Annons

Annons

Lyxig kladdkaka med apelsin och chokladkräm

Den här smarriga chokladkakan har förutom en läcker ton av apelsin även ett tjockt täcke av chokladkräm på toppen.


Kladdkaka med apelsin och choklad

Kladdkaka med apelsin och chokladkräm

• 8–10 pers

300 g smör
6 dl strösocker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
½ krm salt
3 dl vetemjöl
finrivet skal av 1 apelsin
1 dl kakao

Chokladkräm

100 g smör
½ dl kakao
1 1/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk mjölk

Annons

Garnering

75 g mörk choklad
rivet skal av 1 apelsin

1. Sätt ugnen på 175°. Spänn ett bakpapper i botten på en rund form, ca 25 cm i diameter, med löstagbar kant.
2. Smält smöret i en gryta som är stor nog att rymma hela smeten. Tillsätt socker, ägg, vaniljsocker och salt och blanda noga. Rör sist i mjölet.
3. Häll av 1/4 av smeten i en skål. Blanda ner apelsinskalet i skålen.
4. Blanda kakaon med resten av smeten och häll den i formen. Klicka i apelsinsmeten och dra runt med en sked till ett marmorerat mönster. Grädda i ugnen i 30 minuter. Låt kakan svalna i formen och kyl den sedan, gärna till nästa dag.
5. Chokladkräm: Skär smöret i bitar och mixa det mjukt och krämigt tillsammans med kakaon i en matberedare. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och mjölk och mixa allt till en fluffig smörkräm.
6. Lossa kakan från formen och bre över krämen. Skär chokladen i flagor med en vass kniv. Strö chokladflagor och apelsinskal över kakan.

Tips!

Kakan kan förberedas och förvaras övertäckt i kylen i upp till 4 dagar. Men vänta med garneringen till servering.

Av Mette Ankarloo
Bild: Ralph Månsson



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...