Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaLyckas med höstsådda grönsaker!

Flera grönsaker går faktiskt att så på hösten. Här får du tips på sorter och stegen som får dig att lyckas.


En viktig fördel med att ha sått redan på hösten – den naturliga tiden för växter att släppa sina frön – är att naturen startar upp och får fröna att gro när ljus, temperatur och värme är perfekta.

Annons

Oftast handlar det om en månads tidigare skörd än om man sår enligt fröpåsen på friland.

Plantorna blir tåliga och klarar temperaturer som närmar sig nollan. Allra mest tjänar man på att höstså fröer som tar lång tid på sig att gro, till exempel palsternacka, morot, persilja och rotpersilja. Frön vill ha jämn fuktighet medan de gror och det får man oftast gratis tidigt på våren.

Gilla Allers på Facebook

Läs också: Gamla fröer kan vara helt okej

Ju längre norrut man bor desto mer har man att vinna just på att höstså grödor med lång startsträcka, men även i sydligare delar finns det fördelar. Söderut handlar det dock mer om vintersådd.
Man bör ha is i magen och inte så förrän det har blivit kallt på riktigt, alltså när temperaturen håller sig stadigt under nollan. Man vill inte att fröna ska gro för tidigt och titta upp innan tjälen och kylan kommer. Det blir för tufft för de små skotten.

Hostsadd

Ett tunt snötäcke är inget hinder. Det går bra att så ovanpå, annars kan man skrapa undan lite snö. Täck med ett fint lager sand eller jord och skydda med nät så inte djur krafsar i sådderna.

8 steg för lyckad höstsådd

1. Oavsett när man tänker så är det bra att göra i ordning bädden tidigt på hösten, medan det fortfarande är skönt att vara utomhus och jorden är mjuk.
Då är man beredd när det är dags att så och vädret kanske inte är lika behagligt. Samtidigt kan man passa på att ställa undan en hink jord frostfritt så man har något att täcka med vid tjäle eller omsådd. Sand och köpejord fungerar också.

2. Avsätt en egen bädd eller låda för höstsådden.

3. Väldränerad jord, alltså sandblandad, ökar förutsättningarna för att man ska lyckas. I lerjord som håller fukt ruttnar gärna fröna.

4. Det är viktigt att bädden är helt fri från rotogräs, annars kommer det att ta över helt och kväva sådden innan den ens kommer upp.

5. Ungefärliga såtider: norra Sverige september–oktober, mellersta november–december och södra januari–februari.

6. Det kan vara klokt att bara så lite av varje gröda till att börja med. Ifall de inte skulle gro har man mer i påsen att så om med. Dill, persilja, spenat och morötter är lättast att lyckas med. Sedan kan man lägga till någon ny sort varje år och prova sig fram vad som passar just där man bor.

7. Glöm inte att märka ut sådderna. Minnet är kortare än man tror och många grönsaker kan vara svåra att skilja åt när bara ett par små gröna strån sticker upp.

8. Lägg gärna på odlingsväv när risken för de kraftigaste snöfallen är över, för att driva på lite extra och skydda mot nattfrost.

persilja

Lämpliga grönsaker att välja

 • Mâchesallat
 • Morötter (Välj en tidig sort)
 • Palsternacka
 • Bladdill
 • Krondill
 • Persilja, slätbladig eller krusbladig
 • Persiljerot
 • Palsternacka
 • Vitlök
 • Salladslök
 • Piplök
 • Spenat
 • Sallatscikoria

Text och foto: Anettte BrunsellLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...