Annons

Annons

Malou von Sivers om sin tuffa uppväxt: ”Fortfarande kan känslan av otrygghet väckas till liv”

Morgon efter morgon får hon folk att prata ut i tv-soffan. 
Men med sina egna erfarenheter hade hon själv varit en perfekt gäst i sitt program. 
Och när Malou von Sivers till sist valde att berätta om sin 
tuffa barndom blev 
responsen enorm.

Mejla
Dela (69)
Pinna

malou-von-sivers-barndom

Malou von Sivers hade en tuff barndom.

Det som hände Malou von Sivers i barndomen har satt djupa spår

Den hyllade och prisbelönta programledaren Malou von Sivers har i tio års tid fått andra människor – kända som okända – att berätta om sina liv och hur de tagit sig igenom sina svårigheter i det direktsända programmet Malou efter tio. Förra året var hon en av sommarpratarna i P1 och då berättade hon för första gången sin egen historia – och hur hon präglats av sin tuffa uppväxt med en pappa som bestraffade henne.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Det var ett stort steg att ta för en som är van att ge de människor hon intervjuar allt fokus. Nu var det plötsligt hon själv som stod i centrum.

– Jag klev ur min bekvämlighetszon och visade min sårbarhet. Även om det var svårt kändes det också läkande att upptäcka att jag delade detta med så många andra. Det som hände i min barndom har satt djupa spår i mig som följt mig genom hela livet, men sårbarheten har också format mig till den jag är på gott och ont, berättar Malou.

Bestraffades av pappan

”Varför stängde du in oss i förrådet så att mamma inte skulle höra vad som pågick, bara för att vi inte hade ställt skorna intill varandras eller hängt upp jackorna ordentligt? När jag var liten trodde jag att alla barn fick stryk om de trampade på mattfransarna, råkade göra fotspår i det nykrattade gruset eller tappa en gaffel”, sa hon i sitt sommarprat på radion.

Läs också: Åsa blev misshandlad – nu hjälper hon andra våldsutsatta kvinnor

Malou riktade frågor till pappan, som dog förra hösten, hon undrade varför han gav sig på sina barn både psykiskt och fysiskt. Han som själv hade blivit så kärlekslöst och illa behandlad av sin far borde ju mer än någon annan veta hur det är att vara utsatt.

”Dina händer kom farande i luften som vapen utan förvarning. Händer som luggade mig precis på det stället vid tinningarna där huden är som tunnast och därför gav en brännande smärta. Händer som gav ärr, inte bara på kroppen – utan också i själen – men som också omslöt min fyraåriga hand när vi gick på promenad.”

Malou gjorde revolt

Under tonåren revolterade Malou genom att smita ut på natten när övriga familjen hade somnat.

– Då förvandlades jag till någon annan – en sorts kaxig ledare för mina kompisar som svor, drack och rökte, berättar hon. Det var rebellen i mig som blev räddningen.

Läs också: Jag kände mig aldrig viktig i min familj

När Malou var 17 år skildes hennes föräldrar och därefter hade hon en sporadisk kontakt med sin far.

– Under alla år har jag burit på en stark separationsrädsla, som jag ständigt kämpar med än i dag. Det har blivit mycket bättre med åren, men fortfarande kan känslan av otrygghet väckas till liv. På något sätt vågar jag inte riktigt lita på att jag duger som jag är. Det är däremot annorlunda i jobbet. Där har jag ett helt annat självförtroende och är mindre sårbar. Men sårbarhet kan också vara en tillgång. I mitt fall har jag till exempel lätt för att sätta mig in i andra människors situation och försöker vara varsam i min relation.

malou-von-sivers-barndom

Malou är gift med Sten Haage.

Malou och maken Sten

Malou har varit tillsammans med maken Sten Haage i 38 år och paret har varit gifta sedan 1993.

– Jag har lärt mig att inte ta något för givet och försökt att hindra mig själv från att säga saker som sårar i stridens hetta och inte går att ta tillbaka. För det är klart att vi grälar ibland. Det är ett sätt att markera sina gränser och det kan vara viktigt att rensa luften. Men det finns bra och dåliga gräl. I ett bra gräl skiljer man sak från person. Det lyckas inte alltid. Men då får man reda ut det eller släppa och lämna det bakom sig.

– För mig har det alltid varit väldigt viktigt med kommunikation, att förstå för att kunna gå vidare. Det är inte samma sak som att man alltid måste vara överens. Ibland får man nöja sig med att man tycker olika och respektera det. Det är som i storpolitik och i lyckade fredsförhandlingar, skrattar Malou.

Handbok i kärlek

Just om det sistnämnda handlar hennes bok, Konsten att hålla ihop: En handbok i kärlek, som hon skrev tillsammans med terapeuten Lennart Lindgren.

– Jag har en dålig erfarenhet av mina föräldrars skilsmässa och vad den ställde till med. Det värsta var nog inte när själva separationen var ett faktum, utan det svåra och destruktiva liv som ledde fram till skilsmässan. Det är inget jag skulle vilja utsätta mina egna barn för. Både Sten och jag är uthålliga och kämpar för att hela tiden hitta tillbaka till kärnan, attraktionen, i vår relation.

Hon fortsätter:

– Man måste påminna sig om hur det kändes en gång när hjärtat bultade så hårt. Att berätta för varandra hur det var första gången är ett bra sätt. Men det är inte alltid så lätt när man fastnar i en negativ spiral, och därför har vi tagit hjälp i terapi och kommit ut på andra sidan, starkare och mer kärleksfulla. Samtidigt ska man ha respekt för människors svårigheter och förstås inte stanna kvar i en relation som är destruktiv.

Föreläser om barndomen

Hennes program i Sommar i P1 fick enorm respons. Under de två första dagarna hörde drygt 200 000 personer av sig. Människor som kände igen sig, skrev att de blev hjälpta och att de upplevde hur skammen gav vika för första gången i deras liv.

Läs också: Barndomens skräckupplevelse har präglat Maria hela livet

Berättelserna och responsen ledde till att Malou började föreläsa om konsten att försonas för att gå vidare och att inte låta barndomen upprepa sig på jobbet, i relationer eller i föräldrarollen. Att visa sin sårbarhet är vägen till att leva helhjärtat.

– I hela mitt liv sökte jag bekräftelse från min pappa och önskade att vi kunde försonas. Det blev några korta stunder, men med åren tog det allt längre tid mellan våra möten. När han dog i november 2015 hade jag sörjt klart. Därför var det ingen stor dramatik, även om jag aldrig fick några förklaringar av honom varför det blev som det blev.

En traumatisk tid

Malou vore antagligen en perfekt gäst i sitt eget program Malou efter tio i TV4. Hon har fler starka händelser i sitt bagage. Dottern Julia, 19 år i dag, föddes med gomspalt och det var en traumatisk tid som skakade om hela familjens tillvaro ordentligt.

– Hon kunde inte suga från bröstet som andra bebisar och vi blev förstås väldigt oroliga. Om inte Julia hade blivit opererad då hon var ett år hade hon haft svårt att både äta och prata. Jag är så tacksam över att vi bor i Sverige. I fattiga länder händer det till och med att barn dör av undernäring på grund av den här formen av missbildning.

Efter fyra år med tandställning var det ingen som kunde se att Julia fötts med en sådan allvarlig defekt. Ett läkarteam har sedan följt henne fram till förra året.

malou-von-sivers-barndom

Julia och Malou med lilla Clara, ett av de barn som de mötte på 
Madagaskar.

Malou vill rädda barn

I somras reste Malou och dottern till Madagaskar för att 
följa den medicinska hjälporganisationen Operation smiles arbete med att rädda barn till ett värdigt liv.

– Var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk- eller gomspalt i världen och ofattbart många av dem får inte den hjälp de behöver. Madagaskar är ett av världens fattigaste länder och vi reste runt i byarna för att träffa en massa olika barn med läpp- och gomspalt.

Läs också: Eva, 73, skänker fem miljoner till forskningen!

Bland annat en charmig tjej som heter Clara och är 9 år. Hon opererades av den svenska plastikkirurgen Petra Peterson – en av alla läkare som helt ideellt åker dit för att hjälpa till.

Operationen tar bara 1½ timme och kostar 2 400 kronor att genomföra – men kan förändra ett helt liv.

– De drabbade barnen blir mobbade, göms undan och får allvarliga talproblem om de inte opereras i tid. Förmodligen får de inget jobb och kan inte försörja sig. Med hjälp av insända pengar kan man göra enorm skillnad och ge barnen ett helt nytt liv.

Malou som ambassadör

Sedan i höstas har Malou ett nytt ideellt uppdrag som goodwillambassadör för Operation smile.

– För mig är det en självklarhet att bidra till att fler barn får hjälp med en kostnadsfri operation. Det är enormt häftigt att kunna göra skillnad. Vi gjorde flera reportage under resan till Madagaskar som visats i mitt program och jag har fått mycket respons på det. Det känns väldigt positivt att kunna dra nytta av sitt yrke. Många människor har hört av sig till Operation smile och anmält sig som givare. Det är fantastiskt för både Julia och mig.

malou-von-sivers-barndom

Malou och Bengt Magnusson jobbade ihop under många år.

Jobbade med Bengt Magnusson

2014 belönades Malou med Stora journalistpriset, med motiveringen ”För att hon aldrig slår sig till ro i soffan”. Något hon förstås är väldigt stolt och glad över.

Hon är också glad över att vara en av få som varit med ända sedan TV4 startades 1990. Kanalen var först med att göra dagliga morgonprogram 1992, där Malou de första sju åren var programledare ihop med Bengt Magnusson.

– Vi gick upp klockan tre på natten för att sända fem dagar i veckan. I dag fattar jag inte hur vi orkade. Men det var samtidigt så fantastiskt roligt och vi kom ju in i den svenska tv-världen. Många tittare uppskattade TV4:s tilltal som var lite mer lekfullt och kreativt än SVT:s public service. Programmet Nyhetsmorgon lockar ju fortfarande många fler tittare än SVT:s motsvarighet och växer hela tiden. Jag blir så stolt när jag ser mina duktiga kolleger varje morgon.

Malou har också spelat teater, då hon 2011 hade en av huvudrollerna i Strindbergs Paria med skådespelaren Moa Gammel i Liljevalchs konsthall.

Debut som författare

I fjol debuterade hon också som skönlitterär författare med novellen Var du lycklig farmor, och hon håller precis på att färdigställa sin första roman.

– Jag älskar att skriva och det är något jag gärna vill fortsätta med. Romanen har ett liknande tema som mitt sommarprogram och kommer att ges ut tidigast i slutet av sommaren skulle jag tro. Ska bli spännande att se hur den tas emot.

Läs också: Susanna Alakoski: Jag har mått skit under många år

Att läsa och skriva tillhör hennes absolut största intressen. Liksom att resa och köra snabba båtar.

– Jag är passionerad till min natur. Som ung bodde jag fyra år i Grekland och sjöng på en liten klubb i Plaka. Jag var nog mer passionerad än bra men älskade varje sekund av mitt liv där. Med åren uppskattar jag människor som kan föra spännande samtal och väcka nya tankar. En annan passion är min man och mina barn – och att köra min snabba båt över fjärdarna i skärgården. Det är jag en jäkel på, säger hon med ett skratt.

Malou gillar att träna

Träna och att hålla sig i form är också något viktigt i vardagen.

– Jag kör gärna på gym och håller på med en tävling i marklyft där jag utmanar min kollega Soraya Lavasani. Jag tar 67,2 kg nu (och väger själv 57 kg) och siktar på 100 kg. Jag siktar på att vinna utmaningen, avslutar Malou von Sivers med ett leende.

Text: Joakim Löwing
Bild: Peter Ericsson, 
IBL och Zute Lightfoot

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...