Leif GW Persson: ”Jag är inte helt 
omedveten om min 
genomslagskraft”

Hästar på grönbete, 
prunkande träd och utsikt över ett glittrande Mälaren. Här sitter kriminologen 
Leif GW Persson och utreder de mörkaste av brott.


Stor intervju: Hemma hos Leif GW Persson i Solna

Polisprofessorn Leif GW Persson i sin lägenhet i Solna.

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson i sin lägenhet i Solna.

Vi ses hemma hos  Leif GW Persson i hans lägenhet i Solna, högst upp i ett bostadsrättshus, med en fantastiskt vacker utsikt över sjön Mälaren. Helst hade han velat köpa hela våningsplanet på tre lägenheter.

– Så slipper man annat, folk, säger han.

Han lyckades köpa lägenheten bredvid, och där bor nu hans fru Kim. Men tyvärr var den andra lägenheten såld och ägarna ville inte alls sälja till honom.

– Men de är trevliga så det går bra.

En påse med O’boy står på köksbänken och Leif förklarar snabbt att det är barnbarnens. Han skiner upp som en sol när han säger att det får de till frukost när de övernattar hos mormor och morfar.

Spännande kriminalfall i Allers specialtidning ”Brott, mord & mysterier”

Barnbarnen är solen i Leif GW Perssons liv

Att barnbarnen är solen i Leifs liv vid 72-års ålder går inte att ta miste på, men att slå dank, nej. Och att inte vara med i den offentliga debatten, det finns liksom inte på kartan.

När jag säger att han synts 380 procent mer i media i år än förra året rättar han mig:

– 680 procent, tror jag, säger han och skrattar det där lite kluckande skrattet.

Och snabbt reser han sig upp och visar en tavla han fick från Aftonbladet när han fyllde 70 år, med alla förstasidor på bild där Leif figurerat för tidningen under ett år:

– Du ser. Så många jag varit på. Jag fattar. Jag är inte helt omedveten om min genomslagskraft. Har de mig på förstasidan ökar de i upplaga direkt.

Spännande kriminalfall i Allers specialtidning ”Brott, mord & mysterier”

Låter kanske inte helt ödmjukt. Men, säger Leif:

– Jag är absolut medveten om var och när jag vill ställa upp.

Leif GW Persson har gått ner flera kilo – och siktar på ytterligare viktminskning.

Leif GW Persson har gått ner flera kilo – och siktar på ytterligare viktminskning.

Leif GW väntade sig ett terrordåd

Inte för att han behöver synas, men för att tillföra något. Som senast i terrordådet i Stockholm. Han var snabbt ute och berömde poliskåren. Något han annars inte är känd för att göra.

– De hade såklart en otrolig röta. Men nu gjorde de ett jättebra polisiärt arbete, och då tycker jag att folk ska få veta det. Det här hade kunnat varit en avledningsmanöver för något annat och då hade utgångsläget blivit annorlunda. Men folk ska veta vilka snabba beslut och kontroller som ska göras snabbt. Och det gjordes.

Även om han i två år påkallat för polis, andra myndigheter och Stockholms stad att ett terrordåd kommer att hända. Fast inget gjordes, fram till nu när fler städer i landet börjar skissa på bland annat olika stoppelare i framkomlighet för fordon:

– Men det grämer mig, säger han om att han inte fick gehör.

När vi ses är Leif mitt uppe i skrivprocessen av sin kommande bok  – en självbiografi och uppföljning till boken Gustafs grabb. Den här gången handlar det om Leifs yrkesliv. Så mycket mer vill han inte säga, vi får helt enkelt ge oss till tåls.

– Jag hoppas att vara klar med den i slutet av sommaren.

Spännande kriminalfall i Allers specialtidning ”Brott, mord & mysterier”

Brottslingar söker kontakt med Leif GW

Han är ständigt engagerad i olika brottsutredningar, och flitigt anlitad som professor i kriminologi med sina expertutlåtanden, även när vi inte ser och hör honom i tv eller tidningar. Det är inte heller ovanligt att brottslingar själva tar kontakt med Leif. En del vill ha hjälp med att bevisa sin oskuld, andra vill ha honom som mentor:

– Normalt brukat jag inte höra av mig tillbaka. Han Fossmo hörde ofta av sig, oskyldig sa han såklart att han var, men han var tjatig den. Arklöv ville att jag skulle bli hans mentor när han skulle studera. Det var ju kul för honom, svarade jag, att han skulle göra det, men det borde han beslutat sig för tidigare. Nu har han tydligen doktorerat i sociologi med goda betyg. Men han lär nog bli sittande där han sitter.

Jackie Arklöv dömdes till livstids fängelse för polismorden i Malexander, Helge Fossmo likaså för Knutbydramat. Ingen av dem ansågs dock vara psykiskt sjuk i juridisk mening. Många kan tycka att en mordhandling per automatik betyder att den som har begått mordet på något sätt har en psykisk störning. Men rättspsykiatriskt är det inte så:

– Enligt det juridiska är det två saker man går på om någon anses vara rättspsykiatriskt sjuk. Du ska inte kunna skilja på rätt och fel. Det räcker ju med att gå in på ett dagis för att se att där förekommer det våldsbrott dagarna i ända, de vet inte rätt eller fel än.

Spännande kriminalfall i Allers specialtidning ”Brott, mord & mysterier”

– Sedan handlar det om att du inte viljemässigt kan styra ditt eget beteende. Och ett mord till exempel behöver inte alltid vara en irrationell handling av förövaren. Nu är återfallen i grova brott som mord ovanligt, det kan vara 1 på 10. Då är det värre med sexualbrotten. Där är återfallsrisken högre.

– Men ta en sådan som Anna Lindhs mördare, Mijailovic, han är ju schizofren men dömdes till slut inte alls till rättspsykiatrisk vård utan till livstid, det anses inte vara något fel på honom. Men han är ju skogstokig om du frågar mig.

Allers hälsade på hemma hos Leif GW Persson i Solna.

Allers hälsade på hemma hos Leif GW Persson i Solna.

Flera fall som gäckat Leif GW Persson

Det är flera fall som gäckat Leif genom åren. Vi pratar om 6-åriga Jasmina från Sävsjö till exempel. Hon gick ut för att leka den 28 juli 1997 och är sedan dess försvunnen.

– Nej, henne har man inte hittat. Men jag vet vem som har gjort det. Tyvärr kan jag inte gå in närmare på det för det är en pågående utredning fast det är så länge sedan.

– Och det har inte gått till åtal än, han sitter visserligen inne på livstid för två andra mord och är inte speciellt medgörlig i det här kan jag säga.

Det finns tre kriterier, menar Leif, när det gäller att utreda brott. Det här är också anvisningar han gett poliskåren, men tyvärr, som han säger, vill inte alla läsa dem:

– Jag kan se direkt, om någon fått en viss utredare så är det bara att gratulera vederbörande till att gå ner och köpa en tårta, för det där kommer aldrig leda till något. Sedan kan man se om det är en bra polis som utreder, då vet man att det där kan bli knivigt att ta sig ur.

Spännande kriminalfall i Allers specialtidning ”Brott, mord & mysterier”

– Det är såklart illa att det ska vara så. Men det är en väldig skillnad i kompetens. Men en bra utredare ska hata slumpen, gilla läget och inte krångla till det. Och själv brukar jag aldrig hänga upp mig på motiv direkt.

Det finns flera fall som har gäckat professor Leif GW Persson.

Det finns flera fall som har gäckat professor Leif GW Persson.

Samtalet till GW: ”Du kan aldrig ana vem vi har här i förvar”

Det finns ett fall som fick Leif att nästan sätta kaffet i vrångstrupen, eller åtminstone spärra upp ögonen både en och två gånger. Det var när före detta kollegan och polischefen Göran Lindberg 2010 häktades och sedan dömdes för bland annat grov våldtäkt och köp av sexuella tjänster. Mer känd som Kapten Klänning i medier.

– Ja, min gamla arbetskamrat. De ringde mig och sa att ”du kan aldrig ana vem vi har här i förvar”. Herregud, tänkte jag. Jag hade ingen susning om det där. Men det var något med honom som jag aldrig hade gillat men inte kunnat sätta fingret på, säger Leif:

– Jag minns att jag inte gillade att han var nykterist som jag såg det. Och en gång på en personalfest kom han dit och drack upp all mjölk som vi skulle ha till kaffet. Nej, det gillade jag inte.

Spännande kriminalfall i Allers specialtidning ”Brott, mord & mysterier”

Apropå nykterist är Leif själv inne i sin vita period första halvan av året som brukligt. Sina alkoholvanor har han aldrig dolt för offentligheten. Men den här omgången kanske det blir ett längre uppehåll. Han har samtidigt tagit tag i sin vikt och gått ner 22 kilo när vi ses. Och han mår så påtagligt bättre, säger han. Käppen som vi är vana att se honom stödja sig på behöver han inte heller längre, mycket tack vare en nyligen gjord höftledsoperation.

– Jag har kört LCHF och jag är inte ens hungrig. Och det är klart att man mår bättre när man kan röra sig lättare. Det är ändå ganska många kilo som jag burit på som är borta. Får jag gå ner ytterligare 30 pannor då är jag hemma, säger han stolt.

Leif GW Persson tillsammans med Allers reporter Amanda Taawo.

Leif GW Persson tillsammans med Allers reporter Amanda Taawo.

Därför kämpar Leif GW för att gå ner i vikt

Nu är det inte första gången Leif bantar men det var ett tag sedan förra riktiga försöket. Och redan i slutet av 1980-talet fick han ett varnande ord från sin läkare.

– Jag brukar gå på årliga kontroller, så när jag var där sa jag till min läkare att ”då ses vi nästa år då”. ”Nej, det gör vi inte”, sa han bestämt. Jaså, tänkte jag, ska han sluta? Men då sa han till mig att ”det gör vi inte för om du fortsätter leva som du gör så är du död då”. Då fick jag mig en tankeställare. Det var då jag slutade dricka ena halvåret. Men nu super jag mindre rent allmänt. Jag orkar inte så mycket, jag börjar ju bli gammal.

Trots att han är storsäljare av deckare läser han inte den genren så mycket själv. Själv är han i stället särskilt förtjust i biografier och memoarer eller facklitteratur om kriminalteknik och brottsutredningar.

– Brottsutredningar kan vara en riktig läsupplevelse, men sällan deckare. Deckare är ofta så dåligt skrivna och uselt berättade, men det finns undantag.

– Jag brukar annars samla ihop en del böcker kring jul som jag läser om. I år hade jag sådan tur att min dotter (Malin Persson Giolito, reds anm) kom ut med boken Störst av allt. Den hade jag gärna skrivit själv om jag hade kunnat.

Men när han skriver, som nu, så läser han inget själv. Fast en bok läste han om inför sin kommande bok, säger han. Han reser sig upp och går fram till bokhyllan och plockar fram – Mästerdetektiven Blomqvist.

– Det var mest för att riva upp lite barndomsminnen, skrattar kriminologiprofessorn finurligt, innan det återigen är dags för Leif att sätta sig vid skrivbordet och knåpa på sin självbiografi.

Bild: Stefan Nilsson

Tips! Sommarens bästa läsning! – BARA 39 kronor!

Brott och Mysterier är en ny specialtidning från Allers. Tidningen innehåller 100 sidor isande läsning med bland annat rysliga historier och intervjuer. Missa inte sommarens mest spännande läsning! Beställ här och få tidningen smidigt hemskickad till brevlådan.

 

Läs mer om:
Laddar...