Annons

Annons

Mitt liv styrdes av laxerdropparna!

Medicinen mot förstoppning gav Leif biverkningar. I flera år vågade han knappt hälsa på hos familj och vänner av rädsla för att han inte skulle kunna kontrollera sin mage. Ett helt nytt läkemedel innebar en vändpunkt och ljuspunkt.


laxermedel biverkningar

Tack vare ny medicin slipper Leif de trista biverkningarna av laxermedlet.

Leifs laxermedel gav biverkningar

Det är en härlig dag i Vargön utanför Vänersborg i Västergötland, solen lyser från en blå himmel. Leif och Rosita Hall ska snart gå en promenad i grannskapet med taxen Diva. De tillhör en liten inofficiell hundklubb med ett dussintal medlemmar som brukar träffas varje dag för att gå en runda tillsammans och rasta sina hundar.

Annons

Läs också: Övervikten var sjukdomen lipödem

Gilla Allers på Facebook

– Det är en viktig del i vårt sociala liv och jag har försökt följa med på promenaderna även om det flera gånger har varit nära att det har hänt en ”olycka”. En gång var jag till och med tvungen att springa in i kyrkan och låna toaletten där, berättar Leif.

Medicin orsakar förstoppning

Sedan han fick diagnosen prostatacancer för fyra år sedan har han tagit den smärtstillande medicinen Oxycontin som innehåller opioidsubstanser.

Men opioider kan orsaka förstoppning. För att få magen att fungera var Leif tvungen att dagligen ta laxerande droppar som i sin tur orsakade motsatta problemet – svåra diarréer.

Läs också: 7 sorters mat som får magen att kännas uppblåst

– Mitt liv styrdes helt av de dropparna. Jag var tvungen att planera dagarna efter när jag tog medicinen och det var ofta svårt att dosera rätt. Det kunde räcka med att jag tog en droppe för mycket för att jag skulle få diarré.

Läs också: Smärtstillande kan ge förstoppning

Lider av förstoppning

Enligt beräkningar lider omkring en halv miljon svenskar av förstoppning på grund av mediciner som de är beroende av. Mag- och tarmproblem som förstoppning och svårighet att kontrollera sin avföring är tabubelagt och något som de flesta helst vill tala tyst om. Många skäms till och med för att ta upp det med sin läkare.

Läs också: Hannas förlossningsskador slutade med stomipåse

Det var faktiskt umgänget i hundklubben som ledde till att Leifs liv nu har förändrats till det bättre. En dag för drygt ett halvår sedan kunde han inte följa med på en promenad på grund av sina magproblem. En av de andra hundägarna, en kirurg, frågade Rosita varför Leif inte kom.

– När han fick höra talas om Leifs förstoppning rekommenderade han en ny medicin mot opioidorsakad förstoppning. Han tyckte att Leif kunde testa och skrev ut en provkarta, berättar Rosita.

Inte mer diarré

Redan efter ett par tabletter med den nya medicinen Moventig märkte Leif en stor skillnad. Problemen med förstoppningen försvann, men han slapp också den lösa, svårkontrollerade avföringen och diarréerna.

Läs också: 4 vanliga magdiagnoser

– Äntligen kunde jag åka hem till folk utan risken att behöva be att få låna deras toalett så fort jag kom. Jag slapp också det jobbiga med att fördela dropparna över dygnet beroende på vad jag skulle göra.

Laxermedel gav biverkningar

Leif och Rosita njuter åter av promenader med taxen Diva.

Slapp oroa sig för magen

Rosita tycker att det märktes direkt att Leif mådde mycket bättre.

– Nu kan han följa med och hälsa på våra båda döttrar, sju barnbarn och fem barnbarnsbarn utan att hela tiden oroa sig för sin mage.

Läs också: Josefin besegrade cancer tre gånger

För Leifs del har den nya medicinen mot förstoppningen inneburit att han nu kan koncentrera sig helt på kampen mot prostatacancern. Hans sjukdomsprocess har hittills varit långsam och han medicinerar mot cancern med Pamorelin som sänker halten av det manliga könshormonet testosteron i kroppen.

– Naturligtvis var det ett skrämmande besked att få när jag fick diagnosen prostatacancer för fyra år sedan. Både jag och Rosita har arbetat inom vården och vet vad sjukdomen innebär.

Förstoppning som biverkning

Deras bakgrund inom sjukvården gjorde att de inte tvekade med att ta upp problemen med förstoppning som biverkning av den smärtstillande medicinen med sin läkare. Men Leif är övertygad om att det finns många cancerpatienter som lider i det tysta.

Läs också: Så vet du om du lider av brist på sköldkörtelhormon

– Jag kan tänka mig att många inte tycker att det är värt att gnälla över förstoppning när de redan lider av en svår cancersjukdom. Men förstoppningen kan, som jag vet, vara mycket begränsande och påverka livskvaliteten. Eftersom det går att undvika ska man göra det, säger han.

Sköter medicineringen själva

Eftersom Leif och Rosita är utbildade sjuksköterskor sköter de själva medicineringen mot hans cancer hemma i huset i Vargön.

– Hittills har medicinen hållit cancern i schack och tillsammans med de smärtstillande tabletterna och den nya medicinen mot förstoppningen gör det att jag i dag mår ganska bra.

Text: Per-Ola Ohlsson
Bild: Kai Rehn

Läs också

Elisabeth vägrade operation för myom – fann annan lösning

Elisabeth har äntligen fått bukt med sina störtblödningar.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...