Annons

Luna räddade mitt liv när hela huset brann ner!

Martina vaknade av att hunden Luna skällde, då var hela lägenheten redan rökfylld.

Mejla
Dela (72)
Pinna

Hjaltehund

Hjältehunden får en välförtjänt puss av matte.

Brandvarnaren var tyst men Luna förstod att hon måste väcka mig!

Gång på gång sa Martina till Luna att sluta skälla, men hunden gav sig inte. När Martina öppnade ögonen insåg hon att något var väldigt fel. Hela lägenheten var rökfylld...

Annons

Man brukar säga att hunden är människans bästa vän. Och det kan Martina Sundqvist-Snell verkligen skriva under på.

Det var en natt i slutet av augusti som Martina vaknade av att Luna skällde. Och hon slutade inte skälla, trots att matte sa till henne. Martina insåg att något var fel.
– Då såg jag att hela lägenheten var rökfylld. Ett tjockt, svart rökmoln närmade sig och jag fattade att det brann någonstans.

Brandvarnaren larmade inte, men det var allvar. Martina gick mot hallen, fanns det någon väg ut?
– Jag hann aldrig bli rädd utan tänkte logiskt. Jag hukade mig igenom röken, med tröjan uppdragen över mun och näsa. Det stack och sved i ögon och hals. Det var omöjligt för mig att gå igenom hallen, säger Martina och berättar att hon snabbt ringde larmcentralen.

Larmoperatören fick veta att Martina inte kunde ta sig ut i hallen och bad hon henne att öppna fönstret och ropa på hjälp. Brandmännen var redan på plats.
– När jag slog upp fönstret vällde röken ut och jag hörde oron hos mina grannar när de insåg att jag fanns kvar i vindsvåningen – och det brann vägg i vägg med mitt kök.

Själv höll sig Martina lugn, liksom Luna som slutat skälla så fort matte stigit upp. Nu bara följde hon efter, tätt intill sin matte. Efter en stund bankade brandmännen på dörren, Martina tog ett djupt andetag och sprang hukande genom den rökfyllda hallen för att låsa upp dörren.
– Luna sprang vid min sida och när vi kom ut i trappuppgången lyfte jag henne och sprang nerför de fyra trapporna med henne i famnen. Brandmännen hade spolat undan den värsta röken.

Gilla Allers på Facebook

Ringde och ringde

I endast bh och shorts blev Martina mottagen på gården av sina skärrade grannar, som snabbt erbjöd henne en fleecetröja att skyla sig med. Av polisens avspärrningsband tillverkade Martina ett halsband och koppel till Luna medan de stod och såg hur lågorna slog ut ur hennes och sambon Esbjörns lägenhet. Esbjörn Larsson, 25, jobbar som militär och var bortrest på en övning, 80 mil hemifrån.

– Strax innan jag och Luna somnade vid 23 låg jag och pratade i mobilen med Esbjörn. Men när jag försökte ringa honom igen strax efter ett svarade han inte. Jag ringde och ringde och försökte ringa alla hans kolleger som var med på övningen men fick inget svar.

Martina hade ingen aning om vart hon skulle ta vägen. Hennes föräldrar bor inte i Boden, Luna löpte och därför kunde de inte åka till mormor som har en hanhund. Martinas farmor var bortrest.
– Brandmännen ville inte att jag skulle vara ensam, så jag och Luna fick bo på hotell, tillsammans med grannar som inte heller hade anhöriga att åka till.

Elden hade fått ett rejält fäste i den gamla byggnaden och till slut bestämde sig räddningstjänsten för att låta huset brinna ner. I lågorna försvann Martinas halsband som var en kär gåva från Esbjörn, barndomsminnen,  kläder, id-kort, fotografier och i princip allt som Martina ägde – utom hunden Luna och Martinas mobiltelefon. Den hade hon haft i handen eftersom hon ringde 112.

Vid sextiden vaknade Esbjörn och såg att han hade 11 missade samtal från Martina. I samma veva läste en kollega nyheten om en brand i Boden. Esbjörns började fatta vad som hade hänt, men hos Martina tutade det upptaget. Det blev Martinas mormor som fick berätta för Esbjörn att deras hem var ödelagt men att Martina och Luna var oskadda och bodde på hotell.

– När Esbjörn kom till hotellet släppte alla fördämningar. Då kom alla tankar på vad vi hade förlorat och vad som hade kunnat hända, och tårarna rann.

Hjaltehund

Martina och Esbjörn fokuserar nu på att bygga upp sitt liv igen.

Lugnade grannarna

Luna tröstade och sov extra nära Martina och Esbjörn under följande natt.
– Luna har alltid varit omhändertagande. När vi stod och tittade på branden gick hon runt och puffade på alla oroliga grannar, säger Martina

Som belöning för sin hjälteinsats har Luna fått12 kilo hundfoder samt en kasse full med allt från pipleksaker till hundben.
– Det är hon värd. Luna räddade mitt liv, säger Martina och ger sin hund en puss.
I dagarna ska hon, Esbjörn och Luna flytta in en kompis lägenhet och snart får de ett eget hem.
– Jag hade tur som fick kontakt med en privat hyresvärd som precis fått en uppsägning. Nu kan vi fokusera på att bygga upp ett hem och vi vågar se ljust på framtiden igen.

Text och bild: Birgitta Lindvall Wiik

Läs mer

Max-Zlatan

Zlatan är min stora idol och bästa vän

Dorota hölls insärrad och våldtogs
Dorota låstes in och våldtogs

vaninnor-brostcancer

Vi fick bröstcancer båda två


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...