Annons

Annons

Lille Elias föddes med cancer

Mejla
Dela (156)
Pinna

Lille Elias föddes med cancer

Här kommer en riktig liten kämpe!

Det var helt underbart att få höra läkarens ord!

För ett år sedan berättade vi i Allers om lille Elias, då 1 år, som föddes med cancer och tappert kämpade för sitt liv. Nu har föräldrarna Sofie och Alexander fått ett glädjestrålande besked: Elias är äntligen frisk!

Annons

En svag strimma sol lyser in i det trivsamma radhuset i Kovland, väster om Sundsvall. På vardagsrumsgolvet sitter Elias, snart två år gammal, och tittar i en Nalle Puh-bok under djup koncentration. Lillasyster Saga, tre månader gammal, ligger och sover, och katten Sotis  stryker sig mot våra ben. Elias tittar upp och ger oss ett stort leende, och återgår sedan till sin fascinerande bok.
– Nalle Puh är en av favoriterna, säger mamma Sofie Westman, 28, med ett leende.

Efterlängtat besked

Hon har äntligen fått klart besked från läkarna att hennes son numera betraktas som frisk.
– Det känns så skönt att det ändå har gått så bra, säger hon med lättnad i rösten.
Det har gått drygt ett år sedan vi berättade om Elias, den lille kämpen som föddes med cancer. Efter en tuff behandling blev han mer eller mindre friskförklarad förra sommaren, men när reportaget publicerades i oktober hade familjen just fått det smärtsamma beskedet att tumören börjat växa igen.
 Jag hade för första gången tagit med Elias till kyrkans barntimmar när de ringde från Universitetssjukhuset i Umeå, berättar Sofie.

Lille Elias föddes med cancer

Vit pixel

Skräckbesked

Hon och sambon Alexander Erixon, 28, hade just fått veta att Sofie var gravid, och livet kunde inte bli så mycket bättre. Någon vecka tidigare hade Elias gjort en magnetundersökning, och Sofie var övertygad om att hon skulle få ett positivt besked.
– När läkaren berättade att tumören hade börjat växa igen och att de ville ha Elias på plats redan dagen därpå för att påbörja en ny cellgiftsbehandling brast det för mig. Jag var så stensäker på att tumören var död. Tårarna bara rann, fortsätter Sofie.
Storgråtande ringde hon Alexander.
– Vi hade precis börjat komma in i vardagslunken och jag hade just börjat plugga. När Sofie ringde föll allt samman, säger han.
Alexander fixade skjuts och åkte omedelbart hem till Sofie.
– Vi var jätteledsna båda två, men för Elias skull var vi tvungna att samla ihop oss, förklarar Sofie.

Lång behandling

Redan samma dag åkte familjen upp till Örnsköldsvik, och dagen därpå anlände de till sjukhuset i Umeå. Då hade de ingen aning om att Elias ännu en gång skulle få genomgå en lång behandling.
Elias, som har läst ut sin bok, kommer fram och drar med oss till sitt alldeles egna rum, där han visar upp sina fina leksaker.
Han var nyfödd när Sofie och Alexander upptäckte att sonen hade en knöl på högra höften. De trodde att det var någon medfödd, lindrig defekt som kunde opereras bort. I själva verket var det infantilt fibrosarkom, en mycket ovanlig form av elakartad mjukdelscancer, och Elias tillbringade en stor del av sin första levnadstid på sjukhus där han genomgick en tuff cellgiftsbehandling.
– Efter det positiva beskedet förra sommaren om att tumören var död hade vi äntligen ställt in oss på att leva ett normalt liv, säger Sofie.

Ny behandling

Men så blev det inte. I stället blev det en ny cellgiftsbehandling. Eftersom Sofie var gravid avråddes hon från att byta blöjor på Elias under cellgiftsbehandlingen. Allt för att bebisen i magen inte skulle ta skada.
– Det blev jag som fick byta alla bajsblöjor. Ibland tror jag att Sofie hade gjort upp det där med läkarna bakom min rygg, säger Alexander med ett finurligt leende.
Elias drabbades av tuffa biverkningar, som kräkningar.
– Men han var hela tiden den där glade lille killen och konstigt nog otroligt pigg under behandlingen, berättar föräldrarna.
Cellgiftsbehandlingen avslutades i november. Då kom nästa chockbesked:
– Vi fick veta att den inte hade gett effekt. Läkarna sa visserligen att det inte var kört än, men att de befann sig i ett väldigt bekymmersamt läge, berättar Sofie.
Alexander hade väldigt svårt att ta in det läkaren sa:
– Jag trodde först inte att det var sant. Medicinen som tidigare hade tagit så bra gav ingen effekt längre. Jag hade ingen aning om att tumörer kan bli immuna mot cellgifter.

Lille Elias föddes med cancer

Härligt att leka tillsammans! Sofie och Alexander med barnen Saga och Elias.

Men Elias läkare gav inte upp. Efter att ha konsulterat en ledande barnonkolog i Tyskland satte de in en ny sorts starkare cellgiftsbehandling. Det gav resultat. I början av januari visade en magnetundersökning att Elias tumör hade krympt med 75 procent.
Vid det laget hade Elias bara en behandling kvar – sedan hade han fått maxdos och kunde inte få mer cellgift.
 Trots att tumören hade krympt så pass mycket var läkarna inte nöjda, och de beslutade att Elias skulle genomgå strålbehandling.

Älskad lillasyster

Lilla Saga vaknar och Sofie tar upp henne i famnen.
– Hon är en otroligt snäll liten dam, samtidigt som hon är envis med lite temperament. Elias älskar sin lillasyster och kramar henne ofta. Ibland försöker han busa med henne – han har inte riktigt förstått att hon är lite för liten, ler Sofie.
På grund av Elias återfall kunde hon inte glädja sig åt graviditeten fullt ut.
– Allt fokus låg på Elias. Det var först när Saga började röra sig i magen som jag på något sätt verkligen förstod att jag skulle få ett barn till, säger Sofie.
Med tanke på Elias cancer fick Sofie genomgå extra ultraljudundersökningar.
– Vi fick veta att allt såg bra ut och det var en lättnad mitt i alltihop.

Sövdes ner och strålades

I slutet av februari påbörjades Elias strålbehandling.
– Han sövdes ner och strålades fem dagar i veckan i fem veckor. Varje gång när han sövdes tittade han på mig och Alexander och alla i personalen och gav oss var sitt stort leende. Han charmade allihop, berättar Sofie.
Varje behandling tog ungefär en halvtimme.
– Efter bara ytterligare en timme var det full fart på Elias, säger Alexander.
Genom Barncancerföreningen fick familjen låna en lägenhet i Umeå som de bodde i under hela strålbehandlingen.
– Det var jätteskönt och innebar att vi ändå kunde leva ett ganska normalt familjeliv, berättar Sofie.

Orolig väntan

Den 2 april avslutades behandlingen. Sedan fick de äntligen åka hem igen och nu följde en orolig väntan för Sofie och Alexander.
– Eftersom det skulle ta två månader innan strålningen gett full effekt gjordes ingen magnetundersökning förrän i mitten av juni, förklarar Sofie, som vid det laget väntades nedkomma med sitt andra barn vilken dag som helst.
En vecka efter undersökningen kom glädjebeskedet: Tumören hade krympt ännu mer och allt tydde nu på att den verkligen var död.
– Vi påpekade att det hade de ju sagt förra sommaren också, men den här gången var de mer hoppfulla eftersom Elias hade fått både starka mediciner och strålning. Det var en oerhörd lättnad.
Den 2 juli, två veckor senare, föddes lilla Saga.
– Det blev lite ruschigt, för två dagar senare skulle vi upp till Umeå för att Elias skulle genomgå ett mindre ingrepp för att kunna sondmatas via magen. Dessförinnan hade han haft en slang i näsan, förklarar Sofie.
Eftersom Elias har sondmatats så länge är hans sväljmekanism underutvecklad.
– Men han får träffa både logoped och dietist, och vi får olika övningar som han ska göra och förslag på mat han kan pröva. Han älskar choklad, berättar Sofie.

Äntligen på dagis

Bortsett från det ser Elias liv ut som vilken liten killes som helst.
– Han har äntligen fått börja gå på dagis och det älskar han. Nästan för mycket. Ibland när jag hämtar honom gråter han och vill inte följa med hem. På grund av infektionsrisken har han ju aldrig fått leka med andra barn tidigare, så det är jättekul, berättar Sofie.
Elias kommer fram och ger Saga ett av sina gosedjur.
– Han är väldigt snäll mot henne, säger Alexander.
Den tuffa tiden sedan Elias föddes har lett till att han och Sofie står varandra närmare än någonsin, och nästa sommar planerar de att gifta sig i den vackra Ånäsparken, bara ett stenkast från där de bor.
– Vi hade inte klarat Elias sjukdom om vi inte hade haft varandra. Visst har det blivit lite sömn och många dåliga besked, men vi har pratat med varandra och gråtit tillsammans.
Elias själv är lyckligt ovetande. I slutet av september fick Sofie och Alexander ett oerhört glädjande besked vid rutinbesöket i Umeå.
– Då sa äntligen läkaren att Elias betraktas som friskförklarad. Det känns helt underbart.

Text: Irene Hedblom Bild: Mats Olsson

Läs fler reportage

Malins son orkade inte leva

ADHD: fiskolja hjälpte Matheus

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...