Annons

Mamma skrek ”hjälp” – sedan blev det tyst i luren!

Sonen Johan var långt ifrån mamma och pappa när han hörde smällen genom telefonen...

Mejla
Dela (21)
Pinna

Pia skrämde slag på sonen Johan i telefonluren – men allt slutade lyckligt, som tur var!

Pia skrämde slag på sonen Johan i telefonluren – men allt slutade lyckligt, som tur var!

När Johan, 21, satt i bussen på väg hem från jobbet fick han sitt livs chock när han ringde mamma Pia Näsvall, 49. Det var en strålande vacker sommardag och föräldrarna var ute på en båttur i Luleå skärgård.

Annons

– Mamma berättade att de hade haft det fint. Men nu lyckades de inte få igång båtmotorn. Strax efter att hon sagt det hörde jag en kraftig smäll, samtidigt som hunden började skälla och mamma skrek ”hjälp”. Sedan blev det helt tyst…

Läs också: Jag hittade min son livlös i en knarkarkvart

Johan vittnar om den längsta halvtimmen i sitt liv när han förtvivlat sökte kontakt med sina föräldrar, men inte fick något svar trots ihärdigt sms:ande.

Pia skakar på huvudet och visar upp sviterna av explosionen på båten. Armen har en djup brännskada av andra graden; i ansiktet blev huden också svedd, liksom en del av håret, ögonbrynen och ögonfransarna.

– Vi köpte båt förra sommaren. Luleås skärgård har så mycket fint att erbjuda och vi ville utforska den. Vi brukar åka ut till olika öar, sola, bada, lösa korsord och ha det bra, säger Pia.

Gick på högvarv

Det var när hon och maken Erik samt valpen Alice av rasen dansk-svensk gårdshund skulle åka hem igen som olyckan var framme.

Erik, 55, lyckades dra igång motorn, men den gick på väldigt höga varv innan den åter dog. Hur han är försökte gick motorn inte att starta. Pia bestämde sig för att kika om bensinpumpen funkade som den skulle.

– Det var då när jag, samtidigt som jag hade Johan i luren, böjde mig fram över motorn som det small. Det var en väldigt kraftig smäll och det slog som en svetslåga ur motorn. Explosionen fick den brinnande motorkåpan att flyga iväg och landa på soffan i båten. Allt gick väldigt fort och Erik reagerade blixtsnabbt – han kastade kåpan överbord i vattnet.

Tacksam för snabba reaktionen

Pia säger att hon är tacksam för makens snabba reaktion, annars hade båten blivit övertänd på ett ögonblick. Att hon själv skadats av explosionen tänkte hon inte på då – hon var alltför adrenalinstinn av chocken – men säger att det var tur att de kopplat lilla Alice inne i ruffen, så att hon satt stilla under tumultet.

Läs också: Johannes blev levande begravd

– Det är svårt att förstå hur oerhört fort det går och hur illa det kan sluta. Tänk om det hade varit en blåsig dag då det inte fanns så många båtar ute och därmed inte snabb hjälp att få? Eller om vi befunnit oss långt ute till havs? Nu hade vi tur att många båtägare var ute och njöt av sommarvädret, säger Pia.

Änglarna på sjön

Hon kan inte tillräckligt uttrycka sin tacksamhet över dem som hon kallar ”änglarna på sjön”.

– Ganska snabbt kom en pappa med två barn till vår hjälp. Han hjälpte mig över i sin båt och tvekade inte en sekund att hjälpa oss, trots att han hade sina barn med sig. Strax därefter kom en annan båtägare som började släcka branden, och ett ögonblick senare dök en båt från Sjöräddningssällskapet upp. De tog över ansvaret för både oss och båten. Jag är innerligt tacksam och imponerad av alla modiga medmänniskor!

Pia säger att hon nu började känna av sina brännskador. Svedan i ansikte och på överkropp kändes olidlig.
– Jag ville bara kasta mig i vattnet, men det fick jag inte för dem som hjälpte oss. Och det var förstås klokt, då det fanns bensin i vattnet och jag trots allt var i chock, säger Pia som själv är läkare.

Fick kylsprej

Sjöräddarna gav henne kylsprej och blöta, kalla handdukar för att lindra smärtan. När elden var släckt tog de familjens båt på släp och körde Pia, Erik och hunden till hamnen.

ringde mamma äntligen mig! Hon bad om skjuts från hamnen. Jag sa till henne att aldrig någonsin göra om det hon gjort, men mamma mindes inte ens att hon haft mig i luren. Själv var jag skräckslagen, men kunde ingenting göra. Jag visste ju inte var på sjön de var, vad skulle jag säga till larmcentralen om jag ringde dem? säger Johan.

Johan skakar på huvudet och säger att han satte sig ner på yttertrappan en stund och pustade ut av lättnad, innan han åkte iväg för att hämta sin familj i hamnen.

Läs också: Christina och Marita förlorade sina män

Pia sjukskrevs i ett par veckor. Hon hade svårt att andas under de första dagarna och den brännskadade huden behövde läka. Båtmotorn blev helt utbrunnen, men kanske går båtens skrov att rädda.

Men familjen har inte blivit avskräckt från skärgårdslivet. Redan en vecka efter olyckan åkte de ut på sjön med sin mindre båt.

– Men nu vill jag veta exakt var brandsläckaren finns. Förut var den undanstuvad för att inte vara i vägen. Och vi ska gå med i Sjöräddningssällskapet. Det är en frivilligorganisation som gör ett jätteviktigt arbete – det har vi ju själva upplevt!

Text och bild: Birgitta Lindvall Wiik

Läs också

Maries dotter blev överkörd av en traktor

Det har tagit tid för både Vendela och hennes mamma Marie att komma över traumat.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...