Annons

Annons

Lättbakat julbröd med rågsikt

Skräddakakor är ljuvligt goda och vackra bröd som passar fint till jul. Baka till dig själv eller ge bort i present.


 

Lättbakat julbröd med rågsikt recept

Lättbakat julbröd med rågsikt – recept

Recept på ett lättbakat julbröd med rågsikt. Hembakade klassiska rågsiktkakor, även kallat skräddakakor eller tekakor, är enkla att lyckas med!

• ca 4 st

Annons

50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 msk malen brödkrydda
5 dl vetemjöl
ca 10 dl rågsikt

1. Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm och häll den över jästen lite i taget. Rör tills jästen löser sig.
2. Klicka ner matfettet och tillsätt sirap, salt och brödkrydda. Blanda ner vetemjöl och rågsikt och arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck degen med bakduk och låt vila i bunken i ca 30 minuter.
3. Stjälp upp degen och knåda samman den lätt. Dela i fyra jämnstora bitar som formas till runda bullar. Kavla ut bullarna till platta kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och nagga dem. Låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
4. Grädda de färdigjästa bröden i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter.

Gilla Allers på Facebook

Av Irene Ingelmark
Bild: Anette Nilsson



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...