Annons

Annons

25 år sedan Lasermannen satte skräck i hela Sverige

Flera av de som blivit beskjutna vittnade om samma sak: före skotten såg de en liten röd prick. 11 personer hamnade i Lasermannens sikte innan han efter sex månader äntligen kunde gripas under dramatiska omständigheter...


John "Lasermannen" Ausonius.

John ”Lasermannen” Ausonius.

Den mörkklädde mannen hade legat ett bra tag bakom containern och väntat. Han till och med somnade till en liten stund, men trots att novemberkvällen var kylig höll han ut. Och strax före klockan sex fick han till sist syn på ett lämpligt offer, en man som kom gående på trottoaren i riktning mot den upplysta entrén på studenthemmet på Körsbärsvägen i Stockholm.
Det här var ögonblicket han hade väntat på.

Drog fram vapen

Han tvekade inte en sekund. Med snabba steg lösgjorde han sig från skuggorna och gick fram till mannen som nu hade nått fram till huset. Han drog fram det avsågade geväret och sköt. Mannen föll livlös till marken.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Läs också: Skylar mördades av sina kompisar

Medan skottet ännu ekade mellan husväggarna vände sig den mörkklädde mannen om och sprang fort från platsen. Inom några sekunder hade han försvunnit i det kompakta höstmörkret.

Det var den åttonde november 1991 och Lasermannen hade skjutit sitt femte offer. Och den här gången hade han till sist lyckats. Han hade dödat en annan människa.

Spänd stämning

Redan före avrättningen på Körsbärsvägen i Stockholm hade det varit en spänd stämning i huvudstaden. Under sensommaren och hösten 1991 hade fem personer med utländsk bakgrund blivit skjutna av en gärningsman utrustad med gevär och lasersikte. Tidningarna fylldes av spekulationer och detaljerade redogörelser om gärningsmannens framfart.

I media fick han namnet Lasermannen. Rädslan spred sig och många – framför allt de med utländskt utseende – aktade sig för att gå ut ensamma på kvällarna. Polisen hade i stort sett inga spår efter mördaren. Ingen visste om eller när han skulle slå till igen. Ingen mer än Lasermannen själv.

Rasistisk mördare

Det skulle senare visa sig att Lasermannen hade ett mål och ett syfte med sina handlingar – han skulle mörda för att visa sitt missnöje. Nu hade han slutfört det han hade föresatt sig. Men så gick det några månader och plötsligt var den tillbaka – lusten att döda.

Läs också: Han hällde gift i hustruns dropp

Den 22 januari 1992 sköt Lasermannen sitt sjätte offer, denna gång en student i Uppsala. Dagen därpå sköts ytterligare tre personer i Stockholm. Återigen var det människor med utländskt utseende som drabbades.

Men den här gången begick han ett misstag. För att ta sig runt i Uppsala och Stockholm hade han hyrt en bil, en vit Nissan micra, och flera vittnen hade sett bilen i anknytning till attentaten. Polisutredningen, som vid det här laget hade vuxit till den näst största någonsin i Sverige efter Palmeutredningen, hade plötsligt fått ett spår att följa upp.

Lasermannen slog till på nytt

Polisens utredare plockade fram listor på samtliga bilar av rätt färg och modell i Stockholmsområdet och började kolla upp dess ägare. En efter en kunde de strykas från listan och efter några veckors monotont utredningsarbete – under den tiden hade Lasermannen hunnit slå till ytterligare två gånger – hittade man något intressant.

En 38-åring vid namn John Ausonius hade hyrt en vit Nissan micra strax före mordförsöket i Uppsala och lämnat tillbaka den strax efter attentaten i Stockholm. Ausonius var känd av polisen sedan tidigare.

Läs också: Hon gömde ett lik i sin trädgård

Han hade bland annat suttit i fängelse för misshandel, han hatade invandrare och hade ett stort vapenintresse. Han hade till och med förekommit i Palmeutredningen.

När det sedan framkom att Ausonius hade färgat sitt svarta hår rött så stärktes misstankarna ytterligare, det var samma hårfärg som gärningsmannen hade enligt flera vittnen.

Efter ett par månaders uppehåll slog Lasermannen till igen. Denna gång i Uppsala.

Efter ett par månaders uppehåll slog Lasermannen till igen. Denna gång i Uppsala.

Gick under jorden

Det fanns bara ett problem. Ausonius var försvunnen, han var som uppslukad av jorden. Hur intensivt polisen än spanade och frågade så fick de inte upp minsta spår efter honom.

Förklaringen var att John Ausonius befann sig 1 500 mil bort, på jaktresa i Sydafrika. Han hade sett på tv-programmet Efterlyst att polisen hade kopplat en vit Nissan micra till Lasermannen och kände att det var säkrast att lämna landet i ett par månader. Han återvände inte förrän i maj då han antog att den värsta stormen hade bedarrat. Det hade den inte.

Polisen följde efter honom

Polisen visste inte var John Ausonius bodde, men de kände till att han brukade hyra videofilmer på videobutiken Guldrullen i centrala Stockholm. Och det var också där han till sist dök upp framför ögonen på polisens spanare, den 11 juni 1992.

Läs också: Modekungen föll offer för en galning

Polisens taktik var att inte ge sig till känna utan att i hemlighet förfölja Ausonius i hopp om att han skulle avslöja sig som gärningsmannen. De följde efter honom till hans lägenhet och väntade utanför hela natten. Något som skulle få osannolikt resultat.

För dagen därpå följde spanarna efter Ausonius när han tog en cykeltur i centrala Stockholm. De såg hur han stannade till i en port på Södermalm och bytte kläder för att sedan gå in på Handelsbankens kontor på Hornsgatan. Där drog han en rånarluva över huvudet, tog fram en revolver och rånade banken.

När John Ausonius kom ut ur banklokalen möttes han av beväpnad polis som skrek åt honom att stanna, men han hade inga planer på att ge sig utan sköt två skott mot poliserna och hoppade sedan snabbt på sin cykel och flydde. Poliserna tog upp jakten och Ausonius kom inte långt. Han greps några kvarter därifrån och kunde föras till häktet.

Dramatiskt gripande

Det dramatiska gripandet bekräftade det som polisen hade misstänkt, att Ausonius inte bara var Lasermannen utan också identisk med den så kallade Cykelrånaren som under ett par års tid hade rånat 18 banker i Stockholm och på det sättet kommit över miljontals kronor i kontanter.

Läs också: Paret grävde upp ett lik

Pengarna hade Ausonius använt till lyxkonsumtion och till att finansiera sitt spelmissbruk. John Ausonius nekade till alla anklagelser under samtliga förhör och även under den efterföljande rättegången. Utan minsta antydan till känsloyttring avfärdade han åklagarens alla åtalspunkter. Den enda gången han blev känslosam var när han berättade om sin pistol, då fick han ”värme i rösten” som det står i tingsrättens dom.

Bilden av mannen bakom mördaren började sakta växa fram. Ausonius hade en tuff barndom med en frånvarande pappa och en mycket sträng mamma. Hans båda föräldrar var invandrare från Tyskland respektive Schweiz och John Ausonius blev i skolan mobbad på grund av sitt mörka hår och sydländska utseende. Efter domen blev han även diagnostiserad med autism.

Ausonius nekade

Trots Ausonius nekande tvekade aldrig rättens ledamöter över den fällande domen. Bevisen var många och starka. Ett av åklagarens trumfkort var att man mot alla odds hade lyckats hitta den revolver som Lasermannen hade använt vid flera av sina attentat.

Ausonius hade redan på hösten 1991 slängt vapnet i vattnet mellan Lidingö och Ropsten, utanför Stockholm, men en fritidsfiskare hade fått revolvern på kroken och sedan lämnat den till närmaste polisstation. Vapnet kunde kopplas till Ausonius och blev därmed en viktig del i åklagarens beviskedja.

Läs också: Fotbollsstjärnan blev seriemördare

Tingsrätten sammanfattade fallet Lasermannen på ett bra sätt i sin dom. ”Ausonius brottslighet är av en art och en omfattning som är unik i svensk kriminalhistoria. Brotten vittnar om en total avsaknad av grundläggande mänskliga känslor av respekt, hänsyn och empati”.

Samband med främlingsfientlighet

Det finns även de som anser att Lasermannens attentat hängde samman med att främlingsfientligheten under de åren fått ett uppsving och nynazistiska organisationer brände flyktingboenden och marscherade på Stockholms gator. Ausonius själv har sagt att han tog intryck av partiet Ny demokrati.

John Ausonius – Lasermannen och Cykelrånaren – dömdes till livstid fängelse för mord, nio mordförsök och ett flertal bankrån.

Under rättegången nekade Ausonius till anklagelserna, men han har senare erkänt dåden och angett invandrarhat som motiv. Flera av hans offer fick livslånga skador. Ausonius har flera gånger ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men har varje gång fått avslag, senast 2015. Han sitter än i dag inspärrad på Österåkersanstalten norr om Stockholm.

Text: Jakob Hydén
Bild: Aftonbladet Bild

Läs också

Stjärnan Selena mördades av sin assistent

selena mördades av sin assistentLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...