Annons

Annons

Det här visste du inte om mandalamönster!

Att färglägga mandalamönster är superpopulärt! Men målarböcker för vuxna är faktiskt inget nytt, utan går flera tusen år tillbaka i tiden.


mandalamönster

Att färglägga mandalamönster är en flera tusen år gammal tradition.

Ordet mandala kommer från sanskrit och betyder cirkel och den numera moderna populära färgläggningstrenden har flera tusen år på nacken.

Annons

Inom buddismen och hinduismen används mandalamönster på ungefär samma sätt som vi gör idag. Inom dessa religioner är mandala en hjälpmedel vid meditation och de snirkliga mönstren representerar de kosmiska regionerna. Mandalan betraktas som en karta över universum och syftet med meditationen är att uppleva helhet. Där målar man ofta på ett bord eller ritar upp mönstren på marken.

Mandalamönster verkar lugnande

I samband med att hälsotrenden mindfulness vann mark i västvärlden blev mandalamönster och målarböcker för vuxna blivit alltmer populära i västvärlden. De som färglägger, målar och till och med virkar mandala, beskriver det som avkopplande. Forskningen instämmer.

– Du är lagom fokuserad för du drömmer inte och tankarna kan vandra iväg. Du kan bearbeta frågor och tankar när du inte tänker på någonting, säger Samuel West, forskare inom kreativitet och organisationspsykologi vid Lunds universitet.

Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Läs också

Skriv ut mandalamönster här

 

skriv ut mandalamönster

 

 

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...