Annons

Annons

Lyxig moussetårta med mandelbotten

En perfekt tårta till alla festliga tillfällen! Under ljuvlig mousse av vit choklad gömmer sig en hembakad mandelbotten.


moussetarta-med-mandelbotten

● 1 tårta, 8 pers

300 g mandelmassa
2 ägg
2 msk potatismjöl

Fyllning

3 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 ägg
2 msk konjak

Garnering

125 g vit choklad
1 dl färska blåbär
lite florsocker

Annons

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
2. Riv mandelmassan. Vispa upp äggen och blanda med mandelmassan och potatismjölet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Låt kakan kallna och skär loss den från formen. Diska och torka formen och lägg ner kakan igen.
3. Fyllning: Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme över vattenbad. Vispa upp äggen i en stor bunke. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner konjaken och sist grädden. Bre ut moussen över kakan i formen.
4. Hacka chokladen till garneringen och smält 2/3 av den över varmt vattenbad eller på låg effekt i mikrougn. Ta den smälta chokladen från värmen och tillsätt resterande chokladhack. Rör om till slät konsistens. Bre ut tunt på ett smörpapper med en palett. Lägg chokladarket fryskallt en stund så att det stelnar ordentligt.
5. Bryt den stelnade chokladen i bitar och fäst dem mot kanten på tårtan. Täck tårtan med plastfolie och frys i minst 3 timmar.
6. Vid servering: Tina tårtan i kylskåp 30–60 minuter. Pudra bären med florsocker och strö ut dem på toppen.

Tips! Tårtan kan göras färdig i god tid före nyåre och förvaras fryskallt tills dagen är inne.

Recept: Irene Ingelmark
Bild: Christina Uhlin

 


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...