Annons

Annons

Lotta Engberg om förändringen: ”Jag gjorde allt dumt”

Lotta Engberg är känd som en frispråkig och allt annat än blyg kvinna. Men så har det inte alltid varit – som barn var hon en riktig helylletjej. Men i högstadiet hände något. "Jag blev totalförändrad", säger hon i TV4-programmet "Klassfesten".


Lotta Engberg: ”Stackars mamma och pappa”

I programmet ”Klassfesten” i TV4 får kända svenskar återuppleva sin högstadietid tillsammans med gamla klasskamrater och programledaren Renée Nyberg. Varje vecka är det två kändisar som tävlar mot varandra i ämnen som svenska, musik och samhällsvetenskap. I vinstpotten ligger en lyxig klassfest med skaldjursplatå, champagne och limousine.

Annons

I veckans avsnitt är det artisten Lotta Engberg som tävlar mot skidmästaren Björn Ferry.

Gilla Allers på Facebook

Lotta Engberg, Björn Ferry och Renée Nyberg i ”Klassfesten”. Bild: TV4

Lotta Engberg berättar i programmet att hon flyttat runt mycket i sitt liv, inte minst som barn.

Efter att ha bott i Pajala flyttade hon tolv år gammal till Laxå 1975. Medan hennes klasskamrater ville leka Ryska posten, lekte hon helst häst ute i skogen.

– Jag var så efter, det var jag verkligen. Vi flyttade från Pajala ner till Laxå och det hade hänt så vansinnigt mycket mer i Närke än det hade gjort i Norrbotten. Så jag begrep mig inte på någonting. Det ryckte inte någonstans när jag såg en kille, om jag säger så, säger Lotta Engberg i programmet.

”Stackars mamma och pappa”

Men det tog inte lång tid förrän allt det förändrades.

Lotta Engberg berättar om sin uppväxt och tonårstid i ”Klassfesten”. Bild: TV4

Under högstadietiden hände, som för så många andra, mycket och Lotta Engberg förändrades. Vissa av hennes klasskamrater säger att hon blev en riktig tuffing, och det är något sångerskan själv också minns.

– Det här är de fantastiska åren då man går från att vara barn till att tro att man är bäst på jorden. Jag började röka, jag gjorde allt dumt. Stackars mamma och pappa, säger jag bara. Jag blev totalförändrad.

I tonåren förändrades Lotta Engberg från helylletjej till tuffing. Bild: TV4

Testade alkohol

Förutom rökningen, var det också under den här tiden hon först provade på alkohol. I 14-årsåldern tillbringade hon mycket tid hemma hos sin kompis Annika, och de började smussla alkohol från pappans barskåp till sådana där små burkar som man hade filmrullar i.

– Sedan följde vi med Laxå IF fotbollslag, alltså pojkarna som var 19 år, till Örebro. Medan de värmde upp gick vi ut på stan med de här fotokapslarna och så tog vi bort det där lilla locket och drack. Det var ju ren gin blandat med whiskey, det smakade ju fan. Jag tror jag var 45 år första gången jag drack gin efter det, säger Lotta Engberg i ”Klassfesten”.

Blev tamburmajor

Långt innan alkoholen och cigaretterna kom in i hennes liv, upptäckte hon musiken.

– Musiken kom in i mitt liv när jag var fem år. Min farfar var präst uppe i Kalix och så skulle de flytta söderut till Hedemora, och då fick vi farfars piano. Och där satt jag sen.

Lotta Engberg som tamburmajor. Bild: TV4

När hon kom till Laxå övergick hon till tvärflöjt, men fick inte riktigt den uppskattning som hon hade hoppats på.

– Jag skulle egentligen börja spela tvärflöjt i blåsorkestern, men jag var faktiskt för dålig. Så jag fick bli tamburmajor i stället. En tamburmajor har en viktig roll, för det är den som styr orkestern. Men jag tyckte det var fruktansvärt, för de två tjejerna bakom mig fick vara skitsnygga drillflickor medan jag gick där med min pinne.

”Klassfesten” visas lördagar klockan 20.00 i TV4.

Av: Minna Wallén-Widung 

Bild: TV4

Fynda från oss: Revolutionerande plattborste

Få glansigt och rakt hår på bara någon minut med denna praktiska plattborste! Köp den i vår webbshop till ett riktigt bra pris!

Missa inte: Lotta Engberg: Jag saknar inte kärleken

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...