Annons

Annons

Lottie gav medmänsk­ligheten ett ansikte


Lottie-Knutsson

”Prioriteringen var att få hem dem som var skadade”

 

Jag förstod direkt att det var mycket allvarligt

Lottie Knutson hade aldrig hört ordet tsunami tidigare. Men när flodvågen kom var hon en av de få hemma i Sverige som visade handlingskraft. Hon blev rikskänd och hjälteförklarad.

Annons

Strax efter klockan fyra på annandagens morgon vaknar Lottie Knutson, informationsdirektör på Fritidsresor, hemma hos föräldrarna i Huskvarna av att telefonen ringer. Det är företagets servicechef i Phuket som ringer och berättar att han tror att en bomb exploderat. Hon hinner inte mycket mer än att avsluta samtalet förrän Fritidsresors sambandscentral, som är öppen dygnet runt, ringer och berättar att det skett en katastrof och att bilar flyter i poolerna i Phuket.
– I början visste vi ingenting om omfattningen, hur stor katastrofen var. Alla telefonnät i södra Thailand låg nere och det var svårt att få information, berättar Lottie, 50, när hon drar sig till minnes den kaotiska morgonen för tio år sedan.
Men efter hand som Lottie gör sig i ordning för att snabbt åka till arbetsplatsen i Stockholm och lämna sina och maken Mats Knutsons barn hos morföräldrarna strömmar alltmer information in. Lottie får klart för sig att det har inträffat en naturkatastrof av en aldrig tidigare i modern tid skådad dimension.

Tusentals resenärer

På plats i det drabbade området i södra Thailand har Fritidsresor vid den här tidpunkten 4 400 resenärer och ett hundratal anställda.
– Jag förstod att det som skett var mycket allvarligt. Själva ordet tsunami kände jag inte till, men jag visste vad flodvågor var, eftersom jag själv hörde mycket om det i samband med flodvågen i Bangladesh.
Mer och mer information kommer in till sambandscentralen, och Fritidsresor tar beslutet att stoppa alla resenärer som är på väg att resa med bolaget till Phuket.
– Vi skickade i stället ner tomma plan för att kunna evakuera våra resenärer som var där. Vi tog också beslutet att skicka ner åtta extra flygplan. Prioriteringen var att få hem dem som var skadade, berättar Lottie.
Beslutet var inte okontroversiellt. Resenärer, som stoppades just när de skulle kliva på planet som skulle ta dem på semestern de länge drömt om, protesterade.
De officiella rapporterna tonade i början ner katastrofens omfattning och svenska myndigheter gick till och med ut med att inga svenskar skulle ha skadats.

Som en bomb

Därför slog det ner som en bomb när Lottie några timmar senare gick ut med sitt pressmeddelande.
– Jag skrev i det att det inte kunde uteslutas att det fanns döda bland Fritidsresors resenärer och våra anställda på plats i Thailand.Lottie-Knutsson-Nödrop
Lottie glömmer aldrig de första dramatiska dygnen efter tsunamin.
– Det gav oss på gott och ont flera lärdomar. Vi lärde oss vad som är viktigt i en krissituation, att det fungerar bättre att verka prestigelöst i en ickebyråkratisk organisation än i en toppstyrd, stelbent hierarki.
– Mina hjältar är alla de anställda från Svenska kyrkan som snabbt åkte till Thailand för att hjälpa och stötta de drabbade, liksom alla de journalister som åkte dit för att förmedla en bild av hur allvarligt det verkligen var.
För sina insatser under flodvågskatastrofen fick Lottie ta emot kungens medalj av kungaparet vid en ceremoni på Stockholms slott 2008.
Efter 15 år på Fritidsresor har Lottie nu sagt upp sig för att pröva på något nytt. Den senaste tiden har hon varit tjänstledig för att skriva boken Nödrop: när krisen kommer, som till stor del bygger på hennes erfarenheter från tsunamin 2004.
– Flodvågskatastrofen har påverkat mig mycket, men jag drabbades inte personligen. Inga av mina släktingar eller vänner var där.

Läs mer

Åsa och Linnea förlorade sin dotter och syster!

Agneta räddade mitt liv när jag fick en stroke

 

 

 

Text: Per-Ola Ohlsson  Bild: Ulrica ZwengerLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...