Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaLivstidsdömde fångens revansch: ”Jag är så stolt, det är inte klokt”

Med 20 dagar kvar på ett 13-årigt fängelsestraff lyckades André Jimheden med något han inte trodde han var kapabel till. Hans bidrag på balkongutställningen i Malmö vann best in show. "Man tänker ju inte att man ska klara en sån här uppgift".


André Jimheden, 45 i ”Det svenska kynnet”. Bild: Christina Uhlin

Malmö Garden Show drog igång i Slottsträdgården under fredagen. Ett av inslagen var den traditionella balkongutställningen där sex deltagare tävlade om juryns gunst och titeln ”Best in show”.

Annons

Vinnaren bakom bidraget ”Det svenska kynnet” heter André Jimhagen och avtjänar de sista veckorna på en livstidsdom på Tygelsjöanstalten utanför Malmö.

Just Tygelsjö är speciellt eftersom de har en stor handelsträdgård där de intagna kan jobba, som Allers tidigare berättat om.

Gilla Allers på Facebook

André Jimheden berättar om hur arbetet med balkongen började.

– Jag fick reda på det i vintras och sedan har jag fantiserat fram det här ur mitt huvud, säger André Jimheden.

Texten fick styra

Tankarna satte han på pränt och sedan fick orden styra valet av grönska och utförande.

– Det var texten som gjorde att det lossnade för mig. Det är djupa tankar, lite grann om hur svensken är, säger pristagaren som bland annat hade ett vattenfall och en klocka som stannat på 15.40 på balkongen.

 

 

Innebörden av de detaljerna får besökarna själva dra sina slutsatser om. André Jimheden vet vad de betyder för honom.

– Det som folk ska förstå har jag skrivit i texten men det finns en tanke med det.

Priset och uppskattningen betyder mycket.

– Man har tvivlat på sig själv genom åren men här har man genomfört ett projekt från a till ö – och dessutom vunnit best in show! Det känns jäkligt bra, säger André Jimheden.

Några traditionellt gröna fingrar är det inte fråga om. André Jimheden säger att han nog varit intresserad av att ”pula” i trädgården men att han aldrig ägnat sig åt det eller att pyssla på balkongen.

– Men jag är kreativ i mig själv och har aldrig tidigare fått chansen att få utlopp för det.

Om 20 dagar muckar André Jimheden från fängelset. Då väntar en utbildning till ett ”grönt” jobb. Bild: Christina Uhlin

Satsar på grönt jobb efter muck

André Jimheden berättar att han har 20 dagar kvar på ett 13-årigt fängelsestraff efter en livstidsdom. Och planen är att han ska fortsätta på den gröna banan efter muck.

Då väntar utbildning till ”arbetsledare inom grönyteförvaltning” på yrkeshögskola.

– Jag tänker börja på det. Det har varit en jäkla resa.

– Jag är så stolt. Det är icke klokt.

Här är André Jimhedens text till ”Det svenska kynnet”

”Djupt inombords brinner en längtan efter det vilda, ljusa och impulsiva förhållningssättet gentemot den vardagliga, smådeppiga och återhållsamma levnadsstilen hos gemene svensk.

Perenner, gräs, nävor och liljor fyller ängens vilda uppsyn och förmedlar det ljusa och impulsiva sättet som det tyvärr mestadels dröms kring, men som många svenskar gärna levt efter om detta vore möjligt. En gång i tiden var folkmusiken stilbildande och människor samlades till fest och glädjestunder där fiolerna spelade upp ett stycke historia och i dansen bildades framtida romanser.”Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...