Annons

Blodgivare räddade 2-åriga Sagas liv

Lilla Saga hade bara 
30 procents chans att överleva sin ovanliga blodsjukdom. Men tack vare blodgivare klarade hon sig och kan nu fira jul med sin familj.

Mejla
Dela (88)
Pinna

lever-tack-vare-blodgivare

Oskar och Olivia är lyckliga över att få fira jul i lugn och ro ihop med sin lilla Saga.

Saga lever tack vare blodgivare

Julgranen håller på att kläs hemma hos de unga föräldrarna Olivia Kozan, 21, och Oskar Eriksson, 23, i Hyltebruk i Halland. Dagen till ära har även Olivias föräldrar Helena, 44, och Eino Kozan, 46, kommit för att hjälpa till med julbestyren och med att ta hand om barnbarnen Saga, två år, och Tage, sex månader.

Annons

Lilla Saga springer glatt omkring granen i sin röda klänning och visar oss hur man dansar drakdansen. Hon är full av energi och det är nästan svårt att tro att det är samma flicka som för drygt ett år sedan kämpade för sitt liv.

Gilla Allers på Facebook

– På sjukhuset sa de att Saga är en ovanlig liten fågel. Hon har överlevt en mycket ovanlig blodsjukdom, säger hennes mamma Olivia.

Sjuk efter vaccinering

Det började med att Saga blev sjuk fyra dagar efter att hon fått ettårsvaccinationen mot barnsjukdomar i oktober förra året. Hon började kräkas, fick diarréer och kissade till slut blod.

– Jag hörde också att hon grät på ett sätt som hon inte gjort tidigare, berättar Olivia som blev orolig och kontaktade sjukvårdsupplysningen.

– Men där fick vi bara beskedet med att det var normalt att barn kunde bli lite sjuka efter vaccinationen. När det inte gick över och vi ringde igen sa man att det kunde vara en förkylning och att vi inte skulle oroa oss.

Läs även: Diabetessjuke Hugo fick livsviktig hjälp av Ari

Men när mormor Helena vid ett tillfälle bytte på Saga och såg att det var blod i blöjan reagerade hon direkt.

– Jag har jobbat som undersköterska och förstod att det var något som inte stämde, berättar hon.

Åkte till akutmottagningen

Olivia åkte omedelbart till akutmottagningen på sjukhuset i Halmstad med sin dotter där en läkare undersökte hennes hals och öron. När han inte hittade något fel på henne tyckte han att de kunde åka hem igen.

– Men det vägrade jag. Jag sa att jag inte flyttade på mig förrän de tagit ett urinprov på Saga.

Därefter gick allt snabbt. Proverna som togs visade nämligen att Sagas hb-värde (hemoglobin) låg på 63. Nominalvärden för en flicka i hennes ålder ska ligga på 120.

Senare berättade läkarna för Olivia och Oskar att deras dotter hade 200–300 inre blödningar när hon kom till sjukhuset. Bara man nuddade vid henne fick hon ett blåmärke och hennes tillstånd var synnerligen allvarligt.

– Jag var jätteorolig för vad det kunde vara. Det första vi tänkte på var leukemi. Men läkarna var knäpptysta. De visste inte själva i början vad det var för fel på vår dotter.

lever-tack-vare-blodgivare

Lilla Saga på sjukhuset.

Fick blodtransfusioner

Saga fick blodtransfusioner för att hon skulle överleva den värsta krisen och efter några dagar fick hela familjen åka till barnintensiven i Lund.

– Saga och Olivia åkte med ambulans i iltransport till Lund. Jag följde efter så fort jag kunde i vår bil. Jag var mycket orolig, men ambulanspersonalen sa åt mig att ta det lugnt och inte försöka följa efter i deras hastighet, berättar Oskar.

På sjukhuset i Lund informerade en läkare de unga föräldrarna om att deras dotter fått den extremt sällsynta blodsjukdomen TTP (trombotisk trombocytopen purpura).

– Vi fick veta att det var riktigt, riktigt allvarligt och att man bedömde att hon bara hade 30 procents chans att överleva, berättar Olivia med tårar i ögonen och fortsätter sedan:

– Där bröt jag ihop. Det var det värsta jag någonsin har fått höra. Det absolut värsta man kan säga till en förälder.

En mardröm

Därefter följde en mardrömsperiod på 48 dygn som påverkade många människor. Inte bara lilla Saga och hennes föräldrar, utan även morföräldrar, syskon och alla andra runt dem.

– Vi bodde hela familjen på hotell i Lund för att kunna stötta Olivia och Oskar. Helena var hos dem hela tiden, men jag var tvungen att åka hem och jobba efter ett tag. Tack och lov har vi förstående arbetsgivare, berättar Eino Kozan.

Läs även: Linnéa räddades av 168 okända medmänniskor

Olivia vek inte en tum från sin dotters sida. Hon vägrade att lämna sjukhusets väggar under de 48 dygn som den lilla flickan kämpade för sitt liv.

– Jag sov hos henne varje natt, men det blev inte mycket till sömn. Jag väcktes varje gång personalen kom in för att kontrollera Sagas värden.

De första veckorna på barnintensiven var mycket kritiska. Saga gick igenom inte mindre än 22 blodtransfusioner och plasmaferes där blodplasma avlägsnas och ersätts, och ett tag såg hennes tillstånd ut att förvärras.

– Den 21 november fick hon en blodpropp i ena benet och en vecka senare brast en artär, berättar Olivia. Jag stod och höll i henne när det hände. Hela sängen fylldes med blod och läkarna opererade henne på plats.

Inre blödningar upphörde

Sakta men säkert gav transfusionerna till slut resultat. Halten av blodplättar ökade i hennes blod och de inre blödningarna upphörde.

– Men vi vågade ännu inte andas ut. Sagas tillstånd var kritiskt fram till mitten av december, säger hennes mamma.

Samtidigt som Olivia oroade sig för om hennes dotter skulle överleva upptäckte hon att hon var gravid på nytt. Just då orkade hon knappt ta den glada nyheten till sig och hon var livrädd att även sonen skulle bli sjuk i TTP.

Tanken på att göra abort fanns där, men hon är i dag glad för att hon bestämde sig för att behålla barnet. I juni föddes nämligen Tage, en fullt frisk liten pojke.

– Det var underbart!

lever-tack-vare-blodgivare

Hela familjen samlad, med senaste tillskottet Tage.

Fick åka hem till jul

Två dagar före julafton förra året fick Olivia och Oskar äntligen åka hem med Saga till huset i Hyltebruk som de precis renoverat med hjälp av morfar Eino.

– Vi var tvungna att börja handla julklappar i all hast och sätta i gång med julförberedelserna, säger Olivia med ett skratt. Det kändes naturligtvis jätteskönt att få komma hem, men det blev inte riktigt det julfirande som vi hade tänkt oss.

Eftersom Saga var mycket infektionskänslig efter behandlingen fick föräldrarna stränga order om att hon skulle isoleras i hemmet och att hon absolut inte fick träffa folk med förkylningar.

– På julafton kunde våra föräldrar och syskon vara med och fira med oss, men på nyårsafton var Sagas morfar tvungen att stanna hemma eftersom han blivit förkyld, berättar Olivia.

Ska bli blodgivare

Saga var isolerad i hemmet fram till augusti i år. Efter att Olivia och Oskar haft besök desinficerade de alla ytor, leksaker och möbler med handsprit.

– Vi vågade inte ens gå till den vanliga lekplatsen även om vi var ensamma där. Vi fick bygga upp en egen lekplats här hemma i trädgården.

Därför känns förberedelserna inför den här julen extra viktiga. Sin första julafton var Saga bara några månader gammal och förra året var hon trött och medtagen efter behandlingen. Men den här julen ska det bli ett ordentligt firande med lillebror, tomte, julklappar och kanske lite snö.

– Vi blir så otroligt tacksamma när vi tänker på alla människor som lämnar blod. Om inte de hade funnits hade inte Saga levt i dag. Vi har alla i vår familj bestämt oss för att bli blodgivare, berättar Olivia.

lever-tack-vare-blodgivare

Team Saga sprang Blodomloppet.

Team Saga i Blodomloppet

När motionsloppet Blodomloppet, som hålls för att uppmärksamma hur viktigt det är med blodgivning, arrangerades tidigare i höstas i Halmstad ställde laget Team Saga upp.

Det bestod av ett 30-tal familjemedlemmar, släktingar, vänner, Hyltebruksbor och andra som engagerat sig i Sagas kamp mot blodsjukdomen,

– Pappa sprang en mil, men jag nöjde mig med fem kilometer, berättar Olivia. Det var en fantastisk stämning. Saga satt i en barnvagn vid målet och hejade på oss.

Saga går på regelbundna kontroller och blodvärdena är stabila. I slutet av sommaren kunde hon sluta med antibiotika och i augusti skolades hon in på förskolan.

– Det har gått jättebra. Men jag blir nervös och får ont i magen så fort Saga blir förkyld. Det finns inga garantier för att hon är botad. Sjukdomen kan vara kronisk. Det enda jag hoppas är att blödningarna aldrig kommer tillbaka, säger Olivia och hjälper Saga att fästa en silverglänsande kula i granen.


Text: Per-Ola Ohlsson


Bild: Stefan Lindblom 
och privata


Missa inte

Tilde, 14, tog sig ur rullstolen för att rädda Ulfs liv

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...