Minipajer med lingon och kola
Karamelliserad mjölk är gjord på kondenserad mjölk, alltså mjölk där vattnet har tagits bort. Den har tjock konsistens och smakar som kolasås.
● 6 pers
Mördeg
1 ½ dl havregryn
2 ½ dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
1 ½ msk kallt vatten
Fyllning
1 burk karamelliserad mjölk, 397 g
4 dl lingon
Servering
lättvispad grädde
1. Krossa havregrynen till fina smulor och blanda med vetemjölet. Klicka ner matfett och hacka samman till en smulig massa. Tillsätt vattnet och hacka tills det blir en deg. Täck med plastfilm och lägg kylskåpskallt i minst 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 175°. Dela degen i sex jämnstora bitar. Tryck ut jämnt i tartelettformar som mäter ca 12 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter, eller till svagt gyllenbrun färg. Låt kallna i formarna.
3. Fördela den karamelliserade mjölken i formarna och lägg ett litet berg av lingon på varje. Servera gärna med lättvispad grädde.
Av Irene Ingelmark
Bild: Anette Nilsson