Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaLär dig rotskottsförökning av rosor

Att föröka sina rosor med rotskott är nybörjarens favoritmetod. Det är den enklaste metoden som används på historiska rosor (kända i odling före 1867), som ger sortäkta rotskott.


Nybörjarens favoritmetod

1. Gräv upp rotskott som stuckit upp minst 30 centimeter från moderplantan. Bäst lyckas man med rotskott som är tjocka som en blyertspenna – helst inte grövre än 10 mm.

2. Se till så att det finns gott om fina rottrådar och var rädd om dem. Klipp bort den yttersta biten.

3. Plantera i en stor kruka, den här är på 7 liter. Jorden ska vara en blandning av 1/3 torvmull och 2/3 vanlig trädgårdsjord. Är din trädgårdsjord tung kan du blanda i lite grus. Häll på ett lager jord i botten på krukan och lägg roten som en halvcirkel. Fyll på med jord och tryck till. Skottet ska planteras på samma höjd som den växte i rabatten.

4. Klipp av skottet ovanför 3–4 skottanlag, så kallade ögon. Ställ krukan i skugga och vattna. När några skott har kommit igång ska krukan placeras i vandrande skugga. Rosen kan sedan planteras ut när som helst under säsongen utom när det är för torrt. Våren året efteråt är en utmärkt tid. Ska krukan övervintras bör den grävas ner.

Text Anni Andreasson
Foto Malin Björkholm, Anni Andreasson, Aller Media DK och Shutterstock

Läs om tre metoder att föröka rosor.

Annons

Lär dig sticklingsförökning steg för steg

Lär dig okulering steg för steg

Läs mer om rosor

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...