Annons

Annons

Läkarspalten i Allers nr 6 – Endometrios


Endometrios

Det har varit reaktioner på läkarspalten i nummer 6, då jag svarade en frågeställare vars dotter hade svåra menssmärtor. Flera läsare tycker att svaret var nonchalant, och att jag också borde ha skrivit att smärtorna kunde bero på endometrios. Det borde jag ha gjort. När jag svarade, tog jag fasta på att flickan hade träffat en gynekolog, som rimligen borde ha övervägt denna diagnos.

Annons

Endometrios är en sjukdom som drabbar cirka 10 procent av alla kvinnor i fertil ålder. 10 procent av de drabbade är tonåringar.

Sjukdomen orsakas av att det finns livmoderslemhinna på annan plats än i livmodern, till exempel på äggstockar eller äggledare, det vill säga det finns livmoderslemhinna på fel plats i bukhålan. Livmoderslemhinnan påverkas av hormoncykeln och avstöts vid menstruationen. Samtidigt blöder då även den livmoderslemhinna som finns på fel plats i bukhålan vilket orsakar inflammation och smärtor. Vissa kvinnor med endometrios har inga symtom, andra har svåra smärtor. Diagnosen kan vara svår att ställa. Finns misstanke, ska man söka en gynekolog som undersöker på vanligt sätt och med ultraljud. Säkerhet för diagnosen får man först om man gör en titthålsoperation, laparoskopi, där man kan ta vävnadsprov från misstänkta endometrioshärdar. P-piller och andra hormonella behandlingar kan lindra sjukdomen.

Stort tack till alla läsare som reagerat och visat omtanke!

Lise Lange

Bild: ShutterstockLise LangeLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...