Annons

Annons

Lill-Babs och Lasse Lönndahl nära romans: ”Det blev en puss”

När Lasse Lönndahl slog igenom blev han en av Sveriges allra första flickidoler och han smälte många hjärtan under sin långa karriär. Vid ett tillfälle var det nära att han och Barbro "Lill-Babs" Svensson inledde en romans – men så blev det inte. "Det blev en puss och sen gick vi hem, var och en till sitt", säger hon i en ny dokumentär om Lasse Lönndahls karriär.

Mejla
Dela (90)
Pinna

Lasse Lönndahl slog igenom redan 1949 , då han spelade in genombrottslåten ”Tangokavaljeren” tillsammans med Thore Ehrlings orkester. Han blev snabbt en enormt omtyckt och uppskattad artist, och i den nyinspelade dokumentären ”Lasse Lönndahl – en idol och gentleman” berättar han och människor i hans närhet om hans liv och karriär.

Annons

Lasse Lönndahl är i dag 88 år. Han slog igenom i 20-årsåldern. Bild: Per Arvidsson/IBL Bildbyrå

En av dem som känt Lasse Lönndahl i flera årtionden är Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Hon beskriver sin kollega och vän som en fulländad artist.

Gilla Allers på Facebook

– Han hade charmen, han hade personligheten. Han hade allt det där som en artist ska ha. Folkparkena är en sådan bra skola, att fånga en folkparkspublik har både Lasse och jag fått göra. Det tror jag vi har haft väldigt stor nytta av, säger hon i dokumentären.

Bild: SVT

Växte upp med mamman

Lasse Lönndahl föddes 1928 i Stockholm och växte upp utan en närvarande pappa. Fadern försvann ut ur bilden när Lasse bara var ett år gammal.

– Min mamma var en underbar kvinna som ensam tog hand om fyra barn. Hon klagade aldrig och vi fick mycket kärlek hemma. Vi bodde i två rum och med toaletten i farstun. Det fanns ingen värme, vi fick elda, och vi hade inget varmvatten. När man skulle till skolan fick man tvätta sig i kallt vatten, säger Lasse i dokumentären.

Lasse Lönndahl i en tidig tv-inspelning. Bild: Svenskt fotoreportage/IBL Collections/IBL Bildbyrå

Han arbetade i unga år i en bokaffär, men efter framgångarna med ”Tangokavaljeren” slog han in fullt ut på musikbanan. Han åkte bland annat till Italien och studerade musik samtidigt som han var inneboende i en italiensk familj. Intresset för italienska rytmer och texter syntes också under senare år i hans musik – bland annat då han gjorde en cover på den kända italienska slagdängan ”Volare” i slutet av 1950-talet.

Bild: SVT

”Många underbara kvinnor”

Lasse Lönndahl har haft 37 låtar på Svensktoppen, ”Midnattstango” var den första 1962. Hur många skivor han har sålt håller han själv inte räkning på, men siffran 1,5 miljoner nämns i dokumentären.

Bild: SVT

Men Lasse Lönndahl var inte bara omtyckt för sin musik – hans fagra yttre bidrog också till populariteten. Under sin storhetstid prydde han de flesta svenska veckotidningars förstasidor. Han säger i dokumentären att han fick tusen brev i veckan från sina beundrarinnor.

– Jag har träffat många, många underbara kvinnor. Massor, säger han i dokumentären.

Lasse Lönndahl uppträdde ofta tillsammans med artisten Towa Carson. Bild: SVT

”Väldigt stor flörtis”

I dokumentären berättar Barbro ”Lill-Babs” Svensson att hon och Lasse Lönndahl var nära att inleda en romans en gång för länge sedan, då de båda uppträtt i Kiruna.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Bild: SVT

– Vi tog faktiskt en promenad i solnedgången hand i hand. Vi tittade på varandra och konstaterade ”Lill-Babs och Lasse Lönndahl? Nä, tror inte det va”. Så det blev en puss och sen gick vi hem, var och en till sitt, säger hon i dokumentären.

– Han har nog varit en väldigt stor flörtis i sitt liv, tror jag. Inte bara på scenen. Men vi lyckades aldrig.

Lasse Lönndahl och Barbro ”Lill-Babs” Svensson 1967. Bild: IBL BIldbyrå

 

Dottern omkom i olycka

I dokumentären berättar Lasse Lönndahl om sin stora sorg i livet, dottern Malin som tragiskt omkom tillsammans med sin mamma i en drunkningsolycka i USA när hon bara var en liten flicka.

– Jag lämnade alltsammans och flög till Los Angeles och tog hand om alltihop där borta. Det var tufft. Sedan fick jag en liten svart kartong med askan efter min dotter som jag sov med i 14 dagar innan jag for tillbaka till Sverige med henne. Hon ligger begravd här i Stockholm.

”Lasse Lönndahl – en idol och gentleman” visas den 20 maj i SVT Play.

Lasse Lönndahl på Svensktoppen

Lasse Lönndahl slog igenom med ”Tangokavaljeren” i slutet av 1940-talet. Under 1950-talet hade han stora framgångar med bland annat ”Cindy min Cindy”, ”Volare”, ”Piccolissima serenata”, ”Hej där”, ”Tulpaner från Amsterdam”, ”Kärleksbrev i sanden”, ”I dina kvarter” och ”Piove”.

37 av Lasse Lönndahls låtar har tagit förstaplatsen på Svensktoppen. Här är några av de mest kända:

  • ”Midnattstango” (1962)
  • ”Twist till menuett” (1963)
  • ”Visa mig hur man går hem” (1964)
  • ”Söker du så finner du” (båda 1964)
  • ”En lilja är vit” (1965)
  • ”Tusen och en natt” (1966)
  • ”Kvällens sista dans” (1967)
  • ”Allting är så underbart” (1970)
  • ”Jean” (1971).

Källa: Wikipedia

Läs också

Lill-Babs, 78, om singellivet

lill-babs-bonusfamiljen

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...