Annons

Annons

Maj Fagerberg har illustrerat Allers väggalmanacka för 2015


Den här veckan är  det dags – då får alla läsare Allers väggalmanacka för 2015. Årets illustrationerna i årets upplaga är gjorda av Maj Fagerberg – en riktigt naturnära konstnär!

Veckans Allers och den vackra väggalmanackan för 2015 blir dina för bara 29 kronor, passa på!

Annons

 

Maj Fagerberg

 

Någon tjuvade mina akvareller – då förstod jag att det var bra!

Sinne för detaljer, det har hon. Det märks redan när hon guidar en vilsen reporter rätt från helt fel sida av E6:an. Varenda parkering, affärsskylt och hus beskriver Maj solklart kilometer efter kilometer. Och så plötsligt står hon där mitt i vägen, lång och glad med öppen famn. Och god soppa puttrande på spisen. Det känns lite som att komma hem, faktiskt. Till världens sötaste hus i de gamla arbetarkvarteren i Mölndal, söder om Göteborg.
– Ja, det är lite av ett drömhus. När jag var liten lovade mina föräldrar mig att jag skulle få ta över storasysters dockskåp så fort hon ”vuxit ur” det. Det tog min syster förstås som en direkt uppmaning att aldrig släppa det ifrån sig. Men nu – nu har jag äntligen fått mitt eget hus!
Trädgården prunkar, en och annan doftande sensommarros, vindlande gångar och äppelträd. Inomhus är rummen ganska små, men snillrikt och smakfullt möblerade. Mysigt, ombonat och varmt. Det är ett hus att känna sig välkommen i.

vitpixel

Livlig fantasi

Maj dukar vackert, och när vi slår oss ner berättar hon hur allt började.
– Som liten var jag ganska intensiv, ”för mycket” som mina föräldrar brukade säga. När vi kom hem efter något äventyr berättade jag långt och omständligt om allt jag varit med om. Sedan, brukade min mamma säga, sedan berättade min storasyster och då fick man snabbt veta precis vad som hade hänt. Jag förstod aldrig det där med att vara kort och koncis – varenda liten grej var ju viktig i min berättelse! Men jag har också en sida som gjorde att jag drog mig undan, klättrade upp i ett träd och satt där, iakttog naturen i närbild och lät fantasin vandra i väg. Jag pratade med en konstnärskollega om det nyligen, och vi kom fram till att vår konstnärlighet ligger i den där fantasivärlden som vi haft ”vid sidan” om genom hela livet. Det är den vi vill berätta om!
För Maj handlade det om att rita och måla.
– Jag gjorde det hela tiden. Och jag hade så gärna velat studera konst! Mina lärare stod bakom mig, men mina föräldrar sa bestämt nej. Utbilda dig till kart-riterska först, sedan kan du göra vad du vill – löd domen.

Maj Fagerberg

vitpixel

Vann pris

Och kartriterska blev Maj, gifte sig och arbetade på Växjö kommun.
– När jag hade fött mitt andra barn ringde de från jobbet med ett erbjudande. De hade sett hur jag satt och klottrade vid sidan om det ordinarie arbetet. Kommunen hade anlagt en vacker naturpromenad runt en sjö, och nu skulle de sätta upp skyltar med information om växterna längs vägen. Ville jag illustrera?
Maj nappade genast och succén blev stor. Så stor att skyltarna med Majs inplastade originalakvareller blev stulna efter bara några dagar.
– Vilken känsla det var! Någon eller några hade gjort sig omak att tjuva mina bilder – då måste de ju varit bra! Jag hade allt sjå i världen att se arg ut när Kronobergaren kom och skulle ta bilder till ett reportage.  Familjen flyttade till Floda. Maj var hemma med barnen men  anmälde sig till en kvällskurs i oljemålning, och där fick hon nästa erkännande.
– Lärarinnan uppmanade mig att delta i en tävling för Blommogram. Två av mina tre alster vann pris. Och hade man fått två alster reproducerade räckte det för att gå med i  organisationen Svenska tecknare.

vitpixel

Maj Fagerberg

vitpixel

Älskar handarbete

För prispengarna köpte Maj två biljetter till Paris, till sig och sin mamma. Det var såklart en triumf att Majs konstnärlighet kunde ge pengar.
– Det kan fortfarande gräma mig att jag inte fick chansen att studera konst som ung, men man får vara glad att tiderna förändrats och att man i dag ser olika vägar att ta sig fram. Inte bara ett ”ordentligt” yrke.
Parallellt med livet som småbarnsmamma utvecklade Maj hela tiden sitt måleri. Hon plocka-de in naturen i sitt hem och tecknade, målade, lärde sig att fånga minsta detalj. Botaniska bilder varvades med fantasifigurer som en del av naturen. Ett sovande barn i videungen, små tomtar och troll.
– Jag har inga färdiga figurer i huvudet när jag börjar, mer en känsla i fantasin – och det är den jag vill förmedla. När jag lyckas blir jag nöjd!
På 1990-talets början, ett par år efter skilsmässan, hittade Maj sitt drömhem. Det gula huset på höjden är ljust och väldigt ordentligt. Allt har sin plats, men lekfullheten får plats ändå. En trägiraff sitter på en blå cykel i en fönsterkarm. Elefanten Babar som mjukdjur står lutad mot väggen på glasverandan där Maj sitter när hon målar. Det är ett konstnärligt, men stillsamt och vackert hem.
– Jag är så glad för saker som har ett syfte och dessutom snygg design. Konsthantverk och naturmaterial finns liksom i mig!
Bredvid soffan ligger garner, stickor och virk-nålar.
– Jag tittar gärna på tv, men vill hålla händerna i gång! säger Maj och visar det senaste alstret, ett lapptäcke till barnbarnet Bea,
5 år.
– Jag har inte medvetet komponerat var de olika rutorna ska vara. Jag tänker att det får bli som med träden på hösten. När löven faller gör de inte det efter något speciellt mönster. Men det blir alltid vackert ändå!■

Text: Kajsa Lidbeck
Bild: Christina UhlinLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...