Annons

Annons

Lenita blev en räddande ängel när Anna hade det svårt


Julklappshjälp

Lenita har fått Allers guldhjärta av Anna för sitt engagemang
för andra människor.

Min egen jul blir ännu bättre när jag hjälper andra

När Anna hittade Lenitas sida om julklappshjälp på Facebook tvekade hon länge innan hon hörde av sig. Hon ville ju inte att någon skulle få veta hur illa ställt hon hade det. Men till sist tog hon steget och bad om hjälp.

Annons

Med en stor kram räcker Anna över Allers guldhjärta till Lenita Olsson som tack för medmänsklighet och värme när den som bäst behövdes.
– Du anar inte vad ditt stöd betydde för oss, jag är så tacksam och glad. Jag hittade din hjälpsida precis före jul när jag behövde den som bäst, säger Anna, som av hänsyn till sina barn vill vara anonym.
Lenita är överraskad och både rörd över Annas tacksamhet och glad för att hennes idé om att alla ska få en underbar jul fungerar.
– Anna är ett tydligt exempel på att vem som helst av oss kan hamna i svår knipa. Även om du har en ordnad ekonomi och fasta inkomster kan det oförutsedda hända och samhällets skyddsnät finns inte alltid där för alla, säger Lenita, 30.

Julklappshjälp

–  Kram och tack för att din hjälp fanns där när jag som mest behövde den. Anna och hennes två barn hamnade i en ekonomisk kris på grund av en lång sjukskrivning.

 

Älskar julen

Anna nickar och berättar att hon för ungefär ett år sedan vände sig till socialtjänsten för att få akut hjälp. Hon erbjöds en besökstid i januari, långt efter att julen redan var slut. Dessutom tjänade hon på papperet för mycket för att komma i fråga för hjälp.
– Utan Lenita hade vår jul blivit väldigt ledsam, säger Anna, som är i 50-årsåldern.
Adventsljusen brinner på köksbordet hemma hos Lenitas familj i Haparanda där Viggo, 5, och Amanda, 3, äter pepparkaka efter pepparkaka medan de lyssnar på när mamma Lenita berättar om sitt engagemang för människor som har det svårt.
Julen är en högtid som Lenita älskar. Att förbereda julgodis och julmat och framförallt att köpa klappar till barnen och slå in dem vackert hör till årets höjdpunkter.
Förra året blev hon extra medveten om att alla familjer inte har förmånen att se fram emot och glädjas åt julen. Tidigare under hösten hade hon engagerat sig i nödställda familjer genom att köpa en matkasse till dem som inte hade råd med det, och hon bestämde sig för att ta det hela ett steg vidare. Lenita startade Facebookgruppen Julklappshjälpen i Haparanda.
– Julen är ju i första hand barnens stora dag och förväntningarna är många. Jag kan knappt tänka mig den stress en förälder måste känna av oron att pengarna inte räcker till.

Julklappshjälp

Lenitas familj, sambon Hans Kenttä, 33, och barnen Viggo, 5, Amanda, 3, och Ellinor, 7 månader, stöttar hennes arbete med välgörenhet.

 

För barnens skull

Till Julklappshjälpen kan familjer som inte har råd med julklappar till sina barn vända sig och lämna önskemål om passande klappar. Genom insamling bland andra Haparandabor och gåvor från olika butiker och företag försöker Lenita ordna klapparna. Och julmaten!
Anna var en av de föräldrar som förra året vände sig till Lenita för att få hjälp. En sjukskrivning som skulle vara i två veckor blev till fyra månader, tillvaron var mer än knaper.
– Jag är ensamstående mamma till två barn, och inte ens med min fulla lön finns det utrymme för några större utsvävningar.
När mitt operationssår aldrig ville läka blev jag inte bara handikappad utan också väldigt, väldigt fattig på grund av den låga sjukersättningen, säger Anna.
När Anna fick se Lenitas nystartade Facebookgrupp kände hon sig träffad. Lenita efterlyste familjer som behövde hjälp för att kunna fira jul. Ändå funderade Anna länge innan hon vågade kontakta Julklappshjälpen med sitt nödrop.
– Det kändes lite skamfullt och Haparanda är en liten ort. Vilka skulle få reda på hur illa ställt jag hade det? Tänk om hjälparna var någon jag kände, kanske mina arbetskamrater? Till slut bestämde jag mig för att ändå våga ta steget och be om hjälp. Det var ju för mina barns skull jag gjorde det och i dag är jag jätteglad att jag tordes.
Anna skrev till Julklappshjälpen och berättade hur hon hamnat i ekonomisk knipa på grund av den långa sjukskrivningen. Hon skrev också att hon önskade hjälp med klappar till barnen och berättade vad de är intresserade av.
Det dröjde inte länge förrän Lenita stod bakom dörren med varsitt generöst presentkort till Julia och Olle. Presentkorten skulle Anna själv få slå in. Det är en del av Lenitas idé med Julklappshjälpen.
– Jag tänker att klappen ju är en gåva från föräldern och det är en mysig stund också att slå in paket. Den stunden vill jag gärna unna alla.

Våga be om hjälp

Anna minns hur överväldigad hon blev över de generösa presenterna, och hur hon med tårar i ögonen bara några dagar senare fick ta emot ännu en fantastisk gåva när Lenita och hennes medhjälpare knackade på igen och kom med två välfyllda kassar med julmat.
– Vi saknade ingenting på julbordet förra året. I kassen fanns allt från skinka till korv och julmust och maten räckte i ett
par veckor efteråt. Det var alldeles fantastiskt, säger Anna, märkbart rörd över den varma medmänsklighet hon fått ta del av.
I år har verksamheten vuxit och Lenita har nu hjälp av två frivilliga som anslutit sig för att stötta arbetet med insamling, förvaring, sortering och utdelning av klappar och mat.
För både Anna och Lenita känns det viktigt att också barnen får lära sig hur viktigt det är att hjälpa varandra.
– Att bidra till att andra får en underbar jul gör även min jul fin, säger Lenita.
Anna uppmanar andra som hamnat i ekonomiskt trångmål att våga kliva över tröskeln och be om hjälp.
– Tänk på att du gör det för barnens skull, och nästa gång kanske du själv kan vara med och hjälpa andra.  Jag bestämde mig direkt för att ge tillbaka till andra behövande så fort jag själv kom på grön kvist igen, så i år bidrar jag också med julklappar, säger hon.

Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Petra Isaksson

 

Läs fler Allers guldhjärta!

Agneta räddade mitt liv när jag fick en stroke

Pernilla visade vad verklig vänskap är!

Allers guldhjärta till 14-åriga Caroline

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...