Annons

Annons

Långsprötad silverfisk sprider sig i Sverige

En ny sorts silverfisk sprider sig i Sverige. Och det är ingen trevlig typ, den är långsprötad och kan dyka upp överallt i ditt hem.


Silverfiskar är alltid ovälkomna och visst kryper det lite i kroppen när de silverfärgade små krypen sprattlar iväg när vi råkar komma på dem.

Nu har det kommit en ny sorts silverfisk till Sverige, skriver land.se. Det handlar om en så kallad långsprötad silverfisk som kan bli upp till tre centimeter lång.

Annons
Den långsprötade silverfisken kan bli upp till 3 cm lång. Illustration från Anticimex.

Till vänster den långsprötade silverfisken som kan bli upp till 3 cm lång. Illustration från Anticimex.

Lever längre

Den lever dessutom längre än de silverfiskar vi är vana vid – den långsprötade silverfisken kan bli hela sju år gammal, medan de vi vanligtvis hittar hemma normalt bara lever ett halvår.

Gilla Allers på Facebook

Den långsprötiga silverfisken gillar, till skillnad mot sina mindre släktingar, även papper av olika slag. De verkar också trivas bra i nybyggda hus.

– Det är ett bra klimat och det finns mycket för silverfiskarna att äta, som exempelvis kartongbitar och isoleringsrester, säger Thomas Persson, biolog på Anticimex, till P4 Stockholm.

Långsprötig silverfisk

  • Latinskt namn: Ctenolepsima longicauda
  • Kännetecken: Långa spröt som böjer sig bakåt i spetsen
  • Den långsprötade silverfisken upptäcktes i Sverige på 90-talet i Stockholm och Göteborg, men är nu vanlig över hela landet.
  • Troligtvis har de kommit in i landet med resväskor, de är vanliga i Holland och Tyskland.

Läs också

Så gör du dig kvitt äckliga silverfiskar

hur bekämpar man silverfiskar

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...