Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaSteg för steg: Föröka med avläggare

Mejla
Dela (0)
Pinna

September–oktober: Att föröka växter är skoj och ett sätt att skaffa fler utan att det kostar något. Här är två väldigt enkla sätt som kräver minimal insats.

1. Svarta vinbär

Just-nu_10_avläggare
1. Böj ner en tillräckligt lång och elastisk gren mot marken. Skrapa lätt med kniv bort den yttersta barken på det ställe där grenen kommer att ligga an mot marken. Genom att såra barken lätt kommer avläggaren stimuleras att snabbare bilda rötter.

Annons

Just-nu_avläggare_klipp
2. Klipp till en klyka av en gren.

Just-nu_10_avlaggare_tryck
3. Använd klykan till att trycka ner avläggaren så den håller sig på plats. Du kan också använda en eller två stenar. Täck med jord.

Obs! Det kan ta lång tid innan avläggaren bildar rötter och kan klippas loss från moderbusken. Men det är en smidig metod för den som inte har möjlighet att titta till sticklingar så ofta.

 

2. Björnbär

Just-nu_avlaggare_björnbär
1. Björnbär är duktiga på att föröka sig själva med toppavläggare. I toppen på varje stängel finns hög koncentration av rotningshormon. När toppen böjs ner mot jorden händer det ofta att stängeln rotar sig. Detta är lätt att utnyttja när man vill ha fler plantor! Här har en björnbärsplanta rotat sig i min kompost.

Just-nu_avlaggare_björnbär2
2. Jag klipper av stängeln och gräver upp roten. Vips så har jag en ny björnbärsplanta som nu ska planteras.

En användbar metod!
Metoden att föröka växter med avläggare fungerar på många andra arter. Till exempel rododendron, blåregn, magnolia och kaprifol.

Text: Henrik Hanell Foto: Anders Kronborg

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...