Annons

Annons

Goda lussebullar med mandelmassa och tranbär

Äntligen dags för julbak! Testa dessa goda lussekatter med saffran, mandelmassa, torkade tranbär och flagad mandel. Detta enkla recept ger fylliga och saftiga lussebullar utan kesella. Saffransbullarna är perfekta att bjuda på till jul, lucia och på glöggfest.

Mejla
Dela (0)
Pinna

Lussebullar-med-mandelmassa-och-tranbär-1

Lussebullar med mandelmassa och tranbär – ny favorit till jul?

Mer gott av saffran: Saftiga mazarinhjärtan med saffran

Lussebullar 
med mandelmassa och tranbär – recept

Mer gott av saffran: Mandelkaka med saffran och lingon

Annons

• 40 st • 2 tim

Deg
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
2 kuvert saffran à 0,5 g + 1 msk socker
2 dl strösocker
1 tsk salt
100 g torkade tranbär
125 g mandelmassa
ca 15 dl vetemjöl special

Gilla Allers på Facebook

Garnering
1 ägg till pensling
½–1 dl mandelspån

Mer gott av saffran: Drömrulle med vit choklad och mandelflarn

1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°.
2. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degvätskan och rör om tills jästen har löst sig.
3. Stöt saffranet tillsammans med 1 msk socker, rör ner i degvätskan. Tillsätt strösocker och salt, rör om.
4. Grovhacka tranbären och grovriv mandelmassan. Rör ner tranbär, mandelmassa och mjöl, lite i taget. Spara 1 dl mjöl till utbakningen. Arbeta väl till en smidig deg, 5–8 minuter. Degen ska vara ganska lös, då blir bullarna saftigare.
5. Låt degen jäsa under bakduk i ca 35 minuter.
6. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela degen i 40 lika stora bitar och forma dem till lussekatter.
7. Sätt ugnen på 250°. Låt dem jäsa på bakpappersklädd plåt i ytterligare 35 minuter.
8. Pensla lussekatterna med ägg och strö över mandelspån. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i ca 8 minuter. De ska få lite färg men fortfarande vara mjuka och saftiga. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Av Louise Bondebjer  

Bild: Sophie Håkansson


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...