Annons

Annons

Malin trotsade nätmobbarna

När näthatet var som värst orkade Malin knappt leva längre. Hon började tro på de elaka kommentarerna om att hon inte var värd något.


Malin-Johansson-Henaesu

Malin önskar att hon sagt ifrån tidigare för att stoppa trakasserierna på nätet.

Jag fick veta att jag var tjock, ful och värdelös

Det som Malin Johansson Henaes i dag beskriver som ett flera år långt helvete började redan när hon gick i fjärde klass på mellanstadiet hemma i Anderstorp i Småland.
– Jag har egentligen alltid varit en pojkflicka, förklarar hon. Jag tyckte bättre om att leka med pojkarna och var inte så mycket för barbiedockor och rosa kläder.
Men även om hon ofta fick vara med killarna blev hon aldrig helt accepterad av dem. Samtidigt tyckte de andra flickorna i hennes klass att hon var konstig och frös ut henne.
– Jag hade bara en enda kompis. En tjej som var likadan som jag. Men vi skildes åt och hamnade i olika klasser när vi började i sjuan och så småningom tappade vi helt kontakten, berättar Malin.
I den nya klassen var alla de andra eleverna nya för henne, förutom en av killarna, men de hade ingen bra kontakt.
– Eftersom jag är rätt blyg av mig vid kontakten med nya människor fick jag ingen kompis i klassen. Tidigare hade jag spelat fotboll, men det slutade jag med då och tyvärr började jag tröstäta.
På kort tid gick Malin upp mycket i vikt. Det gjorde inte saken bättre. De elaka kommentarerna bakom hennes rygg och det hånfulla fnissandet blev bara värre.
– När jag vägde som mest gick jag i årskurs åtta. Då var jag uppe i 85 kilo, vilket var minst 25 kilo för mycket.
Malin kom in i en ond cirkel. Ju mer hon mobbades, desto mer tröståt hon. Ju mer hon gick upp i vikt, desto elakare blev kommentarerna.
– Jag fick hela tiden veta att jag var tjock, ful och värdelös.

Blev ännu värre

I samband med att hon började på gymnasiet blev mobbningen och trakasserierna grövre. Nu flyttade de över till cyberrymden där det är betydligt lättare för förövarna att vara anonyma.
– Tidigare hade jag bara haft chattprogrammet MSN och det förekom väl att jag fick en del elaka kommentarer även där, men när jag skaffade ett konto på Facebook och sedan Instagram blev det mycket, mycket värre.
Malin kunde inte lägga ut några bilder på sig själv på internet utan att hon fick kommentarer om att hon var så tjock och ful att hon inte var värd att leva. Ett tag gick det inte en enda dag utan att hon fick någon kränkande kommentar.
– Jag försökte låta bli att läsa dem, men det var svårt att undvika. Oftast använde de som skrev anonyma fejkkonton och jag orkade inte göra några försök att spåra vem kommentarerna kom från.
Till slut var hon så ledsen och nertryckt att hon funderade på att ta sitt liv.
– Jag började själv tro att jag var så värdelös så att jag inte hade någon rätt att leva. När det var som värst skar jag mig i handlederna.

Malin-Johansson-Henaes

Höll skenet uppe

Trösten fann hon i tryggheten hemma i Anderstorp hos sina syskon Axel, 22, och Majken, 24, och hos sina föräldrar Ingunn, 50, och Klas, 55. Men hon avslöjade aldrig med ett ord för dem att hon var utsatt för mobbning och att hon mådde dåligt.
– Jag ville hålla skenet uppe och inte oroa dem. Jag ville vara den glada och positiva tjejen och gjorde mitt bästa för att passa in.
I efterhand har hon ångrat att hon inte anförtrodde sig åt någon tidigare.
– Om jag hade gjort det hade jag kunnat få hjälp. Då hade det inte behövt ha gått så här långt.
I stället hoppade Malin av gymnasiet efter ett år. Mobbningen på internet och trakasserierna knäckte henne.
– Jag försökte ett tag plugga på distans, men det fungerade inte. Därefter har jag arbetat med kontorsarbete i familjeföretaget.
Vändpunkten i Malins liv kom på allvar när hon publicerade ett inlägg på sin blogg på nätet under rubriken ”Att leva med en sjukdom som aldrig försvinner…”
Där skrev hon för första gången om vilket helvete hon haft sedan mellanstadiet. Avslöjandet slog ner som en bomb – inte minst i hennes egen familj.
– Mamma och pappa blev jätteledsna när de fick reda på det. De visste inget innan de fick läsa mitt blogginlägg och det var mycket tårar under en period.
Malin säger själv att hon i dag har kommit igenom en djup depression. Hennes blogg har varit ett av redskapen för att ta sig ut ur den liksom hennes träning och rika fritidsliv.
– Jag tränar bort min ångest. Min målsättning är att inom ett år kunna vara med och tävla i längdskidåkning.
Dessutom har hon skaffat sig både fotografering och motorsport som fritidsintressen.
Genom de intressena har hon för första gången på många år fått nya vänner. Och efter att Malin öppet gick ut på sin blogg och berättade om nätmobbningen har hon fått många mejl från andra som har blivit utsatta för mobbning.
– Jag blir glad om min historia kan hjälpa andra att liksom jag gå vidare med sina liv. Jag trodde inte själv det var möjligt när det var som värst.
Bara en av hennes gamla plågoandar har tagit kontakt med henne sedan blogginlägget publicerades. Hon skrev att hon bad om ursäkt om Malin uppfattat henne som elak.
Trots mobbningen funderade Malin aldrig på att göra en polisanmälan.
– Det var jobbigt nog som det var. Och om jag hade gjort det så hade ju alla fått reda på det och då ville jag bara dölja hur jag mådde och försöka smälta in.

Mycket tröst

I en rapport från organisationen Friends, som arbetar mot mobbning, läste Malin att var tredje ung person i Sverige blivit kränkt någon gång på nätet under förra året. På Instagram startas speciella hatkonton som är ägnade för nätmobbning. Rubriken på ett sådant konto kan till exempel vara ”Alla vi som hatar XX” och där samlas elaka kommentarer om en viss tjej eller kille.
– De som blir utsatta för sådant ska inte göra som jag gjorde. De ska våga prata om det och de ska göra det så fort det börjar, säger Malin. Man måste våga vara öppen med att man blir mobbad. Det är inget man ska skämmas för.
Om det sker i skolan tycker hon att det är självklart att man ska vända sig till skolledningen.
– Skolan måste ta det på allvar och vidta åtgärder för att få stopp på mobbningen.
På nätet finns mycket tröst och stöd att få för den som är mobbad. Inte minst genom organisationen Friends som har egen rådgivning man kan ringa eller skriva till.
– Och det finns ett liv efter mobbningen. Det är det jag vill visa.

Malins bästa råd:

Om du själv blir mobbad eller har ett barn i din närhet som är mobbat har Malin har följande råd:

Annons
Gilla Allers på Facebook

1. Kontakta en lärare på skolan, som har ett stort ansvar att se till att den mobbning som sker inte fortsätter.

2. Ta skärmdumpar på inlägg, kommentarer och bilder så att polisen har bevis. De kan annars lätt försvinna från datorn.

3. Ring 114 14 och gör en polisanmälan eller gå till närmaste polisstation.

4. Kontakta Friends rådgivning på 070-725 54 30.

Text: Per-Ola Ohlsson Bild: Kai Rehn

Mer läsning

Jamie föddes i fel kropp

Ison levde som hemlös

Sandra pendlar mellan lycka och förtvivlanLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...