Annons

Annons

Många kändisar har öppnat sig för Jesper Börjesson

Mejla
Dela (9)
Pinna

Jesper-Borjesson

 

Jag har mitt eget lilla trick för att få folk att prata…

Han blir sällan nervös och har ingenting emot att göra bort sig ibland. Nyhetsankaret Jesper Börjesson har en sällsynt förmåga att få människor att känna
sig trygga i tv-studion. Han har till och med fått Ingvar Kamprad att brista i gråt…

Annons

 

Lika bra att säga det med en gång: Han är precis lika lugn, vänlig och sympatisk utanför tv-studion. Jesper Börjesson, 43, nyhetsankare på TV4 morgon på lördagar sen fyra år tillbaka. Det där vänliga lugnet som smittar av sig på dem han intervjuar. Det smittar också av sig på den som ska intervjua honom! Men hur bär han sig åt för att inte bli nervös under en direktsändning i tv?

– Ja, ibland kan jag undra själv! Visst kurrar det i kistan även på mig. Men det blir aldrig så starkt att jag får black-out. Jag tänker att ”det är ju bara tv”. Man måste kunna bjuda på missar. Ingen människa är ju ofelbar. Jag har svårt att komma ihåg namn, till exempel. Vid ett tillfälle envisades jag med att kalla Lisa Nilsson för Lisa Miskowski… Det där stör mig, jag vill ju möta alla med respekt. Men det finns sådant som är mycket värre än att vara i tv. Som att hålla föredrag inför en massa människor till exempel. Då ser man ju dem man talar till!

Jesper visar oss runt på sin arbetsplats på TV4, på Gärdet i Stockholm. Hit cyklar han varje morgon från radhuset på Lidingö där han bor med sin fru Victoria, 37, och deras två pojkar som är 9 och 6 år gamla. Han bjuder på kaffe, och visar oss studion där han står varje lördagsmorgon och intervjuar kända och okända gäster. Just nu är här tyst och lugnt, ingen inspelning eller sändning på gång. Stora kameror på hjul, kablar som slingrar som ormar över golvet. Och ett par avgränsade ytor med trivsam inredning där intervjuer och matlagning sker.

– Jag älskar mitt jobb – det jag gör nu är världens roligaste! Men det bästa i mitt liv är ändå att vara med familjen. I sommar firar Victoria och jag att vi varit gifta i tio år. Och vi har ett härligt liv ihop. Vi gillar samma saker, har kul ihop. Och när jag blir upprörd, jag är hopplös med tekniska prylar till exempel. Be mig inte installera en router, jag kan bli alldeles galen! Då är det hon som lugnar mig. Och installerar routern.

Skapar förtroende

Jesper är född i Skåne och räknar sig som skåning.

– Jag har familj och vänner i Skåne. Men jag växte upp i Småland.

Att han blev journalist ser han mer som en tillfällighet.

– Visserligen är jag född i en familj där samtalet alltid funnits. Vi läste, diskuterade och hade ett engagemang för samhällsfrågor. Och jag ville arbeta med människor och samhälle i någon form, men hade inte bestämt mig på vilket sätt. När jag muckade från lumpen hade jag en kompis som jobbade på lokaltidningen där vi bodde och som föreslog att jag skulle göra praktik där. Och det trivdes jag med, så efter det gick jag en journalistutbildning.

Ja, så blev det jobb på lokaltidningen Smålänningen i Älmhult och TV4 i Jönköping, innan han värvades till TV4-nyheterna.  På den vägen är det, som man säger. Och man kan väl gissa att det var hans anknytning till Älmhult som bidrog till att han fick göra en personlig intervju med Ingvar Kamprad. En intervju så djupt personlig att Kamprad brast i gråt.

– Vi pratade om hans barn, och om han ångrar att han var en så frånvarande pappa åt dem. Då kom tårarna. Sen åt vi korv tillsammans. Ikea-korv förstås.

Kamprad är inte den enda kända person som Stefan lyckats få att öppna sig. Bono, FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, Elton John och Pavarotti är några av dem.

– Jag har ju fått förmånen att intervjua många kända personer genom åren. Då gäller det att försöka skapa förtroende, så att de vill öppna sig. Ofta är den bästa frågan att bara sitta tyst en stund och vänta in vad de vill säga. När det gäller mycket kända personer som redan är sönderintervjuade, som Elton John, gäller det att hitta något som får dem att gå i gång. Med honom började jag prata om John Lennon, och det tände han på. Han var mycket vänlig. Han bodde i ett overkligt stort hus i Nice på Rivieran, och det visade sig att han samlade på svenskt konstglas! När jag intervjuade Pavarotti fick vi kontakt när jag började prata om Zlatan.

Älskar fotboll

Men det är inte de kända människorna som har gjort djupast intryck på Jesper.

– Jo, en. Det var Desmond Tutu, ärkebiskopen från Sydafrika. Han hade en aura kring sig. En grace. Inte yvig, inte högljudd, utan lågmäld och med en utstrålning som ingav djup respekt. Annars tänker jag på de cancerdrabbade barn jag fick intervjua för en tid sedan. De var så fantastiska, så positiva. Jag blev oerhört berörd av dem och deras mod. Eller gamla VM-hjälten Klas Ingesson. Numera cancersjuk, rullstolsburen, benskör. Med ett brutet lårben och armen i mitella kör han från Ödeshög till Borås för att träna Elfsborg. Det är en ynnest att få träffa sådana människor!

Jesper känner ofta en djup empati med människor.

– Ja, är det något som gör mig förbannad så är det när man slår på människor i underläge. Människor som har det tufft, och som kämpar såsom Klas och de cancersjuka barnen, är värda all vår respekt och allt vårt stöd. Jag är glad att vi kan få visa det i tv.

På fritiden vill Jesper helst vara med familjen.

– Fotboll är ett gemensamt intresse, våra killar älskar fotboll. Eftersom jag är skåning är det Malmö FF som gäller för mig. Killarna har inget favoritlag ännu. Nu jobbar jag ju på lördagarna, så det är Victoria som får ta dem till träningen. Men jag är hjälptränare en dag i veckan. Sen tycker vi också om att resa. Jag gillar New York och reser dit så ofta jag kan. Men nu i sommar ska vi i familjen till tre andra resmål: en bergsby i Italien, en tur till Frankrike och till slut en tid vid Skälderviken, som är en så vacker del av Skåne. Det ser jag fram emot! ■

 

Oanade talanger

  • Jag är en jävel på att olja in bänkskivor. Oljar in saker massor med gånger med teakolja!
  •  Och jag älskar att grilla. Totalt fokuserad när jag grillar, alla får serva mig. Grillar allt från fisk till hamburgare, kyckling, tournedos…
  •  Musiknörd. Grottar ner mig och läser allt om musik. Hade jag inte blivit journalist så hade jag velat stå i skivaffär!

 

Mardrömsgäst i studion:

Någon som är genuint ointresserad. Som verkligen inte vill vara där och inte vill bli intervjuad.

 

ZlatanDrömgäst i studion:

Zlatan! Inte för att göra en sportintervju, utan för vad han har betytt för ett mångkulturellt Sverige. Han är ju ett levande bevis för att det går att göra den fantastiska resa han gjort. En inspiration för många.

 
Text: CARIN HEDBERG  Bild: Andreas Lundberg/TV4, Shutterstock

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...