Annons


Allers-Tradgard-loggaLinda Schilén bjuder in till naturlig jul

Gör som Linda Schilén – satsa på en gran utomhus. Här delar hon med sig av finurliga tips på enkla pynt.

Mejla
Dela (36)
Pinna

Linda Schilén gillar en naturlig jul. Den gulliga julgranen har en stjärna av kornellkvistar som surrats samman. Granen är dekorerad av bland annat mossbollar, brysselkålskulor och julrosor.

Linda gillar skog och natur. Den gulliga julgranen har en stjärna av kornellkvistar som surrats samman. Granen är dekorerad med bland annat mossbollar, brysselkålskulor och julrosor.

Linda Schilén, trädgårdsmästare och konstnär – känd från bland annat mässor och tv-program, är duktig på arrangemang och älskar det naturliga.

Hon väljer att placera granen utomhus, vid sin ateljé, ett vackert orangeri på Överjärva gård i norra Stockholm.

Annons

– Jag har märkt att allt fler väljer att ha en stor gran utomhus och i stället en mindre gran inomhus, säger hon. Det är ganska praktiskt eftersom en gran tar mycket plats och barrar.

Gilla Allers på Facebook

Självklart ska även en utomhusgran bli pyntad och fin. Pyntet gör Linda själv.
– Jag använder mig av naturens eget blingbling. Alltifrån knallröda kornellkvistar till limegrön brysselkål. En hel del av materialet går att plocka under skogspromenader eller i den egna trädgården. Eller så finns det i mataffärernas grönsaksdiskar. Grön mossa och fönsterlav köper jag.

linda-schilen-kalkulaKul kålkulor

Du behöver: Brysselkål, najtråd.

Gör så här: Surra med en bit najtråd runt brysselkålen. Tänk fritt när du jobbar! Rätt som det är uppstår en rolig eller spännande form. Här ser det ut som en G-klav, och funkar att hänga i en gren.

linda-schilen-fagelmat

En egen fågelmatshållare

Du behöver: Najtråd, talgboll.

Gör så här: Bestäm innerstorleken genom att vira najtråd till en cirkel med valfri diameter. Snurra sedan trådspolen kors och tvärs runt cirkeln. Tänk på att hela
tiden forma en boll. Gör inga 90-gradersböjar, viker man tråden går den inte att räta ut på ett snyggt sätt. Stoppa i en talgboll.

linda-schilen-mossblomma

Julros i mossbo

I december finns julrosor att köpa i små krukor i trädgårdsbutiker. Grönmossa går att köpa i stora sjok hos florister och på torghandeln.

Du behöver: Julros i liten plastkruka, grön mossa, grön ståltråd.

Gör så här: Låt plastkrukan sitta kvar, det gör att julrosens rötter inte torkar ut lika lätt. Vattna julrosen innan du börjar.

Riv av ett stycke grönmossa som är tillräckligt stort att klä in krukan med. Placera krukan i mitten av mosstäcket, tryck ihop mossan runt krukan och forma ett bollpaket.

Vira ståltråd om bollpaketet. Fäst ståltråden genom att trycka in ena änden i mossan. Gör en upphängning. Placera julrosen i nedre delen av granen där grenarna är grövre och starkare.

Text: Henrik Hanell  Foto: Anders Kronborg

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...