Annons

Annons

Målarböcker är bra för hälsan!

Att färglägga målarböcker ger avkoppling som är rena hälsokuren för hjärnan! Det menar Samuel West, forskare vid Lunds universitet.


5 mandala motiv

Lagom ansträngande hobby!

Man mår bra av att färglägga motiv i målarböcker. Det intygar Samuel West, som är forskare inom kreativitet och organisationspsykologi vid Lunds universitet.
– Vi behöver någon aktivitet som är lagom ansträngande och som vi göra bara för att det är kul och inte handlar om att vara produktiv.
– Du är lagom fokuserad för du drömmer inte och tankarna kan vandra iväg. Du kan bearbeta frågor och tankar när du inte tänker på någonting.
Samuel menar att vi i dagens samhälle hela tiden är upptagna, till exempel med att titta i mobilen. Vi är ovana vid mental vila.
– När vi stickar, målar eller mediterar ökar internkommunikationen i hjärnan. Det har i sin tur fördelar vad gäller inlärning, kreativitet och harmoni.
Han liknar målandet med att befinna sig i ett halvt vilande tillstånd där vi är mentalt avslappnade.
– När du svarar på mejl eller postar ett inlägg eller bild på Facebook är du aktiv. Det är inte samma tillstånd som att bara röra handen fram och tillbaka för att rödfärga en ruta.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Text: Anna Smedberg Bild: Shutterstock

Läs om Charlotte som motar stress med hjälp av målarböcker!

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...