Annons

Annons

Lyxtårta med passionskräm

Student, examen eller nationaldagsfirande? Denna tårta är lite extra lyxig med passionskräm, jordgubbar och vingelé.


lyxtarta2

Festtårta med passionskräm och vingelé

Vinet till gelén går att byta ut mot samma mängd koncentrerad ljus saft, till exempel fläderblomssaft.

● 1 tårta, ca 12 bitar

3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
3/4 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver

Fyllning

3 passionsfrukter
pressad saft av 1 lime
4 dl vispgrädde
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl gelésocker multi

Garnering

ca 8 dl färska jordgubbar
75 g mörk choklad
25 g vit choklad

Gelé

1 dl gelésocker multi
1/2 dl vatten
1/2 dl vitt vin eller portvin

Annons

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant.
2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Rör varsamt samman till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter eller tills bottnen känns torr med en provsticka. Låt svalna en kort stund i formen innan den stjälps uppochner för att kallna.
3. Dela passionsfrukterna, gröp ur fruktköttet och passera genom en sil så att så mycket fruktsaft som möjligt pressas ur i en skål. Tillsätt limesaften och blanda.
4. Vispa 2 1/2 dl av vispgrädden och vaniljsockret löst. Vispas grädden för hårt kan smeten bli grynig när krämen tillsätts. Mät upp resten av grädden i en kastrull. Tillsätt gelésockret och värm upp under omrörning. Låt koka i 1/2 minut. Ta kastrullen från värmen. Vänd ner krämen i grädden och tillsätt lime- och passionsfruktssaft. Rör smeten slät.
5. Lossa kakan ur formen och dela i två bottnar. Diska formen och lägg tillbaka den undre bottnen. Bre ut hälften av fyllningen över bottnen i formen så att den kommer ända ut i kanten. Lägg på nästa botten och bre över den sparade fyllningen. Jämna till ytan så att tårtan blir helt plan ovanpå. Ställ kylskåpskallt att stelna, ca 3 timmar.
6. Skölj och rensa jordgubbarna. Skär dem i skivor och lägg ut i ett vackert mönster ovanpå tårtan.
7. Gelé: Mät upp gelésocker multi, vatten och vin i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt därefter koka i 1/2 minut. Pensla den nykokta gelén över bären. Hinner gelén stelna något i kastrullen går det bra att åter värma upp den till rinnande konsistens. Ställ åter tårtan kylskåpskallt en kort stund.
8. Hacka chokladen till garneringen och smält var för sig i mikrovågsugn eller över varmt vattenbad. Rör till slät konsistens. Forma en liten strut av smörpapper och fyll den med vit choklad. Ringla ut till ett randmönster på smörpapper. Lägg kylskåpskallt i ca 5 minuter tills chokladen stelnat och blivit riktigt kall.
9. Ta fram det kalla chokladgallret och ringla ut den mörka chokladen ovanpå. Nu gäller det att vara snabb eftersom den vita chokladen smälter ganska snabbt av värmen från den mörka. Bre med några snabba tag ut den mörka chokladen till en tunn platta med en palett. Ställ åter kylskåpskallt en stund.
10. Ta fram tårtan medan chokladen stelnar. Lossa den från formen genom att skära med en vattensköljd kniv runt kanten. Lyft bort ringen och placera tårtan på ett serveringsfat. Ta fram den kalla och stelnade chokladen och bryt den i större bitar. Tryck fast bitarna runt tårtan.

Av: Irene Ingelmark Bild:Ralph Månsson

Hallonmoussetårta Här hittar du fler fina tårtor!Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...