Annons

Annons

Denize drack lösningsmedel som barn – skadorna följer henne än i dag

Själv minns hon inget av händelsen när hon drack lösningsmedel, för hon var så liten. Men Denizes mamma har berättat att det plötsligt blev helt tyst när barnen lekte och att hon förstod att något var i görningen. Och skadan som skedde skulle få långgående konsekvenser.


Lutet frätte sönder matstrupen och skadade svalg och magsäck

Nyss ett år fyllda Juni tultar omkring i trädgården på baksidan av huset i Krisglida, 30 minuter söder om Stockholm. Mamma Denize, 28, tittar stolt på, och ler när Juni med en förvånad men förtjust blick tappar balansen och landar mjukt på rumpan.

Annons

– Hon har precis lärt sig att gå, förklarar hon och visar oss in till matbordet i köket, samtidigt som hon placerar Juni i en barnstol med ett par smörgåsrån som underhållning bredvid.

Utifrån ser familjen ut som vilken som helst. I hallen hänger tavlor med foton från förlossningarna med de tre barnen Juni, Linn och Nova och bilder på dop och resor. Men det var inte alls självklart att Denize skulle kunna få barn, eller ens överleva, efter en olycka som hände när hon bara var två år gammal.

Läs också: Jag vet inte hur jag överlevde

– Jag och mamma hälsade på en kompis till henne som höll på att renovera. Jag lekte tillsammans med hennes jämnåriga son medan de fikade, och mamma har berättat hur det plötsligt blev alldeles tyst, och hon fick en känsla av att någonting var fel. Det vet man ju själv, att när ens barn är tysta har de något busigt för sig, säger Denize och ler snett med en blick mot Juni.

Drack lösningsmedlet lut

Och mycket riktigt, i badrummet satt Denize, då två år gammal, och hade druckit ur en flaska med det frätande lösningsmedlet lut. Hon fördes akut med ambulans till St. Görans sjukhus halvt medvetslös där hon las i respirator. Lutet hade frätt sönder matstrupen och skadat svalg och magsäck allvarligt. Denizes tillstånd var kritiskt, och hon svävade mellan liv och död den första tiden.

– Jag kommer inte ihåg den första tiden, men jag vet att jag låg i respirator i flera dagar och var inlagd ett helt år på St. Görans sjukhus innan vi flyttades till Astrid Lindgrens barnsjukhus, där jag bodde ytterligare ett år.

Läs också: Jag tänker inte låta min narkolepsi besegra mig

Denize genomgick flera operationer under den här tiden, läkarna plockade bort delar som hade blivit skadade och hon fick mat via sond. Hon minns smärtan efter operationerna, på uppvaket efter narkosen. Men det jobbigaste var alla nålstick, tycker Denize.

Hon var fruktansvärt nålrädd, och vissa dagar kunde hon få 10–20 stycken.

– Det vande jag mig aldrig vid, och jag vet att mamma fick hålla fast mig vid flera tillfällen, säger hon och ryser till:

– Jag har bara varit med när mina barn har fått vanliga vaccinationer och kan inte tänka mig hur fruktansvärt det måste kännas som mamma…

lösningsmedel skador

Som tvååring svävade Denize mellan liv och död.

Magsäcken förstördes

Målet var hela tiden att Denize skulle kunna äta själv, och när hon var nio år gammal konstruerade läkarna en konstgjord magsäck av hennes tarmar, och när hon var 17 en konstgjord magmun. Perioden däremellan var fylld med bakslag och större delen av tiden fick Denize fortfarande mat via sond eller en peg-kateter som gick rakt in i magsäcken.

Läs också: Mammas ångest präglade allas vårt liv

De större operationerna planerades in på skolans lov, däremellan försökte Denize vara i skolan så mycket som möjligt, även om det i vissa fall innebar att hon fick bära runt på slangar och pumpar med näring.

– Eftersom jag var borta så mycket fann ju de andra i klassen varandra mer och det fanns många parhästar. Det var jobbigt såklart…

Men det finns många ljusa minnen från den här turbulenta tiden också. Denize skrattar när hon berättar om att hon hade så många slangar och sladdar att hon kallades ”slangbellan” av sjukhuspersonalen, och beskriver hur hon och de andra barnen tävlade i korridorerna genom att ställa sig på sina droppställningar och rejsa längs gångarna, eller hur de hade vattenkrig med nattpersonalen.

Kan i dag tala om skadan

Trots den allvarliga skadan, och allt det inneburit, och fortfarande innebär för Denize så pratar hon ganska lättsamt om sin olycka.

– Jag höll allt inom mig länge, men nu känns det skönt att prata om det! Jag har nog alltid varit väldigt positiv som person, annars hade jag inte klarat det. Då hade jag deppat ihop för länge sedan, säger hon och ler.

Läs också: Mohammad har hjälpt mig komma tillbaka till livet

När Denize var 18 år träffade hon Rikard Smedberg, 31, via gemensamma vänner. De blev snabbt ett par och flyttade ihop, men det tog tid innan Denize var bekväm med att visa upp sin kropp, och de stora ärren som löper tvärs över framsidan av hennes kropp.

– Jag ville inte titta på det själv ens, jag tyckte det var groteskt och sov alltid i pyjamas eller t-shirt. Men efter några månader med Rikard kändes det bättre, och nu ser jag bara på mina ärr som en del av mig.

En tanke som alltid funnits med henne är den om hon någonsin skulle kunna bli gravid. Men trots alla operationer föddes Nova, 7 år, utan komplikationer. Läkarna varnade Denize för att bli gravid igen.

Läs också: För mig är Lennart fortfarande närvarande

De visste inte hur kroppen skulle reagera eftersom hon gjort flera operationer efter Novas födsel, och tyckte det var en onödig risk, men Denize och Rikard följde sina hjärtan och tre år senare föddes Linn, 4.

Hög feber

Även den här graviditeten och förlossningen gick bra, men när Linn bara var sex månader fick Denize hög feber och blev inlagd.

– Mamma kom till sjukhuset med Linn varje dag under besökstiden så att jag skulle kunna få vara med henne så mycket som möjligt, men efter några veckor orkade jag inte längre ta hand om henne, berättar Denize och tittar ut genom fönstret med handen om halssmycket med barnens namn på.

Läs också: En främlings hjärta slår i Charlottes kropp

– Jag var fokuserad på att överleva dagarna och hade feber som vägrade släppa.

Febern och frossan steg och läkarna hittade inte orsaken. Denize genomgick en komplicerad operation där läkarna bland annat sydde fast magsäcken i bukväggen, men hennes värden fortsatte att stiga och febern gick upp till 42,2 grader.

lösningsmedel skador

Det är barnen som lyfter mig, säger Denize.

23 olika antibiotika

Till slut, efter sex månader på sjukhus med 23 olika antibiotika fick Denize komma hem och fortsätta vårdas hemma efter att de hittat mycobakterier i lungorna.

– Jag behandlades med ett gift under ett år och gick ner 14 kilo. Mycobakterierna kom av att matrester hamnat i lungorna, och så kan det bli än i dag om jag äter för sent, därför äter jag aldrig efter klockan tre på dagarna, förklarar Denize.

Läs också: Maries dotter blev överkörd av en traktor

År 2015 blev Denize gravid igen och i september det året föddes Juni.

– Det är så fascinerande, hur kroppen kan fungera när man är så omgjord på insidan. Men det är ju barnen som lyfter upp mig, som får mig att orka, så jag är så tacksam för dem alla tre!

Kan äta normalt

I dag går Denize på kontroll på kirurgavdelningen en gång om året. För åtta månader sedan tog de bort de sista sladdarna på hennes kropp, och nu sker allt matintag på normal väg.

– Det är jätteskönt, jag njuter varje dag! Det finns även en ny metod som man testat utomlands där man opererar in en pacemaker i matstrupen som pulserar ner maten, jag hoppas på att jag någon gång i framtiden kan få göra den så att jag kan äta helt utan begränsningar.

Läs också: Carina lever med endometrios

Denize strålar när hon pratar om framtiden. Förutom den nya operationen hoppas hon även på att komma in på utbildningen till sjuksköterska. Just nu pluggar hon upp några betyg och planerar att söka in till hösten.

– Det är verkligen en stor dröm för mig, och ett mål. Man tycker ju att jag borde bli avskräckt från sjukhus och nålar, men jag har faktiskt så länge jag kan minnas velat jobba som sjuksköterska på en barnavdelning – jag vet ju själv hur det är för barnen som är inlagda där!

Vill du följa Denize? Gå in på bloggen denizenova.blogg.se

Text: Emma Barrstrand
Bild: Stefan Nilsson och privat

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...