämig konsistens.
7. Jordgubbssalsa: Skölj och rensa jordgubbarna. Skär dem i mindre bitar och lägg i en bunke. Tillsätt mynta, citronskal, -saft och socker. Vänd runt så att allt blandas väl och ställ svalt en stund att dra.
8. Vispa grädden. Bre ut jordgubbskrämen på två av marängbottnarna. Bre även ut ett tunt lager på den tredje bottnen för att inte bären ska fukta marängen. Bre ut lite av grädden på den understa bottnen och täck med nästa. Bre även ett lager grädde på denna och toppa med den sista bottnen. Bre den sista grädden ovanpå tårtan och skeda över salsan, som fått droppa av i en sil. Garnera med finrivet citronskal och myntablad.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson

Se filmen om hur man gör jordgubbstårtan!


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...