Annons

Annons

Målarböcker är bästa medicinen!

När Charlotte sitter i sin myshörna och färglägger mår hon bra. Då känner hon inte av stress och utmattning. 


Målarböcker är bästa medicinen

Målarböcker för vuxna blir allt mer populära. Inte alls konstigt! Att färglägga vackra mönster kan faktiskt vara hälsosamt och avkopplande för hjärnan! Det vet Charlotte Borneklint i Småland! 

För ett antal år sedan gick Charlotte Borneklint, 42, in i väggen. Som egenföretagare hade hon kört på som en ångvält, arbetat för mycket och sovit för lite. Hon blev successivt bättre men utmattningen slog till igen i somras.
– Att gå in i väggen innebär att du kanske inte vet hur du ska ta på dig strumporna, inte kommer ihåg hur gamla dina barn är eller vad barnen heter. Hjärnan kan slå av mitt i ett samtal för att den är överstressad.
Charlotte känner ofta en inre stress och har prövat olika metoder för att hantera oron. Till slut hittade hon något som hjälper – målarböcker för vuxna.
– Jag kan koppla av allt annat och bara fokusera på att fylla i färg. Jag behöver inte vara duktig och prestera något. Det rensar bort mycket stress och oro inom mig och jag slappnar av i kropp och skalle.
I dag är Charlotte till viss del sjukskriven. I övrigt jobbar hon med bokföring hemma på gården på Bolmsö i sjön Bolmen i Småland och hjälper till med mjölkning och inseminering av gårdens kor. Familjen består av maken Martin och barnen Therese, 22, Emma, 20 och Gustav, 14. Sonen är enda barnet som bor kvar hemma.
Varje dag ger sig Charlotte tid att måla. Till en början är hon ofta spänd i kroppen och tänker på tusen saker. Efter en stunds målande börjar hon känna sig avkopplad.
– Axlarna har sjunkit ned, tårna pekar inte längre rätt upp och jag är avslappnad i ansiktsmusklerna. Jag märker efteråt att tankarna har landat medan jag har målat.

Här hittar du våra fina motiv att skriva ut och färglägga!

Ett eget hörn

I början satt hon vid köksbordet men fick ont i nacken och tröttnade på att behöva plocka fram målarsakerna varje gång. Därför skapade hon en egen målarhörna med en bekväm fåtölj, lampa med förstoringsglas och alla sina pennor och böcker.
– Jag vet att det är min plats och vet att här kan jag sitta och mysa. Det är min mindfulnesshörna där jag blir avslappnad.
Har hon en bättre dag utmanar hon sig med svårare motiv som naturbilder eller människor. Annat är det om hon är slutkörd.
– Då väljer jag ett enkelt motiv och drar bara en penna ur högen.
Hon tycker det är viktigt att släppa kraven när man målar.
– Du kan måla rosa löv och blå människor. Du behöver inte visa det för någon och det gör inget om du målar utanför linjerna.
På Facebook är hon med i gruppen ”Målarböcker för vuxna” som har närmare 7000 medlemmar.
När jag mår dåligt fungerar det dåligt att träffa människor men genom gruppen kan jag prata med andra som har samma problem och jag är social på det sättet.

Annons
Gilla Allers på Facebook
Målarböcker är bästa medicinen

I sin myshörna har Charlotte flera målarböcker och närmare 500 pennor i olika färger och kvalitet.

Lätt att starta

För den som är nyfiken är det en enkel hobby att komma igång med, menar Charlotte.
– Köp en bok med motiv som du gillar och enkla pennor i fina färger. Att sitta bra är viktigast. Du kan ligga bakåtlutad mot kuddar i en soffa så att du kan slappna av ordentligt.
Charlotte tror att målarböcker för vuxna har blivit trendigt just för att människor är stressade. Själv stressade och arbetade hon mycket för att komma undan tankar om hur hon mådde och kände. Det var mycket från barndomen som hon inte ville kännas vid. Nu går hon på utredning för neuropsykiatriska funktionshinder.
– På det viset kanske man kan komma till botten med varför jag kör järnet tills jag kraschar.

Så säger experten!

Fler tips:

På sin blogg bondmoran.nu ger Charlotte tips om pennor, böcker, motiv och tekniker.

Här hittar du våra fina motiv att skriva ut!

Text: Anna Smedberg. Bild: Privat, ShutterstockLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...