Annons

Annons

Magnus var timmar från att dö – räddades av Missing people

Magnus Persson försvann mitt under midsommarfirandet och virrade bort sig i skogen. Tack vare brodern Andreas och frivilligorganisationen Missing People kunde han hittas vid liv. I dag är han själv engagerad i Missing People.


Midsommarafton sommaren 2016.

Bröderna Andreas och Magnus Persson. Bild: Privat

Bröderna Andreas och Magnus Persson. Bild: Privat

Precis som vanligt har Magnus Persson begett sig till Hjörnered i Halland för att fira.

– Vi festade till det. Och av någon anledning förvirrar jag bort mig, säger han.

Annons

Detaljerna har han inga minnen av. Morgonen därpå blir hans flickvän orolig på riktigt och tar kontakt med Magnus föräldrar och hans bror Andreas. Brodern inser snabbt allvaret och samlar ihop en rad bekanta för att börja söka efter Magnus.

Gilla Allers på Facebook

– Det här är område med snårig skog, vatten och branta sluttningar. Det är absolut ingen bra terräng att gå vilse i, säger Andreas Persson.

Förutom att anmäla Magnus som försvunnen hos polisen engagerar han syskons vänner, bekanta och lägger även ut ett meddelade på Facebook. Via en väns vän kommer han också i kontakt med Missing People.

– Den tanken hade inte slagit mig men det kändes självklart att ta den hjälpen, säger han.

”En surrealistisk upplevelse”

Men timmarna rusar förbi utan att Magnus hittas. Andreas försöker hålla huvudet kallt, och ju längre tiden går desto tuffare blir det.

– När det började närma sig kväll blev jag väldigt nervös. Jag insåg att det här kanske inte skulle sluta bra.

Samtidigt som Andreas är ute och letar är hans flickvän Jessika Johansson hemma med parets två barn. Hon försöker gång på gång övertala Andreas om att hon också ska komma ut och hjälpa till, men han är tveksam.

– Till slut lyckades hon övertyga mig. Så hon byter plats med en kille som får agera barnvakt i stället. Sedan blir det hon som först ser Magnus. Det var en surrealistisk upplevelse när jag fick samtalet från henne att de hade hittat honom.

Bild: Pressbild

Bild: Pressbild

När Magnus väl hittas har det nästan blivit kväll och han är medvetslös.

– Då hade jag legat där hela dagen i solskenet utan vätska. I efterhand sa de till mig att man inte kan veta vad som hade hänt om det hade dröjt en timme eller en och halv timme till, säger Magnus Persson.

När han vaknar på sjukhuset minns han ingenting.

– Man blir chockad förstås. Sedan blir man förstås väldigt tacksam över alla som engagerad sig och framförallt stor credd till min bror. Jag är förstås oerhört tacksam att han drog i gång allt, säger Magnus.

Tack vare sökinsatsen hittades Magnus. Medvetslös men vid liv. Bild: Privat

Tack vare sökinsatsen hittades Magnus. Medvetslös men vid liv. Bild: Privat

Alltid redo för skallgång

Så fort han blev utskriven från sjukhuset skrev han in sig i Missing Peoples skallgångsregister. I februari ska han utbilda sig till patrulledare inom organisationen.

– Efter det som hände mig blev det en självklarhet att engagera sig. Jag hade inte tänkt på det innan. Visst hade jag hört talas om Missing People men det hade aldrig blivit av. När jag får sms byter jag om till bra kläder och släpper allt.

Varje gång det är skallgång i området försöker han få med sig så många som möjligt.

– Ju fler man är desto snabbare kan man söka av ett större område. Jag tycker att det är fantastiskt roligt att snabbt kunna vara på plats. Det är tiden som är avgörande om man ska hitta någon vid liv eller inte, säger Magnus Persson.

Brodern Andreas kan bara hålla med och tror att alla kan engagera sig och bidra efter sina förutsättningar.

– Rätt vad det är så står man där själv och en anhörig är borta. Då är det skönt att ha den backningen på ett eller annat sätt. Vissa har ekonomi, andra har ledig tid, en tredje har en båt på gården eller ett fordon att låna, säger han.

Han är också väldigt tacksam för alla som engagerade sig i sökandet efter hans lillebror

– Framförallt vill jag säga tack till alla som hjälpte till, Missing People, Jessika, markägaren Sten och räddningspersonalen.

Bild: Google maps

Hjörnered i Halland. Bild: Google maps

Fem år av sökandet

I januari 2017 firar Missing people fem år.

När allt startade 2012 var det fyra eldsjälar. I dag är Missing People en riksorganisation med 24 lokalavdelningar runtom i landet. I organisationens skallgångsregister finns 40 000 personer registrerade.

– Det är helt fantastiskt, säger verksamhetschefen Helene Brinkenfeldt.

Helene Brinkenfeldt Verksamhetschef och pressansvarig. Bild: Pressbild

Helene Brinkenfeldt, verksamhetschef och pressansvarig. Bild: Pressbild

Hon beskriver frivilligorganisationen som en digital framgångssaga. Missing People har lyckats med att kommunicera genom sina sociala kanaler och gör det lätt för människor att engagera sig.

– Jag tror att folk i grund och botten vill göra gott och vill hjälpa till. Man väljer själv och så kan man bidra med två, tre, fyra timmar. Jag tror det passar i dagens samhälle, säger Helene Brinkenfeldt.

Hon tror också att organisationen fungerar som ett bra komplement exempelvis polisen. Vid ett sökande i Linköping lyckades Missing People mobilisera tusen personer inom loppet av en timme.

Får inga statliga bidrag

Utmaningen, enligt Helene Brinkenfeldt, är att finansiera allt.

– Vi är helt beroende av gåvor och sponsring från företag. Bara att skicka ut sms kostar oss en halv miljon varje år, säger hon.

Magnus Persson är en historia för sig. Men enligt Helene Brinkenfeldt möter då och då människor som engagerat sig efter att någon i deras närhet försvunnit.

– Folk vill göra gott och hjälpa till och då går man man ur huse och engagerar sig. Det krävs inte så mycket för att göra skillnad, säger hon.

Här berättar Magnus om händelsen i Nyhetsmorgon i TV4:Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...