Annons

Annons

Torskrygg med räkhollandaise och oströsti

Fira nyår med godaste nyårsmenyn! Här är recept på lyxig ugnsbakad torskrygg med hollandaisesås, räkor och dill. Till detta serveras potatisrösti med ost och tunt skivade polkabetor och gulbetor. En lättlagad och festlig meny för fyra personer – samt tips på förrätt och dessert!

Mejla
Dela (59)
Pinna

lyxig-torskrygg-med-hollandaise-och-rakor-recept

Lyxig torskrygg med hollandaise, räkor och betor passar perfekt till nyår.

Aptitretare till nyår: Aptitretare med potatis och löjrom

Lyxig torskrygg med hollandaise och räkor – recept

• 4 pers • 1 tim

Festlig förrätt till nyår: Lyxig skaldjurssoppa med pilgrimsmusslor

Annons

600 g torskrygg
4 gulbetor
2 polkabetor
olivolja
1 tsk socker
1 tsk salt
peppar

Oströsti
600 g potatis
100 g vällagrad ost
1 dl hackad gräslök, 
ca 40 g
salt och peppar
smör till stekning

Gilla Allers på Facebook

Hollandaise
150 g smör
2 äggulor
1 krm kajennpeppar
2 tsk pressad citronsaft
1 msk vatten
1 dl skalade räkor
2 msk hackad dill

Festlig dessert till nyår: Chokladkräm med passionsfrukt och nötter

1. Koka gulbetorna mjuka i lättsaltat vatten, ca 30 minuter, beroende på storlek. Skala polkabetorna och skiva dem tunt. Lägg i kallt vatten.
2. Rösti: Tvätta potatisen, riv den grovt och krama ur. Riv osten och blanda med potatisriv, gräslök, salt och peppar. Stek 4 ”kakor” gyllene i smör i en stekpanna på medelvärme, ca 10 minuter.
3. Sätt ugnen på 125°. Lägg torsken i en ugnsfast form. Ringla över olja, strö på socker, salt och peppar. Låt stå 20 minuter. Tillaga i ugn tills torskens innertemperatur når 54°. Sätt termometern i torskryggens tjockaste del. Röstin kan gärna följa med in i ugnen.
4. Hollandaisesås: Smält smöret i en kastrull på svag värme utan att det bryns. Blanda äggulor, kajennpeppar, citron och vatten i en rostfri värmetålig skål. Sätt skålen i ett varmt vattenbad. Stormkoka inte utan håll vattentemperaturen strax under kokpunkt. Vispa snabbt med en ballongvisp tills det börjar tjockna. Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under vispning. Ta inte med bottensatens. Salta och peppra när allt smör tillsatts och såsen tjocknat. Tillsätt räkor och dill.
5. Vid servering: Se till att torsken är klar och betorna mjuka och delade. Lägg upp och servera!

Av Sandra Palmqvist
Bild: Christina Uhlin

 

Hitta hela vår lyxiga nyårsmeny för 2017 här:

Lyxig nyårsmeny med skaldjurssoppa, torskrygg och chokladkräm


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...