Annons

Annons

Lägg på ett kol


Min pappa – en av 70talets grillmästare.

Grillsäsongen är här och jag måste tipsa er om indirekt grillning.

Förr har jag grillat på vanliga smågrillar, engångsgrillar, i en och annan hink och har fnyst lite försynt åt Webergrillarna, på samma sätt som jag fnyst lite åt fina bilar, men snart upptäckt fördelen med god kvalité…

Annons

Nu har jag en Webergrill och har insett det härliga med att grilla indirekt.

Indirekt grillning är egentligen en självklarhet. På samma sätt som du försteker en bit kött och sedan eftersteker i ugn på låg temperatur för att få ett mört och saftigt kött, så gör du samma här.

Du behöver en klotgrill med lock, där du har luftintag i botten på grillen och i locket.

Ingen riska att bränna vid när man grillar indirekt

Gör så här

Lägg kol på ena sidan. Inget kol på andra sidan i grillen. På den sida där du inte har kol, ställer du en folieform i botten som fett och köttsaft kan droppa ner i.

När du fått rätt glöd: Lägg köttet på den sida där det inte finns kol. Sätt på locket, öppna luftintag och efterstek tills du har rätt innertemperatur. Använd en termometer som kan sitta kvar i köttet hela grilltiden.

Nu kanske ni redan kände till allt det här, och jag erkänner att jag skäms lite för att det skulle ta 48 år innan jag testade denna självklara metod, men jag och min sambo filosoferade lite över vår möra kyckling och om VARFÖR vi insisterat på att grilla direkt på glödande (ibland brinnande) kol hela vägen. Och med risk för att få ett gäng pappor på mig, så säger jag det – papporna!

70-talets grillmästare, oftast papporna i familjen, grillade på det här sättet. Gärna över “öppen” eld, som riktiga stenåldersmän med rätt att grilla, utan att veta att en stor köttbit mådde bättre av indirekt grillning. Kanske inte lika “stekhett” för grillmästaren i fråga och definitivt ingen trend, som idag. Grillmästaren förlorar ju lite av showen − att “svänga sin vante och tång” – och får snällt sitta och vänta vid en grill med lock,  men däremot skulle han få en perfekt  tillagad köttbit att bjussa på.

Så jag skyller på 70-talets grillideal  och tar steget in i framtiden och grillar indirekt. På min blogg hittar du recept på en fantastiskt god och mör grillad kyckling.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...