Annons

Annons

Magdalena fick nog av lyxlivet i Dubai

Låter ett lyxliv i Dubai med dagar fyllda av sol, bad, spa och shopping frestande? Magdalena Alexandersson var hemmafru i Dubai och hade just det livet, men bakom den förföriska fasaden fanns något annat. Efter fem år fick Magdalena nog.


lyxliv i Dubai

Borta bra, men hemma bäst. För Magdalena Alexandersson fanns drömlivet hemma i Sverige, inte som lyxfru i Dubai.

Magdalena valde Sverige över lyxlivet i Dubai

Sol, bad, spabesök, träning, manikyr, shopping och inga tider alls att passa – annat än de till frissan eller skönhetssalongen. En hushållerska som fixar städningen och oceaner av tid att ägna sig åt sig själv. Vem har inte drömt om att byta ut den grå vardagens ekorrhjul för att leva som en Hollywoodfru?

Annons

För Magdalena Alexandersson, 41, blev drömmen sann i Dubai. Och till en början njöt också Magdalena av sitt liv; hon beskriver det som en smekmånad. Men när nyhetens behag lagt sig kändes det inte längre lika bra.

Gilla Allers på Facebook

Läs också: Min största dröm har gått i uppfyllelse

– Det är lätt att tro att lyxhustrulivet är en drömtillvaro, men att vara sysslolös och leva helt utan eget värde, att bara vara ett bihang till din man, det kväver dig till slut, säger Magdalena, som efter fem år återvände hem till Umeå med barnen Max, 9, och Alva, 6.

Livskvalitet hemma i Degernäs

Hon dukar fram kaffe och kex vid köksbordet i villan som familjen byggde något år innan utlandsflytten blev aktuell. Wally, gatuhunden som familjen adopterade i Dubai, kikar nyfiket ut genom de stora fönstren som blickar ut över vidsträckta ängar, för dagen fulla av häckande svanar.

Läs också: För mig är Lennart fortfarande närvarande

Här, i byn Degernäs strax utanför Umeå, har hon återfunnit den livskvalitet som hon insett att hon uppskattar mest. Med tallskogen runt knuten, de knappt trafikerade grusvägarna och det spontana umgänget där barnen går mellan gårdarna så känner hon livsglädje.

Gated community i Dubai

I Dubai levde familjen i ett så kallat gated community, ett bostadsområde avskilt från omvärlden med grindar och ett eget säkerhetssystem, där hundratals lyxvillor låg på rad.

I många av hemmen fanns en lyxhustru, precis som Magdalena. Ändå hade hon knappt några vänner. Allt umgänge utgick från männen och det fanns en viktig, oskriven regel.

Läs också: Här är världens dyraste potatischips

– Ytan skulle vara perfekt! Alla skulle vara glada och tycka att livet var fantastiskt. Själv höll jag på att gå sönder inuti och ville till slut inte ens försöka hitta någon att umgås med.

Mannen var pilot

Magdalena säger att så fort de träffade andra så ville de ju ändå bara prata med hennes man. Det var han som räknades. Han jobbade som pilot, och det var väldigt spännande i allas ögon.

– Mig var ingen intresserad av, jag fanns knappt. Och min man förstod inte alls min negativa syn på livet, han hade kolleger och fick ständigt nya intryck och upplevelser via jobbet. Han var ju borta veckovis på sina flygningar.

Läs också: Jag klandrade mig själv – nu hjälper jag andra

Det var när Magdalena var mammaledig som hennes man fick erbjudandet om att jobba som pilot i Dubai. De hade visserligen byggt huset i Degernäs bara ett år tidigare, men var vana att flytta inom landet, så som piloter ofta gör.

Besökte Förenade Arabemiraten

Paret såg det som ett spännande äventyr – att flytta utomlands var en möjlighet de inte ville missa.
Magdalena hade arbetat i butiker som sålde skönhetsprodukter, men hade just då inget jobb som hon ville återvända till efter föräldraledigheten.

Läs också: Jag vägrar att flytta!

– När vi åkte på besök till Förenade Arabemiraten älskade vi det vi såg. Vi var lediga tillsammans och det kändes som att vi skulle få ett fantastiskt liv där. Jag hade ju bilden av Hollywoodfruar i huvudet.

– Vi fick flytta in i ett nybyggt hus på 300 kvadratmeter med en pool runt knuten och jag skulle få ägna mig åt vad jag ville. Visst låter det fantastiskt?

Internationell skola för barnen

Magdalena berättar att barnen Max och Alva, som vid flytten var fyra och ett år gamla, fick börja i en privat, internationell skola och förskola.

När barnen var på sin skola och förskola blev Magdalena ännu mer medveten om sin ensamhet. Hon vågade inte ge sig ut utanför det skyddade bostadsområdet på grund av den hysteriska trafiken, så de enda gångerna hon kom iväg var när hennes man var ledig.

Läs också: Annika och Patricia fick smyga med sin kärlek

– Dessutom blir man även trött på att bara sola, shoppa och fika. Jag längtade hem, ständigt. Jag var väldigt ensam, och det gjorde mig deprimerad. Det känns som att jag bara satt och stirrade in i väggen, men kanske var det vad jag behövde för att komma fram till hur jag egentligen vill leva mitt liv, säger Magdalena.

Otroligt annorlunda kultur

Hon säger att hon upplevde att kulturen var så otroligt annorlunda och att hon saknade årstiderna i Sverige.
– Allt med Sverige blev plötsligt så bra. Jag längtade efter att kunna gå in i en affär och prata svenska.

– Och jag saknade maten. Ja, allt! När jag åkte hem på besök bunkrade jag upp med falukorv och köttbullar i bagaget, skrattar hon.

Läs också: Nu ska jag bestiga Kilimanjaro!

För att Magdalena skulle ha lite sällskap och komma ut ur huset skaffade familjen en hund. De valde ut Wally på ett härbärge för övergivna djur, och han kom att bli hennes bästa kompis som alltid fanns där när hon var ledsen.

Åkte hem till Sverige ofta

Magdalena åkte hem till Sverige och hälsade på sina föräldrar så ofta hon kunde, och det var under ett av dessa besök som hon kom på vad hon ville göra med sitt liv. Hon ville fortsätta jobba i skönhetsbranschen och utbilda sig till kosmetisk tatuerare!

– Jag pendlade till utbildningen i Stockholm och det var en tuff period, men jag var lika lycklig varje gång jag kom till min kurs. Jag kände så intensivt att jag hade hittat rätt, att det var det roligaste jag gjort och att det var det här jag skulle jobba med.

Läs också: Johannes blev levande begravd

När utbildningen var klar fortsatte pendlandet till Sverige och jobbet som tatuerare. När maken var ledig och hemma med barnen åkte Magdalena till Sverige för att jobba, och hon kände sig lika euforisk varje gång.

Jobbpendlade mellan Dubai och Sverige

Under de två år som hon jobbpendlade den långa vägen mellan Sverige och Dubai mognade tanken på att flytta hem för gott. Magdalena och hennes man var överens om att Magdalena skulle må bäst av att bo i Sverige. Paret bestämde sig för att skiljas.

– Jag är trots allt privilegierad och lyckligt lottad som hade möjlighet att göra nya livsval: att skaffa mig en utbildning och förverkliga drömmen om en egen verksamhet, säger Magdalena.

Läs också: Kärleken till Jenny hjälpte mig att lämna drogerna

– Vi har bara ett liv och det gäller att ta vara på det och leva varje dag, även om det jobbigt i början. Att skiljas och flytta är ett stort steg och speciellt när man har barn tillsammans. Men att gå omkring och må dåligt blir ingen i familjen lycklig av. Livet är så ibland – att gå skilda vägar kan vara den bästa lösningen för alla.

Fått bra grund i Dubai

För ett år sedan gick hennes och barnens flyttlass tillbaka till huset i Degernäs, som de hyrt ut i fem års tid. Magdalena byggde om garagelängan till en skönhetsstudio, och nu har hon både sitt hem och jobb i byn som hon älskar mest i världen. Barnen har kompisar i grannhusen och går i skola i grannbyn där alla känner alla.

– Visst längtar de efter sin pappa, men de träffas under alla lov och han kommer hit när han är ledig.

Läs också: Mamma och pappa hjälpte mig tillbaka till livet!

En positiv effekt av de fem utlandsåren är att barnen fått en fin skjuts i skolarbete och språkkunskaper.

–  Barnen pratar flytande engelska och man märker att skolarbetet inte alls är svårt för dem här. De har fått en bra grund i Dubai.

Själv säger Magdalena att hon är en helt annan person i dag. Hon är modigare, starkare och gladare.

– Det känns dessutom tryggt att veta att jag klarar av att ta hand om mig själv, barnen och huset. Jag driver ett eget företag som redan går jättebra, och jag njuter av varje dag som en självständig kvinna.

Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Petra Älvstrand

Läs också

Vår familj flyttade till Thailand!

Caroline och Jens flyttade till Thailand med sin familj

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...