Annons

Annons

DET är skillnaden på en klementin och en apelsin och andra citrusfakta

Lär dig mer om olika sorters citrusfrukter i vår citrusskola.


       Apelsin

Apelsin

Frisk, söt och god. Saftig frukt att äta naturell eller att pressa till juice. Utmärkt även till saft, marmelad och allehanda bakverk och desserter. Högsäsong november till april.

blodapelsin

Annons

Blodapelsin

Apelsin med rött fruktkött. En speciell sort som odlas i områden med kalla nätter och varmare dagar. Den röda färgen utvecklas bara vid låga temperaturer. Kallas även röd apelsin. Säsong från slutet av januari till och med februari.

Gilla Allers på Facebook

citrus-citron

Citron

Syrlig, frisk och intensiv smak. Suverän krydda i maträtter och mycket användbar i bakverk, desserter, marmelader och drycker. Både rivet skal och saft används. Skördas året runt.

Tips! Sätt piff på en kanna kranvatten med lite pressad citronsaft.

lime

Lime

Ser ut som en liten grön citron med blankt, något tunnare skal. Används på samma sätt som citron. Smaken är aromatisk och syrlig. Lime är närmast obligatorisk i asiatisk mat, och även vanlig i det sydamerikanska köket. Ofta kombinerad med chili och färsk koriander.

pomerans

Pomerans

Äts inte färsk utan används som kryddfrukt och  i marmelader. I hushållen använder vi främst torkat pomeransskal, och då för att smaksätta bröd, kakor och glögg.

grapefrukt

Grapefrukt

Rund, lite platt i ändarna. Större än apelsin. Skalet och fruktköttet är gult eller svagt rosa. Saftig, syrlig och frisk med mild beska. Äts naturell – gärna i halvor, skuren över fruktens ”midja”, med sked – blandas i sallad och pressas till juice. Kan även ingå i marmelad.

kumquat

Kumquat

Citrusfrukt i valnötsstorlek. Äts hel med skalet på – perfekt för garnering av bakverk och desserter. Smaken är frisk och syrlig med en besk touch. Kan även kokas i sockerlag och avnjutas som dessert eller till stekt kött. Tips! Skär i skivor och frys in – blir trevliga isbitar i drinken.

klementin

Klementin

En av många olika småcitrusfrukter i handeln. Saftig och lättskalad med söt, uppfriskande smak. Nästan helt kärnfri. Korsning mellan mandarin och pomerans. Säsong november till mars.

ugli

Ugli

Lite större frukt med gropigt skal. Kommer från Jamaica. Troligen en korsning mellan apelsin, grapefrukt och mandarin. Saftig, god och aromatisk smak. Används ungefär som grapefrukt. Lättskalad och lätt att äta. Färgen kan variera från grön till gul och orange. Säsong januari–februari.

Hemlagad apelsinmarmelad i engelsk stil

Utmärkt C-vitaminval

De flesta citrusfrukter är rika på C-vitamin. En stor apelsin ger dig mer än hela ditt dagsbehov. Här tipsar vi om fler utmärkta C-vitaminkällor.

Grönsaker

Paprika, persilja, grönkål, broccoli, sockerärter.

Frukt

Vinbär, kiwi, hjortron, jordgubbar, mango.

Tips! När maten värms upp minskar C-vitaminhalten. Ät därför gärna råa frukter och grönsaker varje dag.

Baka söt och syrlig citronkladdkaka

Värt att veta om citrusfrukter

  • Skördas mogna. De är alltså inte omogna även om de skiftar i grönt.
  • Förvara dem svalt för bästa hållbarhet, om inget annat anges.
  • De flesta citrusfrukter som säljs i Sverige har odlats kring Medelhavet, i Nordafrika och i USA.
  • Hög halt av citronsyra och askorbinsyra ger den syrliga smaken. Citrusfrukter är därför en viktig källa för vitamin C, som kroppen varken kan lagra eller producera själv. Rekommenderat dagligt intag av C-vitamin för vuxna är 75 mg.

Av Marie Kasimir
Bild: Shutterstock

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...