Annons

”Loffes” sista inspelningar blir skiva: ”Han älskade den”

Multikonstnären Janne "Loffe" Carlsson hann spela in ny musik med kompisen Max Lorentz innan han gick bort. Nu ska inspelningarna ges ut på skiva. "Det var viktigt för honom", säger "Loffes" sambo Gurianne Sandven.

Mejla
Dela (46)
Pinna

Max Lorentz och Janne ”Loffe” Carlsson under en paus i inspelningarna. Bild. Privat

Max Lorentz: ”Han ville vara med om han så skulle lira triangel”

Janne ”Loffe” Carlsson hann sätta ett rejält avtryck innan han gick bort tidigare i höst. Den folkkäre artisten lever kvar i filmer som ”Repmånad” och ”Vem älskar Yngve Frej”.

Annons

Andra minns den frejdige programledaren som kombinerade gympadojor med fluga och en obändig vilja till sång. Kompisen och musikern Max Lorentz minns ”Loffe” som en gudabenådad trummis i Hansson och Karlsson: ett band som hyllats för sina pionjärinsatser för svensk rock på 60-talet.

”Hansson & Karlsson”, musikgrupp Sverige. Fr.v. Jan Carlsson ”Janne” ”Loffe”, Bjärne Möller och Bo Hansson. Bild: IBL

Max Lorentz introducerade idén om att spela in musik tillsammans med samma sättning. Lorentz på Hammond-orgel och ”Loffe” på trummor.

”Loffe” var först lite tveksam till idén att tolka klassiska ”Våroffer” av Igor Stravinskij.

– Han garvade ju och sa: ”hö hö, det finns ett bra beat med Mahler också”, säger Max Lorentz som dock lyckades sälja in idén.

– När jag demonstrerade hur jag hade tänkt så fattade han. Då tyckte han att det var jätteroligt.

”Jammade” friskt

Vännerna spelade in tillsammans i somras hemma hos ”Loffe” utanför Kristianstad. Allting var riggat i studion så de kunde gå in och spela när andan föll på. Det blev mycket jammande och många timmars inspelad musik.

Läs också: Vännerna om Janne ”Loffe”Carlsson: ”En sån man ville vara”

Takterna satt kvar.

När Janne ”Loffe” Carlsson låg på dödsbädden fanns en färdig singel klar som han och familjen lyssnade på om och om igen.

– Han var jättenöjd med skivan och inspelningen, säger livskamraten Gurianne Sandven.

– Han tyckte att det var roligt att Max kom med idén.

Livskamraten Gurianne Sandven vid begravningen av Janne ”Loffe” Carlsson i Katarina kyrka i slutet av september. Bild: IBL

Nu har Max Lorentz drygt åtta timmar inspelad musik att utgå ifrån. Musik som ska pressas till klassisk lp-skiva med en a- och en b-sida. Planen var från början att skivan skulle vara ute till jul men eftersom leveranstiden från fabriken ligger på ett par månader så är det uteslutet.

Läs också: Här tar de anhöriga ett sista farväl av Janne ”Loffe” Carlsson

Samtidigt finns det pålägg som ska göras och Max Lorentz har bjudit in andra musiker att bidra. Bland annat har gitarristen Jojje Wadenius, som en gång kompade Pugh Rogefelt tillsammans med ”Loffe”, hört av sig.

– Han sa att han ville vara med om han så skulle lira triangel, säger Max Lorentz.

Gurianne Sandven menar att ”Loffe” lämnat många minnen efter sig i form av allt från skivor till film och konst. Men de sista inspelningarna är speciella.

– Det var viktigt för honom, säger hon.

– Det är känslosamt att lyssna på den eftersom det var det sista han spelade in. Det är lite jobbigt. Men jag hoppas skivan blir väl mottagen.

 

Missa inte: Nu säljs Janne ”Loffe”Carlssons hus – se bilderna från villan


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...