Annons

Annons

Leif Mannerström testar landets äldremat: ”Ett hån”

Tv-kocken Leif Mannerström slår ännu ett slag för att maten på landets äldreboenden måste förbättras. Nu ska han fortsätta besöka äldreboenden i hela landet – för att testa maten. "Fler och fler blir glada över att vi håller på med det här, och fler och fler blir stötta och ledsna. Det är min tanke att det ska vara så", säger han till Expressen.

Mejla Skriv ut
Dela (2.45k)

Maten som serveras på de svenska äldreboendena har en tid varit under lupp, och stjärnkocken Leif Mannerström har varit en av frontfigurerna som slåss för en bättre mat åt våra äldre.

Tidigare i veckan höll han en föreläsning tillsammans med White Guide Seniors grundare Pär Bergkvist under rubriken ”Äntligen – så ska vi lyfta maten för de äldre”, där han bland annat berättade om sin egen rädsla för att hamna på ett boende med undermålig mat.

Annons

– Jag har en skräck för att jag och min fru ska hamna där. Vi är 77 och 73 år gamla. Det är ju en restaurang du måste gå till varje dag, därför måste det bli bättre, säger han till Expressen.

Leif Mannerström fortsätter slåss för att uppmärksamma kvaliteten på maten som serveras på Sveriges äldreboenden. Bild: Nicklas Elmrin/GP/IBL Bildbyrå

Leif Mannerström fortsätter slåss för att uppmärksamma kvaliteten på maten som serveras på Sveriges äldreboenden. Bild:
Nicklas Elmrin/GP/IBL Bildbyrå

”Vilken förnedring”

Det finns framför allt ett besök hos ett äldreboende i norra Sverige som har satt spår hos tv-kocken.

– Man ska inte göra som man gjorde på ett ställe i Norrland, där man sitter och river hushållsrullar för att få ihop servetter. Du förstår ju själv vilket hån det är, vilken förnedring det är när man är gammal att sitta och torka sig om munnen med toalettpapper eller hushållspapper, säger han till tidningen.

Leif Mannerström ska testa maten på landets äldreboenden. Bild: Sergio Azenha/Alamy/IBL Bildbyrå

Leif Mannerström ska testa maten på landets äldreboenden. Bild:
Sergio Azenha/Alamy/IBL Bildbyrå

Hyllar de som är duktiga

Och nu ska Leif Mannerström tillsammans med White Guide Senior ta kampen ett steg längre. De ska fortsätta att göra oanmälda besök hos landets äldreboenden för att se om maten håller måttet. Förutom att lyfta fram de brister som finns, vill han också uppmärksamma de som gör ett bra jobb med de äldres måltider.

– Vi har sett väldigt mycket bra på ett ställe på Tjörn. De vann White Guide Senior förra året och de har en helhet. Det är god mat på tallriken och engagerat från vårdpersonal till högsta chef. De är ett föredöme för alla.

Källa: Hemmets.se



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...